Az emlőműtét elfogadott módja

Megosztás:

Napjainkban az emlődaganat műtéti kezelését az alábbi eljárás szerint kell végezni.

Első lépésben soha nem a teljes emlőt távolítják el, csak egy részletét (ún. lumpektómia). Ugyanekkor kiveszik a környéki nyirokcsomók egy részét is (ún. őrszem-nyirokcsomók), amelyekben esetleg legelőször keletkeztek áttétek.

Még a műtét közben további diagnosztikai eljárásokra van lehetőség:

  • elvégzik a műtéti preparátum mammográfiáját

  • elvégzik a kivett nyirokcsomók sejtvizsgálatát (citológia)

  • elvégzik a kivett szövet szövettani vizsgálatát.

Ezek alapján megállapítják, hogy

  • mennyire kiterjedt a daganat

  • helyben lévő (in situ) vagy a környező szövetekbe betörő (invazív) formáról van-e szó

  • az elváltozás milyen távolságra van a műtéti szélektől

  • van-e áttét a kivett nyirokcsomókban.

Amennyiben ezeket rendben találják, a műtétet itt be is fejezik.

Amennyiben az őrszem-nyirokcsomókban áttétet találnak, az összes hónalji nyirokcsomót el kell távolítani. A szövettani vizsgálat alapján lehet dönteni arról, hogy növelik-e a műtéti területet, illetve eltávolítják-e a teljes emlőt (ún. masztektómia).

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.