Nyelési problémák daganatos betegeknél

Daganatok.hu 2022. augusztus 5.
Megosztás:

A daganatos betegségek és azok kezelései gyakran olyan mellékhatásokkal járhatnak, amelyek nyelési nehézségeket okoznak. Bizonyos kezelési módszereknek (például kemoterápia, a torok vagy a mellkas besugárzása) rövid távú mellékhatásuk lehet, beleértve a szájsebeket, a száj vagy a nyelőcső fertőzéseit, valamint a nyelési nehézséget.

Mi okozza a nyelési problémákat?

A nyelési zavarokat különböző egészségi problémák - így a rák bizonyos típusai - okozhatják. Problémák lehetnek egyrészt a motoros működéssel, ami azt jelenti, hogy a központi idegrendszerből küldött üzenetek nem jutnak el a nyelőcsőhöz, ami arra utasítaná, hogy lenyelje a falatot. Ezt agyvérzés, agyi infarktus, idegrendszeri rendellenesség, neuropátia vagy az agyat érintő daganat okozhatja. Másrészt valami akadályozhatja is a nyelést, például egy túl nagy falat, idegen tárgy, a nyelőcső szűkülete vagy a nyelőcsőben lévő daganat.

A daganatos betegeknek nyelési problémái lehetnek bizonyos kezelések mellékhatásai miatt. Például azok az emberek, akiknek kemoterápia, célzott terápia vagy sugárterápia következtében szájfekélyeik (nyálkahártya-gyulladás) vannak, fájdalmat érezhetnek nyelés közben. Számos, a fej vagy a nyak területét érintő sugárterápiában részesülő beteg esetében gyakori a csökkent nyáltermelés miatti szájszárazság, ami szintén megnehezítheti a nyelést.

Más problémák, mint például a túl sok nyál, a csuklás, a gyomorégés és az emésztési zavar szintén megnehezíthetik a nyelést.

Mit tehet a beteg a nyelési problémák fennállása estén?

  • gyakoribb, kisebb mennyiségű adagok fogyasztása
  • lágy és sima textúrájú, de magas kalória- és fehérjetartalmú ételek (például krémleves, puding, fagylalt, joghurt, turmix) fogyasztása
  • javasolt a kis falatokban történő étkezés és a falatok lenyelése az újabb szájba vétele előtt
  • a folyadékokhoz és a híg ételekhez szívószál használata
  • sűrűbb állagú folyadékok (például turmixgépben pürésített gyümölcsök, sűrítőanyagot tartalmazó levesek) fogyasztása, mert ezeket könnyebben lenyelni, mint a hígabbakat
  • érdemes összetörni vagy pürésíteni az ételeket (például húsokat, gabonaféléket és friss gyümölcsöket), hogy olyan puhák legyenek, mint a bébiétel
  • a pékáruk folyadékba (például tej, kakaó) mártása megpuhítja azokat
  • ajánlott az ételek hidegen vagy langyosan tálalása, mert a hideg enyhíti a zsibbadást (ha a hideg ételek hatására a probléma rosszabbodik, érdemes kipróbálni a szobahőmérsékletű ételek fogyasztását)
  • zúzott jég szopogatása vagy folyadékfogyasztás étkezés közben
  • a tabletták összetörése és gyümölcslével, almaszósszal, zselével vagy pudinggal keverése (előtte javasolt a kezelőorvos vagy a gyógyszerész megkérdezése, hogy a szedett gyógyszerek hogyan reagálhatnak bizonyos ételekre vagy italokra, illetve éhgyomorra kell-e bevenni)
  • kerülendő az alkohol, valamint a kemény, száraz, forró, fűszeres, savas élelmiszerek (például kekszek, diófélék, chipsek, citrusféléket) és italok (szénsavas üdítők, stb.)
  • étkezés közben (és utána néhány percig) ajánlott az egyenes derékkal ülés
  • amennyiben tartósabb az öklendezés, a köhögés vagy a fájdalom, érdemes lágyabb vagy folyékony ételeket fogyasztani (arra figyelni kell, hogy elegendő kalóriát tartalmazzanak)
  • súlyosabb szájüregi fájdalom esetén javasolt a vényköteles fájdalomcsillapító gél alkalmazása
  • a nyelési probléma hosszabbtávú fennállása esetén érdemes megkeresni egy beszéd- vagy nyelésterapeutát, aki olyan gyakorlati módszereket taníthat, ami csökkentheti a köhögést és a fulladást evés és ivás közben.

Az ételek lenyelésének megkönnyítése érdekében érdemes kipróbálni az alábbi sűrítőket:

  • a zselatin krémes sütemények, pürésített gyümölcsök és egyéb hideg ételek lágyítására alkalmazható
  • a tápióka, a liszt és a kukoricakeményítő - melyek főzve fogyaszthatók - folyadékok sűrítésére használható
  • a zöldségpüré levesek és főzelékek sűrítésére alkalmas
  • a rizspehely sűrűbb ételek készítéséhez használható
  • ha a híg ételek ajánlottak, kipróbálható a tea, a nem savas gyümölcs- és zöldséglevek, a folyékony táplálék-kiegészítők, a sorbet, a tej- vagy gyümölcsturmix, a húsleves és a krémlevesek.

Mikor kell felkeresni szakorvost?

Az alábbi panaszok megjelenése esetén mielőbb szükséges felkeresni a kezelőorvosát:

  • a szokásosnál gyakoribb öklendezés, köhögés vagy fulladás, különösen evés vagy ivás közben
  • súlyos torokfájás
  • vörös, fényes ajkak
  • fekélyek a szájban vagy a nyelven
  • magas láz
  • légzési nehézség
  • mellkasi fájdalom
  • súlyos nyelési zavar (például a gyógyszerek lenyelésének képtelensége).

A nyelési problémák kezelése

A nyelési problémák kezelésének célja az alultápláltság és a kiszáradás megelőzése, valamint az aspiráció (félrenyelés) és az emiatt kialakulható tüdőgyulladás kockázatának csökkentése. A biztonságos és hatékony szájon át történő étel-és italfogyasztás helyreállítási lehetőségei közé tartozik a páciensek felvilágosítása a betegség sajátosságairól és a kezelés mellékhatásairól, a kezelés alatti és utáni táplálkozási tanácsadás, valamint a gyógyszeres kezelés (helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító gél, savcsökkentők, stb.).

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.