Széles körben elterjedtté vált a transzorális robotasszisztált sebészet

Robotsebészeti műtő setup a daVinci Xi robotkonzollal (bal oldalon, a háttérben) és a transzorálisan dokkolt robotkarokkal (Fotó: Medical Online)Robotsebészeti műtő setup a daVinci Xi robotkonzollal (bal oldalon, a háttérben) és a transzorálisan dokkolt robotkarokkal (Fotó: Medical Online)
Daganatok.hu 2020. január 3.
Megosztás:

A daVinci robot különböző generációi ma már több mint 130 németországi kórházban segítik elsősorban a tumorsebészeti beavatkozások funkciómegőrző végrehajtását az urológiai, nőgyógyászati, colorectalis és fej-nyaki onkológia területén.

Az amerikai FDA 2009 decemberében hagyta jóvá a daVinci sebészeti robot fej-nyaki, elsősorban transzorális tumorsebészeti alkalmazásának különböző technikáit. Az azóta eltelt 10 évben a transzorális robotasszisztált sebészet (TORS, Trans Oral Robotic Surgery) széles körben elterjedt mint minimál-invazív onkológiai modalitás, elsősorban az USA-ban, Délkelet-Azsiában, Ausztráliában és Nyugat-Európában. Emellett a transzaxilláris (TARS), transzcervikális és transzvesztibuláris behatolás is ismertté vált a pajzsmirigy és a nyaki lágyrészek, illetve nyirokcsomó-régiók virtuálisan hegmentes műtéti kezelésére - írja a Medical Online beszámolója.

A daVinci sebészeti robot (Intuitive Surgical, Inc., Sunnyvale, CA, USA) különböző generációi (Standard: 2001 három robotkarral, ill. 2004 négy robotkarral, S: 2007, Si: 2009−2010, Xi: 2014, X: 2016 és SP: 2018) jelenleg az egyetlen olyan sebészeti, modulszerűen felépülő robotcsalád, amelyet a különböző nemzeti hatóságok (pl. az amerikai FDA vagy az európai CE) jóváhagytak bizonyos rutinszerű műtétek elvégzésére. A szó szoros értelmében véve nem is robotról van szó, hanem egy telemanipulátorról, amely az irányító konzolnál ülő sebész mozdulatait ülteti át a robotkarok végén található cserélhető műszerek komplex mozgásaira, miközben a sebész egy 3D HD kamerán keresztül látja a felnagyított műtéti területet.

A daVinci sebészeti robot legfontosabb előnye az endoszkópos, illetve a merev laparoszkópos technikákhoz képest az, hogy a karok végén lévő műszerek csuklókon keresztül magas szabadságfokú, tetszőleges irányú, akár körkörös (varrás), precíz mozdulatokat képesek végrehajtani, és a sebész egy kiváló minőségű, HD felbontású 3D képen látja mindezt.

A hasi sebészeti laparoszkópos analógia a fül-orr-gégészetben a transzorális lézersebészettel helyettesíthető, mivel a lézersugár a merev laparoszkóphoz hasonlóan csupán egyenes vonalban, tangenciálisan mozgatható, nem lehet vele pl. oldalról vagy fonák helyzetből dolgozni, míg a daVinci robottal mindez könnyedén lehetséges. Szó sincs azonban rutinszerű távsebészeti alkalmazásokról, és ezen a területen világos jogi, illetve érthető felelősségbiztosítási okokból egyelőre a jövőben sem várható változás.

A mai gyakorlatban a műtőasztalon fekvő beteg és a robotkarokat irányító konzol általában ugyanabban a műtőben foglal helyet, mint a sebész, hogy a sebész "testközelben“ legyen, és szükség esetén azonnal nyitott műtétre válthasson. 

A teljes cikk a Medical Online oldalán olvasható

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.