A jövőben is elérhető marad az online konzultáció az Oncompass Medicine-nél

Illyés András 2020. május 30.
Megosztás:

"Annyira pozitívak a pácienseink visszajelzései, hogy a koronavírus-járvány elmúltával is szeretnénk tovább biztosítani az online konzultációs lehetőséget" - mondja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. Ez több szempontból is előnyös, hiszen a pácienseknek nem kell elhagyniuk az otthonaikat, videócseten vagy telefonon azonban minden fontos információt megtudhatnak az Oncompass munkatársaitól, a kezelési javaslatot felállító klinikai onkológustól vagy a kezelést végző onkoteamtől.

A daganatban jelenlévő génhibák meghatározásához szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatok a daganatból vett szövetmintán történnek, így magának a páciensnek nem szükséges jelen lennie ennél a folyamatnál.

Megoldható, hogy két alkalommal online jöjjön létre a kapcsolat a páciens és az Oncompass szakemberei között: először a folyamat elején, amikor tisztázásra kerül, hogy az várható-e segítség a precíziós onkológiai programtól, másodszor pedig azután, amikor a klinikai onkológus felállította a kezelésre vonatkozó javaslatait.

Az Oncompass szakemberei azt tervezik, hogy az online konzultációs lehetőségeket a koronavírus-járvány elmúltával is megtartják, ennek ugyanis több előnye is van. Amellett, hogy pozitívak a páciensek visszajelzései, fontos előny, hogy a betegnek nem kell helyet változtatnia, otthonában is megkaphat minden szükséges információt.

“A legtöbb célzott daganatellenes gyógyszernek viszonylag kevés olyan mellékhatása van, ami csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát. Az ilyen kezelésekben részesülő páciensek ezért kevésbé veszélyeztetettek a vírus szempontjából. A célzott daganatellenes kezelések további előnye az is, hogy ezen terápiák során kevesebb olyan szövődmény lép fel, ami kórházi kezelést tenne szükségessé. Mindezek miatt most még inkább tudni szeretnék az onkológusok, hogy pácienseiknél van-e rá mód, hogy célzott daganatellenes kezelést adhassanak a számukra" - emeli ki dr. Peták István.

Minden szempontból átlátható döntéshozatal

Már eddig is jelen volt az a trend, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatásokhoz ne kelljen a betegeknek személyesen is bemenniük a kórházakba, a koronavírus-járvány pedig felgyorsította a virtuálisan elérhető egészségügyi szolgáltatások fejlődését.

“Nekem kifejezetten nagy élmény a virtuális molekuláris tumor board, mert bár eddig is rendszeresen konzultáltam a többi onkológussal, ez most még sokkal egyszerűbbé vált. Az online térben rendszeresen megosztom velük azokat a képernyőfotókat, amelyek a terápiás döntéstámogató szoftverünkből származnak. Ezáltal mindenki számára teljes mértékben átláthatóvá válik az, hogy milyen adatok alapján tesz javaslatot a választandó kezelésre a klinikai onkológus szakorvos. A kezelőorvosok emiatt száz százalékosan meg tudnak bízni bennünk, hiszen ők is látják azt, hogy milyen információk alapján mondjuk azt, hogy ez vagy az a kezelés lenne szerintünk a leghatásosabb" - mondja dr. Peták István.

A videóbeszélgetés egy nagyon hatékony módja az orvosok közti kapcsolattartásnak
A virtuális térben mindenki számára kényelmesen nyomon követhető, hogy egy-egy páciensnél milyen jellegű és mennyi diagnosztikai vizsgálatra van szükség, illetve hogy ezeknek a vizsgálatoknak mikor és milyen sorrendben kell megtörténnie.

“Nagyon érdekes, hogy a videókonferencia ennyire alkalmasnak bizonyult az onkológusokkal történő kapcsolattartásra és a közös munkára. Az onkológusok talán még a többi orvosnál is jóval elfoglaltabbak, e-mailezni így egészen biztosan kevés idejük van. Telefonálni lehet, a telefon viszont jellemzően csak arra jó, amikor ketten szeretnének kommunikálni egymással. Közös konferenciát telefonon már sokkal nehézkesebb rendezni, mert nem tudjuk előre, hogy éppen ki fog megszólalni. Ugyanez a probléma a videóbeszélgetésekben nem jelentkezik, itt ugyanis látjuk egymást beszéd közben, vagyis olyan, mintha ugyanabban a térben lennénk. Én például nagyon szeretem a Zoom nevű alkalmazást, mert ez a szoftver mindig annak az arcát mutatja, aki éppen beszél, így kevésbé fárasztó mentálisan, mint amikor minden résztvevő arcát egyszerre látom a képernyőn" - mondja az Oncompass tudományos igazgatója.

Idén az ASCO éves konferenciája is online kerül megrendezésre

Az Amerikai Klinikai Onkológusok Társasága (ASCO) évente rendezi meg találkozóját, amelyen az Oncompass Medicine szakemberei is részt szoktak venni, hiszen egy igen nívós és fontos eseményről van szó, ahol az onkológia legújabb eredményei kerülnek bemutatásra.
A koronavírus-járvány ezt a konferenciát is keresztül húzta, legalábbis ami a résztvevők személyes találkozását illeti. Az esemény ugyanis nem fog elmaradni, hanem virtuálisan kerül megrendezésre: az előadások videóközvetítésben zajlanak majd, emellett virtuális poszterszekció is lesz, ahol az Oncompass Medicine is be fogja mutatni a legújabb eredményeit.

“Egy hatalmas konferenciáról a van szó, amelyen nagyjából 40 000 onkológus és kutató szokott részt venni a világ minden tájáról. Ezt természetesen én sem szoktam kihagyni, hiszen ez egyedülálló alkalom arra, hogy napra készen tájékozódjak a legújabb eredményekről és új kapcsolatokat teremtsek, vagy ápoljam a már meglévő szakmai kapcsolataimat. Idén sajnos a személyes beszélgetések elmaradnak, viszont virtuálisan mi is jelen leszünk, a legújabb eredményeinket bemutató poszterünket mindenki megtekintheti majd. Ha valakinek felkelti az érdeklődését, amit csinálunk, akkor a megadott csatornákon el fog tudni érni minket" - mondja dr. Peták István.

Az ASCO témái között gyakorlatilag az összes tumortípus szerepel, és többek között itt derül ki, hogy melyik tumortípus kezelésében milyen előrelépéseket sikerült elérni az adott évben. A konferencián elhangzó összes információ egyetlen embernek gyakorlatilag áttekinthetetlen, így muszáj előre kiválasztani azokat az előadásokat és szemináriumokat, amelyeket mindenképp meg szeretnénk hallgatni. “A konferencia minden évben egy nagyon fontos esemény a számunkra, és idén is nagyon várom már, hogy megoszthassuk a tudományos közösséggel, hogy milyen eredményeink vannak a daganatok terápiáinak minél hatékonyabbá tételében."  

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.