Daganatsebészet: kiszínezhetőek azok a területek, amelyeket mindenképp el kell távolítani

Ezzel a festékkel tennék láthatóvá még a műtét ideje alatt, hogy pontosan hol húzódik a daganat széle, amelyet még mindenképp ki kell metszeniEzzel a festékkel tennék láthatóvá még a műtét ideje alatt, hogy pontosan hol húzódik a daganat széle, amelyet még mindenképp ki kell metszeni
Daganatok.hu 2016. január 15.
Megosztás:

Hogyan lehetne tökéletesen, visszamaradó daganatsejtek nélkül eltávolítani a tumorokat? Erre kínál megoldást egy a műtét közben a tumorokba injektálható fluoreszcens molekula, amely már az első sebészi beavatkozás alkalmával pontosan kirajzolja a tumor körvonalát, és még a műtét során "kiszínezi" azokat a területeket, amiket feltétlenül el kell távolítani a gyógyulás érdekében.

A szolid tumorok tömör és kezdetben jól körülhatárolt daganatok, számos esetben azonban nem sikerül tökéletesen, a tumor körvonalának megfelelően az eltávolítás. Ilyenkor szóródásra képes daganatos sejtek maradnak vissza a szervezetben, emiatt pedig sugárterápiát vagy egy újabb sebészi beavatkozást igényel a beteg.

A Duke Egyetem kutatói a Science Translational Medicine folyóiratban számoltak be arról, hogy az általuk vizsgált injektálható fluoreszcens festék (LUMO15) miként járul hozzá a sebészi úton történő tökéletes tumoreltávolításhoz. Szarkómás egerekkel végzett kísérletekben, emberekben pedig lágy szöveti-szarkóma és melldaganat eltávolítására irányuló sebészeti beavatkozások során igazolták a fluoreszcens festék alkalmazhatóságát - számol be az eredményekről a PharmaOnline cikke.

A módszer háttere, hogy a tumorokban viszonylag magas koncentrációban van jelen a katepszin nevű enzim. Ennek jelenlétében a LUMO15 festékmolekula fluoreszkál. A tumorsejtekben mintegy ötször nagyobb a fluoreszcens fény intenzitása, mint az egészséges szövetekben. Az emittált fény szabad szemmel nem látható, de fejlesztés alatt áll egy, annak a detektálására és láthatóvá tételére alkalmas kisméretű eszköz.

A publikáció szerzői szerint a fluoreszcens festék alkalmazása alapjaiban változtathatja meg a szarkómák kezelését és a szolid tumorok eltávolítására alkalmazott műtéti technikákat, azonnali - a műtét során történő - megoldást kínálva a visszamaradt szövetrészek kijelölésére.

(PharmaOnline)

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.