Kommunikációs segítséget is nyújt a rákbetegeknek és hozzátartozóiknak a Magyar Hospice Alapítvány

Hogyan lehetne emberibbé tenni az orvos-beteg találkozókat?Hogyan lehetne emberibbé tenni az orvos-beteg találkozókat?
Daganatok.hu 2015. szeptember 15.
Megosztás:

A Magyar Hospice Alapítvány arra vállalkozott, hogy betegek és hozzátartozóik egészségügybe vetett bizalmát egy több elemből álló programmal erősítse. Az alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat programjának egyik kiemelt része a daganatos betegek és hozzátartozóik kommunikációs képzése.

Egy ilyen képzésen a résztvevők áttekintik a rákbetegségek jellemzőit, kezelési formáit, a tüneti kezelést, valamint a fájdalomcsillapítási lehetőségeket - oly módon, hogy az érintettek pontosabban tudják megfogalmazni az orvosaik felé ezzel kapcsolatos kérdéseiket, problémáikat. Az előadásokat követő műhelyfoglalkozás lehetőséget ad az orvos-beteg találkozásokra való felkészülésre, tipikus kommunikációs csapdák elkerülésére, saját élmények újragondolására.

A betegek és hozzátartozók mellett a Magyar Hospice Alapítvány orvosoknak, egészségügyi szakdolgozóknak is nyújt hasonló segítséget, hogy oly módon legyenek képesek kommunikálni, hogy a betegtájékoztatás során a beteg elégedett legyen, bizalma a személyzetben nőjön, megértse az egészségi állapotára és a várható kezelésekre vonatkozó információkat. Ezeknél a képzéseknél az is szempont, hogy az egészségügy szereplői felismerjék azokat az erősségeiket, képességeiket, amelyeket a társadalom nem ismer el, természetesnek vesz. 

Például a beteg - joggal - elvárja, hogy az orvos szánjon rá öt percet. Az orvos viszont nagyon túlterhelt, ezért - joggal - csak két percet szán a betegre. És noha erején felül dolgozik, emiatt nem elismerést kap a betegektől, hanem rosszallást, bár egyébként is furdal a lelkiismerete, hiszen ő is tudja, hogy nincs elég ideje a betegekre. Ez egy olyan csapdahelyzet, amelyből látszólag nincs kiút. A Magyar Hospice Alapítvány képzései azonban mind az orvosnak, mind a betegeknek tudnak abban segíteni, hogy hatékonyabban és egymás helyzetét jobban megértve tudjanak kommunikálni.

A soron következő beteg- és hozzátartozó-képzés szeptember 25-én lesz a Budapest Hospice Házban.

További részletek: http://www.hospicehaz.hu/onkentesseg/tovabbkepzes-onkentes-segitok-es-laikus-erdeklodok-reszere

Jelentkezés: ilona.gaal@hospicehaz.hu

Az orvos-beteg kapcsolati programról szóló korábbi cikkünk: Hogyan lehetne emberibbé tenni az orvos-beteg találkozókat?

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.