A régióban egyedülálló hospice osztály nyílt Debrecenben

Daganatok.hu 2017. március 9.
Megosztás:

A régióban egyedülálló Hospice-Palliatív Terápiás Osztály nyílt a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben. A speciális részlegen ápolják a végső stádiumban lévő daganatos betegeket.

Az intézmény - komoly társadalmi és szakmai elvárást felismerve - azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legmagasabb életminőséget biztosítsa a betegeknek életük utolsó szakaszában. A hospice ellátás területén - a már a Debreceni Egyetemhez tartozó, hamarosan egyetemi kórházzá váló intézményben - további fejlesztéseket terveznek. A most megnyílt osztályon egyszerre 20 embert tudnak ellátni.

Évtizedes hiányt pótol a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a régióban - hangsúlyozta Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, aki kiemelte, hogy a megyében a házi hospice ellátás már évek óta működik, de ilyen intézményi részleg eddig még nem volt.

A februárban nyílt osztályon az otthonápolási csoportokkal együttműködve a végső stádiumban lévő daganatos betegeket ápolják. Az osztály dolgozói a hospice ellátáshoz szükséges speciális képzettségüket a Debreceni Egyetemen szerezték.

Az osztály 20 férőhelyes, jelenleg hat beteget ápolnak. A felvétel előzetes szakorvosi vagy főnővéri konzultáció alapján történik. Az intézeti kezelést az OEP finanszírozza, a betegek számára az ellátás ingyenes.

Az új osztály működését a Debreceni Hospice Ház Alapítvány is támogatja. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Porkoláb Gyöngyi felidézte, hogy a hospice ellátás 26 éve létezik Magyarországon. Ennek keretében olyan daganatos betegeket ápolnak, akiknél a gyógyító kezelések már nem hatásosak, a középpontban a fájdalomcsillapítás, a tünetek enyhítése, illetve a lelki problémák kezelése áll. Az ellátásról azonban még mindig kevesen tudnak. Ezért tartják fontos feladatuknak a társadalmi szemléletformálást. Debrecenben 10 éve szerveznek programokat a hospice ellátással kapcsolatban. Így már több mint 500 ezer emberhez jutottak el. A kuratórium elnöke az elmúlt évtizedben végzett munkájuk legjelentősebb eredményeként értékelte a fekvőbeteg szakellátási osztály létrehozását és az otthonápolási háttér biztosításának lehetőségét Debrecenben és a megyében. Porkoláb Gyöngyi azt mondta: a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a város, a szakma, és a civil szervezetek példaértékű összefogásával jöhetett létre.

Az új részleg vezetője, Juhász Árpád adjunktus arról beszélt, hogy legfontosabb céljuk a betegek testi és lelki szenvedésének, fájdalmának enyhítése mellett az emberi méltóság megőrzése. A gondozásban a szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek vesznek részt.

Szilágyi Éva, a házi hospice-ellátás koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: otthoni hospice ellátás 2009 óta működik a megyében. A szolgáltatók 200-300 daganatos beteget látnak el havonta Hajdú-Biharban.

Az új osztályt a tavaly felújított Belgyógyászati tömbben alakították ki. A tervek szerint a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a későbbiekben a volt gyermekinfektológia épületébe költözhet, a felújítás után pedig az ott kialakított Hospice Házban működhet tovább a fekvőbeteg-ellátás. Az új részleget mintegy 100 millió forintos önkormányzati-, és 135 millió forintos pályázati támogatásból alakítják majd ki.

A jelenleg a kórház középirányítói feladatait ellátó Debreceni Egyetemmel a jövőben további fejlesztéseket terveznek. Ennek köszönhetően az ellátás mellett a leendő orvosok-ápolók képzésében még nagyobb szerepet kap a hospice-szemlélet.

(Debreceni Egyetem

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.