Felére csökkenthető az agresszív prosztatarák halálozási aránya

Daganatok.hu 2015. január 12.
Megosztás:

Korábban két klinikai vizsgálat is bizonyította, hogy fiatalabb férfiaknál sokkal eredményesebb lesz a prosztatarák kezelése, ha nemcsak hormon-, hanem sugárkezelést is alkalmaznak. Egy új vizsgálat ugyanezt idősebb, helyileg előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiaknál is igazolta.

Helyileg előrehaladottnak nevezzük a prosztatarákot akkor, ha a daganatsejtek már a prosztatán kívül is megtalálhatóak, távoli áttét azonban még nem jelentkezett. Ezek nem lassú növekedésű, hanem igen agresszív tumorok, amelyek gyorsan áttétet adnak a távolabbi szervekbe is, rövid időn belül a betegek halálát okozva.

Ezekben az esetekben elsődlegesen hormonterápiát szokás alkalmazni, amely csökkenti a tesztoszteron és az egyéb androgén hormonok szintjét. A halálozási arányokat tekintve ennél sokkal hatékonyabb megoldás, ha nem csak hormonterápiát, hanem sugárkezelést is alkalmaznak a daganat távoli szervekbe történő átterjedésének megakadályozására - írja a Pennsylvania Egyetem honlapja.

57 százalékos csökkenés a halálozásban

Justin E. Bekelman és munkatársai - azt követően, hogy két klinikai vizsgálat már lezajlott ebben a témában, fiatalabb férfiak részvételével - a 65 és a 85 közötti korosztályban nézték meg, hogy milyen eredményekkel jár, ha a hormonterápia mellett sugárkezelést is alkalmaznak.

A kutatócsoport 31 541 férfit vont be a vizsgálatba, akiknek egy részénél kizárólag hormonterápiát, más részüknél pedig sugárterápiát is alkalmaztak (a kezelések kimenetelére vonatkozó adatok az USA-beli SEER - Surveillance Epidemiology and End Results - adatbázisából származtak).

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a 65-75 éves korosztályban a kétféle kezelés együttes alkalmazása 57 százalékkal csökkentette a betegség miatti elhalálozás gyakoriságát a hormonterápia kizárólagos alkalmazásával összehasonlítva (hétéves utánkövetés mellett). A 76-85 éves korosztályban pedig 49 százalékos csökkenést lehetett megfigyelni ugyanebben az összehasonlításban - írja a kutatásról szóló beszámoló.

További jó hír, hogy a kezelések sugárterápiával történő kiegészítése a mellékhatások súlyosságát sem növelte jelentős mértékben. "Az idősebb, helyileg előrehaladott prosztatarákkal diagnosztizált férfiakat mostantól informálnunk kell arról, hogy a hormonterápia sugárkezeléssel történő kiegészítése hatékony, egyben jól tolerálható terápiás lehetőséget jelent" - összegezte eredményeiket Bekelman.

Az eredeti cikk a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban jelent meg.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.