Élet a halál előtt: film az élet szeretetéről és tiszteletéről

Daganatok.hu 2012. február 7.
Megosztás:

Az Élet a halál előtt című ausztrál dokumentumfilm egy több nemzetközi díjat is elnyert alkotás, amelynek magyarországi kizárólagos forgalmazási jogát a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnökeként dr. Csikós Ágnes kapta. A film hazai ősbemutatójára 2012. február 9-én, 17 órakor kerül sor a Pécsi Tudományegyetem dr. Flerkó Béla termében (7624 Pécs, Szigeti út. 12., első emelet). A filmbemutató után kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, ahol a jelenlévő neves hazai szakembereknek akár Ön is felteheti kérdéseit!

A film egy bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét megerősítő történet, amely azt hirdeti: élj jól és halj meg jobban! Felhívja a figyelmet arra is, hogy az élet az utolsó pillanatig teljességben megélhető a halál előtt, megfelelő fájdalomcsillapítással és ellátási formákban. A nem enyhített fájdalom nagymértékben fokozza a szenvedést - hangsúlyozzák az alkotók, akik leszögezik: léte utolsó pillanatáig mindenkinek alapvető emberi joga a fájdalom nélküli élet, s nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogyan halunk meg.

Kerekasztal-beszélgetés a film után

A filmvetítést követően kerekasztal beszélgetést rendeznek a témában. Az összegző szakmai beszélgetésen elismert pécsi és országos szakemberek vesznek részt:

  • dr. Blasszauer Béla bioetikus,
  • Prof. dr. Bogár Lajos, a pécsi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója,
  • dr. Csikós Ágnes, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke,
  • Prof. dr. Mangel László, a pécsi Onkoterápiás Intézet vezetője,
  • dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója,
  • Prof. dr. Nagy Lajos, a pécsi Családorvostani Intézet igazgatója és
  • dr. Telekes András, az Országos Onkológiai Intézet onkológus-belgyógyász-farmakológusa.

A diszkusszión a nézők soraiból bárki felteheti kérdéseit az adott témában, legyen az egészségügyi vagy otthoni ápolásra vonatkozó. Ez utóbbi szociális kérdéseket is feszeget.

Míg több generáció élt együtt, egy lakóközösségben addig természetes volt, hogy a család apraja nagyja tudta miként kell kezelni, egy betegségben szenvedő hozzátartozójukat. A nagyszülők elvesztését is látták, hisz előbb-utóbb átélte mindegyikük. A kórházi rendszer széleskörű elterjedésével, a generációk különélésével az otthoni haldoklás, halál elveszítette természetes voltát.

Ezzel az életvégi állapot kérdése, s maga a halál is tabu témává vált. Ez utóbbit ráadásul az időskor velejárójaként tekintik. Holott a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a világon szinte mindenütt vezető halálok a daganatos megbetegedés, mely sem kor, sem nem szerint nem válogat.

Hogyan zajlik az otthonápolás?

Fontosnak érezzük, hogy szembenézzünk a valósággal. Elkezdjük pótolni azt a hiányt, mely szinte valamennyiünk életéből kimaradt: az otthonápolást. Nyilván szakember nem válhat mindenkiből, de nem is ez a segíteni akaró, a hozzátartozó dolga. Ez a feladat a hospice otthoni szakápolást ellátó szolgáltatókra hárul.

Ők team munkában (koordinátor, hospice orvos, szakápoló, pszichológus, dietetikus, gyógytornász, fizioterapeuta, szociális munkás, önkéntes) végzik az egészségi ellátást igénylő szakfeladatokat. Tanácsokkal látják el a hozzátartozókat, de az adott problémát ők intézik, kezelik helyben. Indokolt esetekben ingyenesen gyógyászati segédeszközöket kölcsönöznek a betegnek, megkönnyítve, sokszor visszaadva megszokott komfortérzetüket.

A hospice szakellátás a beteget holisztikus szemlélettel kezeli. Az embert teljes egészében tekinti, azaz testi, lelki és szociális tekintetben nyújt segítséget. E mellett tekintettel van az igen nehéz, sokszor embert próbáló otthoni ápolást végzőkre, a családtagokra. Őket szintén bio-, pszicho- és szociológiai segítséget kapnak, amennyiben ez szükséges és természetesen el is fogadják.

A film - témájánál fogva - nem egy könnyed, hideg tényeken alapuló történet. 11 ország gyógyíthatatlan daganatos betegeinek helyzetét mutatja be valós képekkel, helyszínekkel, a betegek, a hozzátartozók, s természetesen a szakemberek megszólaltatásával.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítványról

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány 2004. évi megalakulása óta látja el a végstádiumba került, elsősorban daganatos betegek otthoni szakellátását. A betegek minél teljesebb ellátása érdekében az országban elsőként Pécsett az PTE Onkoterápiás Intézetében kezdete meg palliatív szakrendelését dr. Csikós Ágnes PhD. egyetemi adjunktus, családorvos a PTE Családorvostani Intézetének munkatársa alapítványunk elnöke. A kezelés, illetve az "ez már visszafordíthatatlan állapot" kimondásakor ott akar lenni a betegek, hozzátartozók mellett, hogy azonnal tudják: ezzel még nincs vége mindennek. Szebbé, elviselhetőbbé lehet és kell tenni az utolsó időszakot.

Csikós doktornő szívügyének tekinti továbbá az egyetemi oktatás keretén belül, hogy a leendő orvosok minél előbb tudjanak, értesüljenek ezen terminális állapot problémáiról, a palliáció szemléletéről, kezelési lehetőségeiről.

Forrás: Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.