Nemzetközi harmadik fázisú klinikai vizsgálat indul a hasnyálmirigyrák hipertermiával való kezelésének vizsgálatára

Daganatok.hu 2010. február 23.
Megosztás:

Harmadik fázisú, randomizált, több kutatóközpontban egyszerre végzett (multicenter) klinikai vizsgálat indítását jelentette be a hipertermia hatásosságának vizsgálatára a BSD Medical Corporation. A 2010 márciusában induló klinikai vizsgálat hasnyálmirigyrákos betegeken vizsgálja majd a hipertermia hatásosságát. A klinikai vizsgálathoz olyan hasnyálmirigyrákban szenvedő páciensek csatlakozhatnak, akik műtéten estek át. Az egyik csoport kemo- és hipertermia kezelést, a kontrollcsoport pedig csak kemoterápiás kezelést kap majd - olvasható a MedicalNewsToday beszámolójában.

A müncheni központú (Klinikum Grosshadern) multicenter vizsgálat koordinátora Dr. Rolf D. Issels, a Müncheni Egyetemi Orvosi Iskolájának onkológusa. A hármas fázisú klinikai vizsgálat lebonyolítását azért tűzték napirendre, mert a második fázisú klinikai vizsgálat jó eredménnyel zárult. Ebben a fázisban 21 nem műthető, hasnyálmirigyrákos beteget kezeltek hipertermiával, akik rezisztensnek bizonyultak, illetve nem reagáltak a gemcitabinennel végzett kemoterápiás kezelésre. Egy beteg esetében teljesen eltűnt a tumor, 3 esetben több mint 50 százalékkal csökkent a daganat mérete, 7 páciens esetében pedig megállt a daganat növekedése. Az átlagos túlélési idő 16,9 hónapnak adódott. A nem műthető páciensek átlagos túlélési ideje gemcitabine kezelés mellett mindössze 6 hónap. A hármas fázisú klinikai vizsgálatokban jóval nagyobb a befogadott páciensek száma: minimum 300, de több ezer is lehet, így az ilyen vizsgálatokból statisztikailag szignifikánsabb eredményt lehet kapni egy módszer, vagy egy gyógyszer hatékonyságáról.

A hasnyálmirigyrák egyike a legrosszabb prognózisú daganatoknak, 2009-ben becslések szerint Európában 60 ezer ilyen daganatot diagnosztizáltak, minden 76. nő és férfi betegszik meg ebben a rákos daganatban. A páciensek 80 százaléka nem műthető, a diagnózis pillanatától számított átlagos túlélési idő mindössze 3,5-6 hónap. A hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált betegek kevesebb mint öt százaléka él 5 évnél tovább. Jelenleg nagyon korlátozottak a kezelési lehetőségek ebben a daganattípusban. 

A HIPERTERMIÁRÓL BŐVEBBEN

A Magyarországon jelenleg is zajló hipertermiás kezelésekről Szász András professzorral, a gödöllői Szent István Egyetem Biotechnika Tanszékének vezetőjével, az onkotermiának nevezett módszer kifejlesztőjével beszélgettünk.

Mi a hipertermia?


A hipertermia (hőkezelés, lázkezelés) olyan daganatkezelési módszer, mely azon alapszik, hogy a rákos sejteket felmelegítve azok elpusztulnak, illetve érzékenyebbé válnak a kemo- és sugárterápiás kezelésekre. A hőkezelés tekinthető gyakorlatilag az első rákgyógyászati eljárásnak, már Hippocrates is megpróbálkozott a bőrfelszín alatt húzódó, szabad szemmel is kivehető emlődaganat egyszerű hőátadáson alapuló kezelésével: fehér izzásig hevített vasrúddal melegítette a daganat feletti bőrfelszínt.

