Uroonkológiai (prosztatarák, húgyhólyagrák, veserák) tanácsadás az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán

Daganatok.hu 2015. február 2.
Megosztás:

A húgy- és a nemi szervek rosszindulatú daganatai között a prosztatarák a leggyakoribb, ugyanakkor itt a legnagyobb a fejlődés a kezelési lehetőségekben. Műtét vagy sugárkezelés előtt érdemes emiatt alaposan tájékozódni azokról az új megoldásokról, amelyeknél a legkisebb a merevedési zavar vagy az inkontinencia kialakulásának kockázata. A tájékozódásban dr. Ágoston Péter klinikai onkológus, az Országos Onkológiai Intézet sugárterápiás osztályának főorvosa segít Önnek az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika konzultációján.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika uroonkológiai tanácsadásán nyugodt körülmények között beszélgethet egy specialistával az Önre váró vizsgálatokról, műtétről, sugárkezelésről és a jelenlegi gyógyszeres terápiákról. Dr. Ágoston Péter az Önnek leginkább megfelelő kezelést, intézményt és orvost ajánlja prosztatarákban, illetve a húgy- és a nemi szervek egyéb daganatainál (húgyhólyagrák, veserák) is.

Prosztata tanácsadás: miben segít a konzultáció a kezelés előtt álló pácienseknek?

Ma már a prosztatarák minden stádiumában jó kezelési eredményeket érnek el a szakemberek, és minden stádiumban vannak alternatív kezelési lehetőségek (olyanok, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok eredményei támasztanak alá). A klinikai konzultációja az adott stádiumban válaszható kezelési lehetőségekről nyújt tájékoztatást, méghozzá személyre szabottan, a betegség típusa, súlyosságának foka, a beteg állapota, egyéb betegségei, életkora, munkája és szociális körülményei ismeretében.

Dr. Ágoston Péter a betegség típusának leginkább megfelelő centrumot és orvost fogja ajánlani, az Ön lakóhelyének figyelembevételével.

A prosztatarák jelenlegi kezelési lehetőségei

Műtéti kezelés: A prosztatarák operációja a még csak a prosztatát érintő, vagy válogatott esetekben a prosztata környezetére kezdeti ráterjedést mutató, úgynevezett lokálisan kiterjedt, de távoli áttétet nem adó daganatok esetében jöhet szóba.

Az utóbbi időben a nyílt műtéti technikák mellett egyre nagyobb teret nyer a laparoszkópiás sebészet. Mivel ez kisebb beavatkozással jár, idősebb korban is nagyobb eséllyel végezhető. Ennek eredményeként a műtétek korhatára kitolódott.

A prosztata tanácsadáson Ön megismerheti a várható gyógyulási időtartamot, az elérhető optimális eredményeket, a műtéti kockázatokat és az esetleges szövődmények előfordulási valószínűségeit. A műtét után - már a szövettani lelet birtokában - értékelésre kerül az elért eredmény, és Ön tájékoztatást kap az utókezelés szükségességéről, illetve a különféle utókezelések lehetőségeiről.

Sugárkezelés: A prosztatarák sugárterápiájában óriási a fejlődés. Az egyre pontosabb módszerek célja a kezelés eredményességének növelése és az, hogy a kezelés minél kevésbé károsítsa a daganat melletti egészséges szöveteket.

Az egyik lehetőség a külső besugárzás: az úgynevezett intenzitás-modulált besugárzással (IMRT) a korábbiaknál pontosabban lehet megtervezni a dóziseloszlást a besugarazandó céltérfogatnak megfelelően.

A besugárzás pontosságát növeli a képvezérelt sugárkezelés (IGRT), amellyel a céltérfogat körüli ún. biztonsági zónát lehet csökkenteni, ezáltal a mellékhatások is csökkennek.

Egy másik lehetőség a közelbesugárzás (brachyterápia), amely a lehető legpontosabb sugárkezelést teszi lehetővé. A kezelés során a sugárforrást a prosztatába juttatják, ahol az gyorsan és a közvetlen környezetének adja le a sugárdózist. Pontos célzással így közvetlenül a daganatot lehet elpusztítani, miközben az ép szövetek nem vagy alig károsodnak.

