Az anyai cukorbetegség és a gyermekkori agydaganat közötti kapcsolat

Daganatok.hu 2022. október 2.
Megosztás:

Egy nemrégiben közzétett kutatás eredményei szerint az anyai cukorbetegség jelentős kockázati tényező a gyermekkori daganatos megbetegedések bizonyos típusaiban, így fontos az anyai cukorbetegség időbeni diagnosztizálása és mielőbbi kezelése.

A gyermekkori daganatos betegségek előfordulási aránya az elmúlt néhány évtizedben világszerte emelkedett. A leukémia és a központi idegrendszeri daganatok a fejlett országokban a leggyakoribb gyermekkori ráktípusok közé tartoznak. Előfordulási gyakoriságuk a korai életszakaszban és a csecsemőkorban tetőzik, vagyis a fogantatás előtti vagy a terhesség alatti események befolyásolhatják a daganat kialakulását.

A fogamzóképes korú nők fokozottan ki vannak téve az I-es, a II-es típusú és a terhességi cukorbetegség kockázatának, részben a várandósság ideje alatt tapasztalható növekvő elhízás miatt. A terhesség alatt a cukorbetegség fokozza a magzati növekedést és a sejtek közötti kommunikációban szerepet játszó proinflammatorikus citokinek expresszióját a méhlepényben. Bizonyos biológiai mechanizmusok összekapcsolják ezeket a rendellenességeket a gyermekkori rák kialakulásának kockázatával. Az anyai cukorbetegségnek a gyermekkori rákkockázatra gyakorolt ​​hatását azonban eddig nem vizsgálták részletesebben. A leukémia magasabb kockázatát korábban az anyai cukorbetegség minden típusával összefüggésbe hozták, de a későbbiekben a kutatók arról számoltak be, hogy az anyai I-es típusú cukorbetegség a gyermekeknél növelte a leukémia kockázatát. A gyermekkori rák egyéb típusaira vonatkozó eredmények továbbra is ellentmondásosak maradtak.

A Nature-ben megjelent tanulmányt végző kutatók két, Dániában és Tajvanon több évtizedet felölelő népességalapú rákregiszterre támaszkodva felmérték az anyai cukorbetegség és a gyermekkori rákos megbetegedések közötti összefüggéseket. Az eredmények alapján mind Dániában, mind Tajvanon megnövekedett a kockázata annak, hogy az utódokban gliómák (központi idegrendszeri daganattípus) alakulnak ki, bár ez a cukorbetegség különböző altípusaihoz kapcsolódik. Ez arra utal, hogy a hatásmechanizmus inkább a magzat növekedésével vagy az intrauterin környezettel függhet össze, nem pedig kizárólag az I. típusú cukorbetegség autoimmun mechanizmusaival. Azoknál a gyermekeknél, akik prenatálisan más autoimmun betegségnek voltak kitéve, nem volt megfigyelhető a gyermekkori rákos megbetegedések együttes kockázatának növekedése, amint azt korábban feltételezték. Az anyai cukorbetegség és az utódok központi idegrendszeri daganatai közötti összefüggés jelentősebb volt a 15 és 19 év közötti gyermekeknél, mint a 15 évnél fiatalabb gyermekeknél. Ennek oka lehet a központi idegrendszeri daganatok jellemzői, például a tumor elsődleges helye és a szövettani típusai.

Összefoglalva tehát az anyai cukorbetegség növelte bizonyos gyermekkori központi idegrendszeri ráktípus kockázatát Dániában és Tajvanon. A tanulmány eredményei alátámasztják az anyai cukorbetegség potenciális szerepét a gyermekek rákkockázatában, és rámutat a normális vércukorszint fenntartásának fontosságára a gyermekek ritka, de súlyos egészségi következményeinek megelőzése érdekében.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41416-022-01961-w

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: