Miért érdemes leszokni a dohányzásról a rák diagnózisa után?

Daganatok.hu 2022. július 28.
Megosztás:

A rák diagnosztizálása után hiábavalónak tűnhet a dohányzásról való leszokás megfontolása, mert sok érintett beteg úgy gondolhatja, hogy ez az egyetlen öröm maradt az életükben. A dohányzás abbahagyása azonban még a daganatos megbetegedés diagnózisa után is jelentős pozitív változásokat okozhat a daganat kezelésében és a jobb gyógyulási kimenetelben is.

Az alábbi három ok miatt érdemes a rák diagnózisa után megfontolni a dohányzásról való leszokást:

  1. A dohányzás súlyosbíthatja a rákkezelés okozta mellékhatásokat

A kemoterápia vagy más rákkezelési módszerek kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, beleértve a rákkal kapcsolatos fáradtságot, a krónikus fájdalmat, az émelygést, a hajhullást és a bőrproblémákat. A dohányzás pedig tovább súlyosbítja ezeket a problémákat. A dohányzó daganatos betegek általában még hat hónappal a rákkezelés után is több mellékhatásról számolnak be, mint a nem dohányzók. De ha a kezelés megkezdése előtt képesek leszokni a dohányzásról, valószínűleg a nemdohányzókhoz hasonló, "enyhébb" mellékhatásokat tapasztalhatnak.

  1. A dohányzás miatt kevésbé hatékony a rákkezelés

A dohányzás számtalan módon befolyásolhatja a szervezetet. Hatással van a keringésre, a szív- és érrendszer egészségére, az immunrendszer működőképességére, sőt a sebgyógyulás "gyorsaságára" is. A rákkezelés időtartama alatt, különösen akkor, ha műtét is történik, a dohányzás még nehezebbé teszi a beteg szervezet gyógyulását és jelentősen növeli a szövődmények (például lassabb sebgyógyulás, sebfertőzések) kockázatát. Emellett a dohányzás megváltoztatja a kemoterápiás gyógyszerek feldolgozásának módját is, így azok kevésbé hatékonyak.

  1. A dohányzás növeli a daganatos betegség kiújulásának a kockázatát

A daganatos megbetegedés diagnózisa után a dohányzásról való lemondás legfontosabb motiváló tényezője lehet az, hogy ha kezelése sikeres, a leszokás csökkenti a rák kiújulásának valószínűségét. Ez a tüdőrák esetében nyilvánvalónak tűnhet, a dohányzás azonban számos más típusú daganatot is okozhat, többek között a gége, a torok, a száj, a vese, a hólyag, a máj, a hasnyálmirigy rákos megbetegedéseit. Valójában a dohányzás szinte minden daganat esetében kiemelt kockázati tényező.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: