Hormonterápia prosztatarák esetében

2022. november 7.
Megosztás:

A prosztatarák a férfiak körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a második leggyakoribb daganatos halálok. A komplex onkológiai terápiával - műtét, sugár-és gyógyszeres kezelés- a betegség meggyógyítható vagy hosszan, akár 15 éven túl kezelhető. A gyógyszeres terápia gerincét a hormongátló vagy androgén megvonás (androgén depriváció/szuppresszió) képezi. A kezelés célja, hogy csökkentsék a férfi hormonok, az úgynevezett androgének - tesztoszteron és dihidrotesztoszteron - szintjét a szervezetben, így megakadályozzák, hogy a prosztatarák sejtjeinek szaporodását serkentsék.

A legtöbb androgént a herék termelik, de a mellékvesék (amelyek a vesék felett helyezkednek el), valamint maga a prosztatarák is jelentős mennyiségben termelheti. Az androgénszint csökkentése vagy a prosztatarák sejtekbe való bejutásának megakadályozása gyakran a prosztatarák stagnálását vagy csökkenését eredményezi, Ugyan önmagában nem gyógyítja meg a prosztatarákot, de képes hosszú időn keresztül meggátolni a daganat növekedését vagy az áttét képződést. A prosztatarák nem egységes betegeség, a daganat jellemzői alapján kis, közepes és nagy kockázatú betegcsoportok különíthetők el, melyekben a hormongátló terápia helye, formái jelentősen különbözhetnek. A korai stádiumú, kis kockázatú, műtéttel eltávolított daganatok esetében a gondos uro-onkológiai ellenőrzésen túl nincs szükség az androgén deprivációra.

Mikor alkalmazzák a hormonterápiát prosztatarák kezelésére?

A hormonterápia az alábbi esetekben alkalmazható:

 • ha a rák túlságosan elterjedt ahhoz, hogy műtéttel vagy sugárzással gyógyítható legyen, vagy ha más okból nem kaphatja meg ezeket a kezeléseket
 • ha a prosztatarák a műtét vagy a sugárkezelés után nem gyógyul vagy kiújul
 • a kezdeti kezelésként alkalmazott sugárterápia mellett, ha nagyobb a kockázata annak, hogy a daganat kiújul a kezelést követően (a magas PSA-szint és/vagy a rák prosztatán kívüli növekedése alapján)
 • a daganat méretének csökkentése a besugárzás előtt, hogy hatékonyabb legyen a kezelés.

A hormonterápia típusai

A prosztatarák kezelésére többféle hormonterápia alkalmazható.

Kezelés a here androgénszintjének csökkentésére

Az androgén megvonásos terápia során ambuláns sebészi beavatkozással (orchiectomia, sebészeti kasztrálás) vagy gyógyszerekkel csökkenthető a herékben termelődő androgének szintje (de a herék mérete is). A luteinizáló hormon-felszabadító hormon (LHRH) agonisták olyan gyógyszerek, amelyek a hipotalamusz/agyalapi mirigy tengelyen keresztül történő szabályozás gátlásával csökkentik a herék által termelt tesztoszteron mennyiségét. Az LHRH-agonistákat befecskendezik vagy kis implantátumokként helyezik a bőr alá az alkalmazott gyógyszertől függően havonta vagy félévente egy alkalommal. Az LHRH antagonisták az agyalapi mirigy serkentő szabályozásának kikapcsolása révén hatnak, és az előrehaladott prosztatarák kezelésére alkalmazhatók hasonló módon.

A sebészeti és kémiai kasztráció (orchiectomia, az LHRH agonisták és antagonisták) a tesztoszteron szintjének csökkenése miatt az alábbi (zömében kezelhető vagy megelőzhető) mellékhatásokat okozhatják:

 • csökkent vagy hiányzó szexuális vágy
 • erektilis diszfunkció (impotencia)
 • a herék és a pénisz zsugorodása
 • átmeneti hőhullámok
 • mellérzékenység és a mellszövet növekedése (gynecomastia)
 • csontritkulás, amely csonttörésekhez vezethet
 • vérszegénység (alacsony vörösvértestszám)
 • koncentrációs és/vagy memóriazavarok
 • az izomtömeg elvesztése
 • súlygyarapodás
 • fáradtság
 • megemelkedett koleszterinszint
 • depresszió.

Egyes kutatások eredményei szerint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szélütés, a szívinfarktus, sőt az egyéb szívbetegségek miatti halálozás kockázata magasabb a hormonterápiával kezelt férfiaknál.

Kezelés a mellékvesék androgénszintjének csökkentésére

Az LHRH agonisták és antagonisták megállíthatják a herékben az androgének termelését, de a test más részein lévő sejtek, például a mellékvesék és maguk a prosztataráksejtek továbbra is képesek férfihormonokat termelni, amelyek elősegíthetik a rák növekedését. Egyes gyógyszerek azonban blokkolhatják az e sejtek által termelt androgének képződését (leggyakrabban előrehaladott prosztatarák esetében). Az abirateron blokkolja a CYP17 nevű enzimet (fehérjét), így segít megállítani ezeket a sejteket androgének termelésében. Ez a gyógyszer nem gátolja meg a herék tesztoszterontermelését, ezért azoknak a férfiaknak, akiken még nem végeztek orchiectomiát, folytatniuk kell a kezelést LHRH agonistával vagy antagonistával. A ketokonazol, amelyet először gombás fertőzések kezelésére alkalmaztak, szintén gátolja a mellékvesékben termelődő androgének termelődését.

Ezek a hatóanyagok más hormonok szintjét is csökkentik vagy blokkolják a szervezetben, ezért a kezelés során gyakran kortikoszteroidot (például prednizont vagy hidrokortizont) is kell szedni bizonyos mellékhatások elkerülése érdekében.

A lehetséges mellékhatások közé tartozik az ízületi vagy izomfájdalom, a magas vérnyomás, a folyadék felhalmozódást a szervezetben, a hőhullámok, a gynecomastia (férfiaknál a mellszövet megnagyobbodása), a bőrkiütések, a hányinger, a hányás és a hasmenés.

Gyógyszerek, amelyek megakadályozzák az androgének működését

A legtöbb prosztataráksejt növekedéséhez az androgéneknek a prosztatarák sejtjében található fehérjéhez kell kapcsolódniuk, amelyet androgénreceptornak neveznek. A naponta szedendő antiandrogének olyan, gyakran önmagukban nem alkalmazott gyógyszerek, amelyek szintén kapcsolódnak ezekhez a receptorokhoz, megakadályozva, hogy az androgének okozzák a daganat növekedését. Az antiandrogének hasonló mellékhatásokkal járnak, mint az LHRH agonisták, az LHRH antagonisták és az orchiectomia, de kevesebb szexuális mellékhatásuk lehet. Ha ezeket a gyógyszereket önmagukban alkalmazzák, a szexuális vágy és az erekció gyakran fennmarad. Amennyiben már LHRH-agonistákkal kezelt férfiaknak adják, a hasmenés a leggyakoribb mellékhatás, de hányinger, májproblémák és fáradtság is előfordulhat.

Az enzalutamid, az apalutamid és a darolutamid az antiandrogének újabb típusai. Ezek a gyógyszerek hasznosak lehetnek olyan, általában még nem áttétes prosztatarákban szenvedő férfiaknál, akik nem reagálnak a hormonterápia más formáira. Ugyanakkor hatásos terápiás lehetőség az áttétes, kasztráció rezisztens (amikor a terápiás szintű tesztoszetron megvonás ellenére is növekszik a daganat) illetve nem kasztráció rezisztens áttétes daganatok kezelésére is, akár önmagukban vagy kemoterápiával illetve más hatásmechanizmusú hormongátló gyógyszerrel kombinációban. A mellékhatások közé tartozik a hasmenés, a fáradtság, a bőrkiütés és a hőhullámok. Idegrendszeri mellékhatásokat is előfordulhatnak, beleértve a szédülést és ritkán a görcsrohamokat.

