Nem folyamatos a szexuális funkciók csökkenése a prosztatarák sugárterápiás kezelése után

2010. január 15.
  e-mail nyomtatás

A külső sugárkezeléssel (EBRT) kezelt prosztatarákos betegek szexuális funkciói csak a kezelést követő első két évben csökkennek, azután pedig stabilizálódnak. A szexuális funkciók kezelés utáni minősége leginkább ezen funkciók kezelést megelőző minőségének függvénye. A korábbi feltételezések szerint az EBRT terápia után a szexuális funkciók folyamatos csökkenésével számolt mind a beteg mind pedig az orvos.

A prosztatarák a férfiak gyakori rákos megbetegedése. Az idejében felfedezett prosztatarák többféle módszerrel is hatékonyan kezelhető, a terápia mérlegelésekor sokszor éppen a hosszú távú mellékhatások jelentik a döntő szempontot. A maga nemében egyedülálló tanulmányban kaliforniai kutatók 143 EBRT-vel kezelt prosztatarákos beteg szexuális működését követték nyomon kérdőíves módszerrel. A kérdések a libidó erősségére, a merevedési és az ejakulációs képességre, valamint a szexuális élettel való általános elégedettségre irányultak - olvasható az EurekAlert beszámolójában.

"A kezeléssel összefüggésbe hozható mellékhatások - különösen a szexuális működés zavarai - jelentősen befolyásolják a páciensek életminőségét és általános megelégedettségét. A tanulmány eredményei segítségével az érintett páciensek és hozzátartozóik az EBRT kezelés hatásairól tájékozottabban vághatnak bele a kezelésekbe" - mondja Dr. Richard Valicenti a tanulmány vezető szerzője.

"A prosztatarák kezelésében a legfontosabb dolog a betegség kiterjedtsége, és a daganat szövettani differenciáltsága. A sugárkezeléseket sokszor kombináljuk hormonkezelésekkel, melyeket egy-két év után elhagyva, a szexuális funkciók javulását tapasztaljuk" - mondta el a tanulmányt kommentálva Dr. Géczi Lajos az Országos Onkológia Intézet klinikai igazgatóhelyettes főorvosa, "C" Belgyógyászati és Klinikai Farmakológiai Osztály.
e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.