A hippocratesi elképzelés azon alapult, hogy a daganatot melegítve felgyorsulnak a daganatban zajló kémiai folyamatok, ezért a daganatos sejteknek még több tápanyagra és oxigénre lesz szükségük. Ha sikerül valóban csak a daganatot felmelegíteni, ez az igény nem fog kielégítődni, vagyis megfelelő mennyiségű tápanyag és oxigén hiányában a daganatos sejtekben fermentációs, bomlási folyamatok indulnak be, amelyek a daganat megsemmisüléséhez vezetnek. Ez a kívánatos végeredmény azonban, - mint ahogyan ezt maga Hippocrates is megtapasztalta - nem mindig következik be, hiszen amennyiben a daganat környezete is felmelegszik, a véráramlás gyorsabbá válásával a fokozott tápanyag- és oxigénigény kielégítésre kerülhet. Ilyenkor a daganat még gyorsabb növekedésbe kezd. Hippocrates módszerével az eljárás teljességgel kézben tarthatatlannak bizonyult: hol eredményre vezetett, hol pedig nem. A hőkezelés fókuszálásának  problémája Hippocrates óta gyakorlatilag megoldatlan volt.

Hogyan birkóznak meg ezzel a problémával a mai hipertermiás eljárások?

A mai hipertermiás kezelések ugyancsak ezzel a problémával néznek szembe: meg kell oldani, hogy csakis szelektíven a daganatos sejteket érje a hőhatás. A hipertermiás készülékek egyes típusai mikrohullámok segítségével próbálják a daganat hőmérsékletét szelektíven megemelni: ugyanakkor  a légzésből adódó mozgás a precíz fókuszálást - belső szervi daganatok - esetén szinte lehetetlenné teszi. A mikrohullámmal melegítő eljárások során egy másik nehézség abból adódik, hogy a rosszindulatú daganatok - a jóindulatú elváltozásokhoz képest - sokszor nem rendelkeznek éles határvonalakkal.

Mi az úgynevezett onkotermia? Mi a különbség a hipertermia és az onkotermia között?


A hipertermia egyik speciális irányzata az úgynevezett elektro-hipertermia, vagyis az onkotermia. Ennek az eljárásnak a kifejlesztése fűződik a nevemhez. A szelektív fűtés az onkotermiában a rákos és a nem rákos sejtek fizikai tulajdonságának különbözőségét kihasználva valósul meg. Ez a fizikai különbség a sejtet körülvevő úgynevezett extracelluláris tér elektrolitkoncentrációjában mutatkozik meg. A rákos sejtek körüli elektrolitkoncentráció a fokozott működések következtében jóval magasabb, mint az az egészséges sejteket körülvevő térre jellemző.  Ebből következően a rákos sejtek körüli tér jobban vezeti az elektromos áramot: a vezetőképességbeli különbség mintegy 50 szeres. Tehát a betegen rádiófrekvenciás áramot átvezetve az áram maga fogja kijelölni a daganatos terület határait: itt lesz a legnagyobb az áramsűrűség, vagyis a fűtés. Ez a módszer gyakorlatilag egyetlen rákos sejtet is képes "megtalálni" a testben, tehát valóban sejtszintű szelekciót tesz lehetővé.

Egy másik lényeges különbség, hogy míg a hipertermia roncsolva pusztítja a sejteket, addig a rákos sejtek az onkotermiás kezelés hatására a programozott sejthalál állapotába kerülnek, vagyis lebontódva pusztulnak el, csakúgy mint bármely más testi sejtünk, amelynek életciklusa lejárt.

Milyen a módszer elfogadottsága napjainkban?


Az onkotermia mai helyzetét a sugárterápia elfogadtatásának kezdeti nehézségeivel lehetne összehasonlítani. Még hiányzanak olyan hosszú távú, statisztikailag igazolt klinikai vizsgálatok, melyek segítségével az indikációs területek kijelölhetők és a kezelések optimalizálhatók lennének.

Milyen klinikai vizsgálatokat végeztek onkotermiával a módszer hatékonyságának felmérésére?

A Forum Hypertermie című német szakfolyóiratban publikáltuk a hasnyálmirigy-daganatok onkotermiás kezelésének eredményességéről beszámoló magyar klinikai vizsgálatunkat. A hasnyálmirigyrák az egyik legagresszívebb daganattípus, korunk megoldatlan egészségügyi problémáinak egyike. A betegség prognózisa igen rossz: a páciensek csak kevesebb mint negyede műthető, és a műtéten átesett betegeknek is csak negyede éli túl a műtét utáni 5 évet. A magyar retrospektív klinikai tanulmány a túlélési idő meghosszabbodásáról és a páciensek életminőségének javulásáról számol be. A kombinált kezelések hatására több, mint háromszorosára nőtt az egyéves túlélési időt megélt páciensek számaránya. Adataink csupán az onkotermiás eljárás hatásosságának retrospektív indikációi. A jövőben randomizált, kettős-vak klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a módszert evidenciákra alapozva lehessen értékelni.