A konzultáción megbeszélésre kerül, hogy a fentiek közül Önnél mely módszerek jöhetnek szóba, milyen eredmény várható a választott kezeléstől, és melyek a kezelés jellemző mellékhatásai.

Gyógyszeres kezelés: A konzultáció tájékoztatást nyújt a prosztatarák gyógyszeres kezeléséről is. Ön egyaránt megismerkedhet a gyógyszeres kezelések típusaival, ezek alkalmazási lehetőségeivel, várható eredményességükkel és jellemző mellékhatásaikkal.

Ha Önnél kiújult a daganat, akkor mérlegelni kell, hogy a tumort másodszor is meg lehet gyógyítani műtéttel, külső sugárkezeléssel vagy közelbesugárzással.

Mit tudunk segíteni a prosztatarák korai felismerésében?

A prosztatarák kialakulásának okait sajnos még nem ismerjük, ezért a megelőzésre kevés lehetőségünk van. Az életkor előrehaladtával a betegség egyre gyakoribb, így 45-50 év felett érdemes odafigyelni néhány tünetre, illetve érdemes tenni magunkért akkor is, ha még panaszmentesek vagyunk.

Ha Önnél vizelési panaszok (nehézvizelés, vizeletcsepegés), véres vizelés, merevedési zavarok lépnek fel, akkor dr. Ágoston Péter a megfelelő vizsgálatokra irányítja. Ez jellemzően fizikális vizsgálat (a prosztata kitapintása a végbélen keresztül), ultrahang-vizsgálat és a PSA-szint mérése vérből. Az eredmények birtokában a klinika orvosa további megfigyelést javasol, vagy továbbirányítja Önt az egészségügyi rendszerben.

Ha Ön panaszmentes, de elmúlt 45 éves, akkor is érdemes legalább kétévente elvégeztetni a fenti vizsgálatokat. A korán felismert, a még csak a prosztatára korlátozódó daganat nagyon jól kezelhető, az 5 éves tumormentes túlélés aránya 90% feletti. Az új kezelési módszereknek és gyógyszereknek köszönhetően ma már a lokálisan kiterjedt (például az ondóhólyagra átterjedt) prosztatarák esetében is 60-90% közé esik ez az arány, az előrehaladott (áttétes) esetekben pedig 30% körüli.

Tanácsadás egyéb uroonkológiai betegségekben

Húgyhólyagrák: A húgyhólyagrák első tünete az esetek 70-80%-ban a véres vizelet. Az első ijedtség után alapos kivizsgálás szükséges, mert ezt számos más betegség is okozhatja. A felületes húgyhólyagrák sebészi kezelést igényel: a műtéttel kapcsolatban Ön tájékoztatást kap, illetve kezelési helyet és szakembert is segítenek keresni.

Veserák, hererák: A veserák esetében az elsődleges kezelés a műtét, még egyes áttétes esetekben is. Ebben az esetben Ön minden információt megkap a műtétről és az utókezelés lehetőségeiről.

A hererák kezelése Magyarországon is nagyon centralizált, mindössze néhány helyen végzik. Ez esetben általános tanácsadásra és második szakvélemény kérésére van lehetőség.

Mit vigyen magával a konzultációra?

Ha Ön kezelés előtt vagy alatt áll, minden dokumentációt vigyen magával, ami a betegségével, az elvégzett vizsgálatokkal, illetve a műtéttel, kezelésekkel kapcsolatos. Általában nagyon fontos a részletes szövettani lelet és műtéti zárójelentés. Inkább legyen két papírral több a táskájában, mint eggyel kevesebb.

Kérjük, készüljön panaszainak, illetve kérdéseinek maradéktalan elmondására. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, mert a zaklatott állapot miatt lényeges információk kieshetnek. Érdemes otthon, nyugodt körülmények között - hozzátartozója segítségével, esetleg írásban - felkészülnie a konzultációra.

Jelentkezés uroonkológiai konzultációra

Ha Ön úgy érzi, hogy szeretne jelentkezni az uroonkológiai konzultációra, akkor azt telefonon vagy e-mailben is egyaránt megteheti. Hívja az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika munkatársát telefonon a (+36 1) 580-8660-os telefonszámon vagy írjon levelet az info@igdklinika.hu címre.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika onkológiai szolgáltatásairól itt olvashat bővebb információkat.

Forrás: igdklinika.hu

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.