Sikertelen műtét után sem reménytelen a tüdőrák kezelése - Harcosok Klubja videón

Daganatok.hu 2014. december 11.
Megosztás:

A Harcosok Klubjának novemberi találkozóján Hodován Zsófia - az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet pszichológusa - beszélgetett egy öt éve diagnosztizált, jelenleg tünetmentes betegükkel. Gizellánál 58 évesen ismerték fel a tüdőrákot, amelynek műtéti eltávolítása - a daganat túlzottan nagy kiterjedése miatt - nem volt lehetséges. Ezt követően azonban mégis sikerült olyan terápiás formát találni, amellyel jelentős eredményeket lehetett elérni a daganat kezelésében.

Hodován Zsófia, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet pszichológusa egy több éve sikerrel kezelt betegükkel beszélgetett, akinél 2009-ben fedezték fel a tüdődaganatot. Gizella akkor nagyon rossz állapotba került, most azonban - a Korányi Intézetben kapott kezeléseknek és az élni akarásának köszönhetően - jól van. Mi történt a sikertelen műtétet követő években, és mi volt az, ami a legtöbbet segített a jelenlegi tünetmentesség elérésében?

Mikor alkalmazható célzott kezelés tüdőrákban?

Dr. Bogos Krisztina - Gizella kezelőorvosa - a beszélgetéshez kapcsolódó előadásában elmondta: ha valakinek nagyon korai stádiumú daganata van - ami sajnos a felismert esetek csak egy csekély részét jelenti - akkor egyértelműen a műtét az, amelytől gyógyulás remélhető. Ugyanez igaz a II-es, illetve a III-as stádium korai szakaszaira. A gyógyulásra ilyenkor jó esélyek mutatkozhatnak.

A tüdőrákok döntő többségét - körülbelül 60-70 százalékát - azonban előrehaladottabb, III/A-B, illetve IV-es stádiumban fedezik fel. A daganat ilyenkor már kiterjedtebb és nyirokcsomóáttétet is adott. Ezekben az esetekben kombinált kezelési stratégiára van szükség, ami azt jelenti, hogy kemoterápiát és sugárkezelést is egyaránt bevetnek.

A IV-es stádiumban már valamely távoli szervben is van áttét, ami sajnos beszűkíti a lehetséges kezelési formákat. Célzott kezelést jelenleg kizárólag ebben az esetben alkalmaznak az onkológusok, a legtöbbször kemoterápiával kiegészítve. (Megjegyzendő, hogy a kezelési protokollok - bizonyos esetekben - akár már a közeljövőben is megváltozhatnak, erről itt írtunk bővebben: Mellőzhetővé válhat a kemoterápia az ALK-pozitív tüdőrák kezelésében).

(A sebészi beavatkozás a tüdőrák terápiájában csak olyankor alkalmazható, ha az előzetes vizsgálatok valószínűsítik, hogy a daganat egészében eltávolítható. Erről itt olvashat részletesebben: A tüdőrák kezelési lehetőségei)

Mi határozza meg az életminőségünket?

Lőrik Emese pszichológus arról beszélt, hogy mi alapján definiálható az életminőség, és milyen tényezők határozzák meg, hogy mi magunk milyennek érezzük az életminőségünket? Miért fontos, hogy a betegek minél hosszabb ideig megőrizhessék a méltóságukat?

Kérdések és válaszok

Célzott kezelésnek nevezhető-e a kemoterápia és a sugárterápia? Miért nem gyógyszer a fermentált búzacsíra-kivonat? Mikortól lehet hivatalosan gyógyultnak nyilvánítani valakit egy daganatos betegséget követően? Miért fontos, hogy a megfelelő bizalmi kapcsolat álljon fenn az orvos és betege között? Bogos Krisztina, Simon Tamás és Tóth Krisztina válaszoltak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.