Hogyan segít a precíziós onkológiai döntéstámogatás a kezelőorvosoknak?

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója (Fotó: Highlights of Hungary)Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója (Fotó: Highlights of Hungary)
Illyés András 2020. január 31.
Megosztás:

Már ma is elképesztő tudással rendelkezik az a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási szoftver, amely abban segít az onkológusoknak, hogy eldöntsék, mi lenne az adott páciens számára a legmegfelelőbb kezelés. Az Oncompass Medicine szakemberei által fejlesztett szoftver 2019-ben több nemzetközi díjat is nyert: a program segítségével 1200 daganatellenes hatóanyag közül választható ki a legoptimálisabb terápia, amelyhez a szoftver 26 000 orvosi szabályt vesz figyelembe.

Idén dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója is bekerült a Highlights of Hungary jelöltjei közé: a 2013 óta működő a kezdeményezésben olyan kiváló teljesítményeket gyűjtenek össze, amelyek példaértékűek, és amelyek társadalmi hasznossága magas szintű.

"Számomra fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar egészségügyre és a kiváló szakembereinkre. Több jelölt ötletem is volt ebben a témában, komoly sikereket könyvelhet el a magyar orvostudomány. Dr. Peták István nemzetközileg elismert kutató, aki elsőként kezdett foglalkozni a rákkutatásban egyénre szabott molekuláris diagnosztikával. A bioinformatikában jelenleg úttörőnek számít Gabriel nevű szoftverük, amely segít a specifikus gyógyszeres kezelések kialakításában az egyénre szabott orvoslás során" - írja jelölési motivációiról Varga Judit látvány- és díszlettervező, a Highlights of Hungary egyik kurátora.

A Highlights of Hungary 2013 óta független kezdeményezésként építi Magyarország értékteremtő közösségét. Kurátoraink támogatásával évről-évre olyan kiemelkedő történeteket és kiváló teljesítményeket gyűjtünk össze, melyekre méltán lehetünk büszkék, melyek példaértékűek, szemléletformálóak, társadalmi hasznosságuk magas szintű. Kezdetben a publicitást biztosítottuk a Highlights jelölteknek, ma már egy komplex platformot, kreatív ökoszisztémát kínálunk az inspiráló együttműködésekhez. Összehozunk jó embereket és jó ügyeket, hogy közösen formáljuk a jövőnket!

Dr. Peták Istvánra itt lehet szavazni

Mi a precíziós onkológia célja?

"Olyan orvosi módszereket fejlesztünk, amelyek segítségével a daganatos páciensek személyre szabottan, célzottan kezelhetőek. Minden beteg esetében meg kell tudnunk állapítani, hogy épp az ő daganatát milyen génhiba okozta, és meg kell tudnunk mondani, hogy az adott génhibára elérhető-e már olyan célzott daganatellenes kezelés, amely a daganatban jelenlévő génhibára hat. Ezt a tudományágat nevezzük precíziós onkológiának" - mondja dr. Peták István.

A precíziós onkológia az utóbbi két évtizedben rendkívül gyors ütemű fejlődésen ment keresztül. A tudományág alapjait az emberi genetikai állomány bázissorrendjének meghatározása jelentette 2003-ban. A következő tíz évben zajlott az úgynevezett Rákgenom Atlasz Projekt, amelyben a szakemberek azt vizsgálták, hogy a rákbetegek daganatában lévő DNS-ben milyen, a normális DNS-től való eltérések - génmutációk - találhatóak. A 2014 decemberében véget ért projekt során 20-féle daganattípus 500 tumormintáját, összesen 10 000 tumorgenomot elemeztek a kutatók. Mára tudjuk, hogy a 25 000 emberi génből nagyjából 600 olyan gén van, amelynek a meghibásodása daganatos betegséget okozhat.

