Minden daganatos beteg 150 napig jogosult hospice ellátásra

Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatójaDr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója
Daganatok.hu 2016. április 27.
Megosztás:

Magyarországon minden daganatos beteg 150 napig jogosult hospice ellátásra. A valóságban azonban csak az érintettek ötöde kap segítséget, és ők is gyakran csak 1-2 hétig részesülhetnek szakszerű ápolásban - írja a Magyar Hospice Alapítvány közleménye.

"A családtagok egyedül nem képesek a hatékony fájdalomcsillapításra és más tünetek kezelésére, a krónikus osztályokon viszont az a szeretetteli, támogató légkör hiányzik, ami az élet méltó befejezéséhez szükséges" - mondja dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

A magas fokú ellátást biztosító hospice-palliatív ápolásban a gyógyíthatatlan daganatos betegek mindössze 22 százaléka részesül Magyarországon. A WHO ajánlása szerint 1 millió lakosra legalább 50 palliatív ágynak kellene jutnia, hazánk azonban ennek felével sem rendelkezik. Ennek megfelelően a Magyar Hospice Alapítvány fekvőbeteg-részlegének kihasználtsága is maximális, 2015-ben 181 embert kezeltek itt.

Hospice ellátásra otthoni ápolás keretében is lenne lehetőség: ilyenkor a szakorvos, ápoló, pszichológus, dietetikus és gyógytornász házhoz megy, hogy élete utolsó pillanatáig támogassa a beteget. Ezt a háziorvos rendelheti el 50 napra, amelyet két alkalommal meghosszabbíthat, így összesen 150 nap szakszerű segítség járna minden daganatos betegségben szenvedő embernek teljesen ingyen.

"A betegek gyakran csak az utolsó 1-2 hétben kapják meg a megfelelő életvégi gondoskodást, ami részben az orvosi tájékoztatás elégtelenségére vezethető vissza" - teszi hozzá dr. Muszbek Katalin.

2013 óta minden rezidensnek kötelező elvégeznie egy palliatív továbbképzést, ami szerencsére javíthat ezen az arányon. A térítésmentes ellátást a Magyar Hospice Alapítvány 80 munkatárs és számos önkéntes segítségével biztosítja: az OEP-től kapnak ugyan támogatást mind a fekvőbetegek, mind az otthon ápolt emberek után, ez azonban csak a működési költségeik 40 százalékát fedezi.

(Magyar Hospice Alapítvány)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.