Az ösztrogének (női hormonok) adása egykor a herék eltávolításának (orchiectomia) fő alternatívája volt az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiaknál. Lehetséges mellékhatásaik miatt (beleértve a vérrögképződést és a mell megnagyobbodását) az alkalmazásuk mára háttérbe szorult. Ennek ellenére az ösztrogének vagy egyéb kortikoszteroidok kipróbálhatók, ha más hormonkezelések már nem hatékonyak.

A hormonterápia aktuális kérdései

A hormonterápiával kapcsolatban számos olyan kérdés van, amelyekben nem minden orvos ért egyet, például a kezelés megkezdésének és leállításának legjobb időpontja, valamint a kezelés leghatékonyabb módja. A leggyakoribb kérdések az alábbiak:

Korai stádiumú rák kezelése

Egyes orvosok megfigyelés helyett hormonterápiát alkalmaztak olyan korai stádiumú prosztatarákban szenvedő férfiaknál, akik nem akartak műtétet vagy besugárzást. A tanulmányok nem mutatták ki, hogy ezek a férfiak tovább élnek, mint azok, akik nem kapnak semmilyen kezelést, amíg a tünetek ki nem alakulnak. Emiatt a hormonkezelés általában nem javasolt korai stádiumú prosztatarák esetén.

Korai és késleltetett kezelés

Azon férfiak esetében, akiknek hormonterápiára van szükségük (például olyan férfiaknál, akiknél a PSA-szint emelkedik műtét vagy sugárkezelés után, vagy előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiaknál, akiknek még nincsenek tüneteik) nem ismert, hogy mikor a legjobb elkezdeni a hormonkezelést. Egyes orvosok úgy gondolják, hogy a hormonterápia hatékonyabb (lelassíthatja a betegséget), ha a lehető leghamarabb elkezdik, még akkor is, ha a betegnek nincsenek tünetei. Nem minden orvos ért azonban egyet ezzel a megközelítéssel. Vannak, akik úgy vélik, hogy a hormonterápia mellékhatásai, valamint a rák terápiával szembeni rezisztenssé válása miatt addig nem szabad elkezdeni a kezelést, amíg nem jelentkeznek a rák tünetei.

Időszakos vs. folyamatos hormonterápia

A legtöbb hormonterápiával kezelt prosztatarák hónapok vagy évek alatt válik rezisztenssé ezzel a kezeléssel szemben. Egyes orvosok úgy gondolják, hogy nincs szükség állandó androgén-szuppresszióra, ezért időszakosan ismételt kezelést javasolnak. Ez lehetővé teheti a mellékhatások, például a fáradékonság, a szexuális problémák és a hőhullámok megelőzését. Egyes tanulmányok azt találták, hogy a folyamatos terápia segíthet a férfiaknak megnövelni az élettartamot, de más vizsgálatok nem találtak ilyen különbséget.

Kombinált androgén blokád (CAB)

Egyes tanulmányok szerint a kombinált kezelés hatékonyabb lehet, a legtöbb orvos szerint azonban nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kombinált terápia jobb, mint egyetlen gyógyszerrel kezelni a test más részeire átterjedt prosztatarákot.

Háromszoros androgén blokád (TAB)

Egyes orvosok azt javasolták, hogy a kombinált terápiához egy 5-alfa-reduktáz-gátlónak nevezett gyógyszer hozzáadva növeljék a kezelés hatékonyságát, de jelenleg nagyon kevés bizonyíték támasztja alá ennek alkalmazásának sikerességét.

Minden prosztatarákos beteg azonban gondos egyéni mérlegelést kíván és a betegség klinikai és patológiai jellemzői, a beteg fizikai és mentális terhelhetőségének, preferenciáinak figyelembe vételével, sőt ma már egyre gyakrabban a molekuláris genetikai jellemzők alapján kell és szabad a leginkább hatásos és tolerálható kezelési lehetőséget választani.

Kapcsolódó

A prosztatarák, ha időben felismerik, gyógyítható, de legalábbis visszaszorítható. Ennek feltétele a jól megválasztott és időben alkalmazott kezelés.  Tudjon meg többet!

 

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.