Áttörés a prosztatarák kezelésében

2007. április 3.
  e-mail nyomtatás

Az előrehaladott, súlyos prosztatarákban szenvedő betegek kezelésére szolgáló egyedülálló, a beteg immunrendszerét serkentő oltóanyag válhat elérhetővé heteken belül.

A prosztatarák elleni első aktív sejtes immunterápiás szer kerülhet piacra májustól, ha az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság (FDA) elfogadja saját szakbizottságának felterjesztését. Az FDA Sejt, Szövet és Génterpáiás Tanácsadó Testülete meggyőzőnek találta az oltóanyaggal kapcsolatos bizonyítékokat - a szakbizottság tagjai 17-0 arányban szavaztak a szer biztonságosságát, és 13-4 arányban a hatékonyságát illetően. Az új biológiai készítmény a súlyos, előrehaladott, áttétes, hormonkezelésre nem reagáló prosztatarákos betegek kezelésére nyújt teljesen új terápiás megoldást.

"Ez mérföldkő lehet a betegséggel küzdő férfiak számára" - mondta Mitchell H. Gold, a gyártó cég elnöke, és hozzátette, hogy ha engedélyezik a szert, forradalmi áttörést jelent majd az előrehaladott prosztatarák kezelésében, melyre jelenleg igen kevés terápiás lehetőség létezik.

A gyógyszer első képviselője lehet a prosztatarák elleni újfajta aktív sejtes immunterápiás eljárásnak, egyedülálló abban, hogy a beteg saját immunrendszerét serkenti. A szer jelenleg a klinikai kipróbálási fázis utolsó szakaszában tart, előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegeket kezelnek vele. A program során a páciensek egy hónapos, három infúzióból álló komplett kezelést kaptak.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.