 
Hipertermiás kezelések Magyarországon


2005-ben az Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium rutineljárássá minősítette az úgynevezett lokális hipertermiás kezelést Magyarországon, és hat onkológiai központban indulhattak meg az addig csak klinikai próbaként engedélyezett kezelések. Jelenleg az OEP által nem finanszírozott kezelések 4 onkológiai központban zajlanak: az Országos Onkológia Intézet mellett Gyulán, Kecskeméten és Szombathelyen van lehetőség a betegek onkotermiás kezelésére. Az onkotermiát mindenhol kiegészítő kezelésként alkalmazzák, általában előrehaladott daganatos betegségek kezelésére.

"Evidenciára alapozott bizonyíték a hipertermia hatékonyságára főleg nőgyógyászati tumorok esetén áll rendelkezésre. Általában minden medencére lokalizált tumor esetében célszerű alkalmazni. Kiemelt terület még a máj saját és másodlagos daganatai. A fej-nyak táji tumorok területén egyre nagyobb mértékben alkalmazzuk. Bár külföldi próbálkozásokról tudunk, az ellentmondásos eredmények miatt nem használjuk az agy és a tüdő rosszindulatú daganatainál, valamint sem a hasüregben, sem a medencében, ha szabad hasüri folyadék (ascites) van jelen" -  számolt be a Szombathelyen folyó kezelésekről Dr. Csejtei András, a Vas Megyei Markussovszky Kórház osztályvezető főorvosa.

Dr. Pikó Béla, a Békés Megyei Képviselő-testület Pándy Kálmán Kórháza Megyei Onkológiai Központjának centrumvezető főorvosa szerint a javallatok az idő alatt természetesen változtak és minden bizonnyal változni is fognak. "A legátfogóbbnak és leginkább szakmai konszenzuson alapulónak a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium által jóváhagyott 2005. évi összeállítás tartható, mely szerint a hőkezelés önmagában nem, hanem csak sugaras vagy citosztatikus kezeléssel, vagy ezek kombinációjával - radiokemoterápia - együtt alkalmazható. A kezelésre elsősorban javasolt daganatos elváltozások ekkor a következők voltak: kismedencei tumorok (végbél-, méhnyak-, méhtestrák), gyomorrák, hasnyálmirigyrák, nyelőcsőrák, nem kissejtes tüdőrák, egyes kötőszöveti daganatok - szarkómák -  és fej-nyaki daganatok, illetve vastag- és végbélrákok májáttétei. A módszer lokális - helyi - vagy lokoregionális - helyi-környéki - jellegénél fogva elsősorban az elsődleges daganatok és a környéki nyirokcsomóáttétek kezelésére javasolható, távoli áttétekben - a májat kivéve - általában nem, s többnyire nem ésszerű a már sok szervbe áttétet adó betegség valamelyik kiválasztott megnyilvánulásának kezelése" - mondta el kérdésünkre a főorvos. - "A berendezés megvásárlását a Békés Megyei Hírlap kezdeményezte. A készüléket közadakozásból - melynek során magánszemélyek, vállalkozók, önkormányzatok, a helyi és regionális politika szereplői utaltak pénzt az erre a célra nyitott számlára -  tudta kórházunk megvásárolni. Ennek megfelelően a megye rosszindulatú daganatos betegei korábban és jelenleg is mindennemű - közvetlen vagy közvetett - térítés nélkül részesülhetnek - szakmailag indokolt esetekben -  sugaras és/vagy citosztatikus kezeléssel kombinálva, a hőkezelésekben."

Dr. Hódi Zsuzsanna, a Bács-Kiskun-megyei Önkormányzat Kórháza, Megyei O nkoradiológia Központ főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy korábban a szakmai kollégium az ő központjukat nevezte ki a teljes testen végzett elektro-hipertermiás kezelések végzésére, ezek a kezelések azonban már náluk sem zajlanak, jelenleg itt is csak helyi onkotermiás kezeléseket végeznek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: