Szexuális élet prosztataeltávolítás után - a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának új kutatása

Daganatok.hu 2012. március 19.
Megosztás:

A merevedési képesség helyreállítása szóba sem került a ritkán végzett műtét után a múlt század közepén: úgy tartották, ez az ára a daganattól történő megszabadulásnak. Miután azonban a PSA-tesztek elterjedésével lehetőség nyílt a prosztatarák korai felismerésére, egyre szélesebb körben vált szükségessé az operáció, és egyre több érintett igényelt teljes életet. Sándor Alexandra Valéria írása a Semmelweis Figyelőben.

Milyen kezelési módszerek léteznek az erekció helyreállítására egy prosztataeltávolító műtétet követően? Mennyire bizonyulnak ezek hatékonynak a hazai pácienseknél? Ezt a kérdést vizsgálta egy magyar kutatócsoport olyan betegeknél, akik 1998 és 2007 között prosztataeltávolításon estek át a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.

Összesen 195 ilyen operáció történt, ennek nyomán 160 élő, hormonkezelésben nem részesülő beteg kapta meg a két kérdőívet postai úton. Közülük összesen 64-en válaszoltak, ami javarészt a téma érzékenységének tudható be - írja az új magyar kutatásról a Semmelweis Figyelő cikke.

Az operáció során a daganatos prosztatán kívül eltávolításra kerülnek a kétoldali ondóhólyagok és kismedencei nyirokcsomók. A műtét után kialakuló merevedési zavar pontos oka egyelőre ismeretlen, de mivel a beavatkozáskor idegek, izmok és erek is károsodnak, élettani szempontból több magyarázata lehet a jelenségnek, amelyhez nagymértékben hozzájárul a visszaáramló vénás vér.

Idegkímélő műtéti technika

Patrick Walsh 1983-ban publikálta idegkímélő operációs eljárásának eredményeit, és a házasélet helyreállítása innentől kezdve kapott kulcsszerepet a sikeres onkológiai terápiában. "Nem idegkímélő technika alkalmazása után 83-100%-os a merevedési zavar előfordulása. Egyoldali idegkímélő beavatkozás esetén ez 44-87%-ra mérséklődik, míg a prosztata mindkét oldalán elhelyezkedő idegeket megóvó műtétnél 14-69%-ra" - utalnak korábbi eredményekre a hazai szakemberek, hozzátéve, hogy az utóbbi években egyre elterjedtebb a laparoszkópos, kis bemetszéseken keresztül ejtett operáció.

A megkérdezettek 13%-a kezelés nélkül is jó potenciáról számolt be, 28%-uk igény szerinti gyógyszerszedés mellett él szexuális életet, 16%-uk injekciós megoldáshoz folyamodott, 1,6%-uk vákuumos eszköz segítségével ér el merevedést. A részvevők 41,4%-ára nem jellemző a házasélet, az azonban a felmérés módszertanából adódóan nem derült ki, hogy náluk lenne-e erre igény - írja a cikk.

Milyen lehetőségek vannak a szexuális funkció visszaállítására?

"Minden jelenlegi ismeretünk szerint a műtétet követően érdemes a korai stimulálást már a katéter eltávolítása után elkezdeni. A cél az, hogy hetente 2-3 alkalommal történjen erekció az operációt követő 18 hónapon keresztül. A jelenlegi gyakorlat szerint a betegek gyógyszeres kezelést kapnak, amit szükség esetén injekciózás követ. Amennyiben ezek hatástalanok, következik a vákuumos eszköz, utolsó lépésként pedig protézist ültethetnek be. A szexuális funkciót igénylő beteg számára minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy teljes életet élhessen" - idézi a felmérés készítőit a Semmelweis Figyelő.

A teljes cikk itt olvasható.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.