"Egy páciensben nem csak egyetlen génhiba lehet, hanem több is. A daganatkialakulással egyértelműen összefüggő génhibák feltárását az úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal végezzük. Ezzel a módszerrel a DNS szintjén mutathatóak ki a különféle eltérések, és meghatározható az is, hogy egy-egy génből mennyi másolat van jelen a genomban. Normális esetben minden egyes génből egy anyai és apai eredetű példány van jelen, a daganatokat okozó gének, azaz onkogének esetében viszont megsokszorozódhat a genetikai állományban jelenlévő génpéldányok száma" - összegzi a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok lényegét dr. Peták István.

Mára a precíziós onkológia megkerülhetetlen részét képezik azok az informatikai fejlesztések is, amelyek arra irányulnak, hogy segítsenek az orvosnak a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában (vagyis annak eldöntésében, hogy melyik génhiba esetén melyik célzott daganatellenes kezelés lenne a leginkább hatékony).

Egyre több gyógyszer közül választhat a kezelőorvos

Az elmúlt egy évtizedben csaknem 100 új célzott daganatellenes gyógyszer kifejlesztése valósult meg, ami a korábbi évekhez képest csaknem tízszeres bővülést jelentett. A még fejlesztés alatt álló célzott daganatellenes gyógyszerek száma ennél is magasabb, hiszen jelenleg csaknem 1000 új hatóanyag áll fejlesztés alatt. Ez azt jelenti, hogy csaknem havonta jelenik meg a piacon egy-egy újabb célzott gyógyszer.

A 600 onkogénben csaknem 6 000 000 mutáció lehet jelen, ami elképesztően nehéz kihívás elé állítja a jelenleg praktizáló onkológusokat. Az aktuálisan elérhető gyógyszerek között történő választást segíti az Oncompass Medicine által kifejlesztett döntéstámogatási rendszer, amely több lépésből áll.

Először is meg kell határozni az adott daganatban előforduló molekuláris eltéréseket, majd azt, hogy ezek az eltérések milyen daganatellenes kezelésekkel állnak pozitív vagy negatív kapcsolatban (melyik kezelés lesz hatékony, vagy épp ellenkezőleg, hatástalan).

Ha ez az információ megvan, és többféle célzott kezelés is szóba jön, akkor több szempont - például a mellékhatások - alapján lehet rangsorolni, hogy a döntéstámogatási szoftver által felsorolt kezelések közül melyik lesz a legoptimálisabb.

A harmadik lépés pedig annak a meghatározása, hogy a kiválasztandó terápia milyen módon érhető el: ez egyaránt lehet hazai vagy külföldi klinikai vizsgálat, ha a gyógyszer még nincs törzskönyvezve, és lehet a már törzskönyvezett forma is.

Milyen tudással rendelkezik jelenleg a döntéstámogató szoftver?

A szoftver már jelenleg is elképesztő eredményeket tud produkálni, ami a jövőben még kiterjedtebbé válik majd. Most 1200 daganatellenes hatóanyag közül választható ki a legoptimálisabb kezelés, amelyhez a szoftver 26 000 orvosi szabályt vesz figyelembe

"Szoftverünkkel a nemzetközi színtéren is szép sikereket tudtunk elérni, 2019-ben például az USA-ban, a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának konferenciáján nyertünk egy díjat, amelyet a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazási lehetőségeinek témájában írtak ki. Ugyancsak mi nyertünk a Get in the Ring! V4 innovációs és startup versenyén 2019 végén. Ez a verseny arra kereste a válaszokat, hogy milyen módszerekkel gyorsítható fel a célzott daganatellenes gyógyszerek fejlesztése.

Ma már nemcsak a mutációk következtében hibásan termelődő fehérjékre ható gyógyszerek esetében beszélünk célzott daganatellenes terápiákról, hanem az úgynevezett immunterápiák esetében is. Ezek a kezelések azért célzottak, mert célzottan képesek visszakapcsolni az páciensek immunrendszerének egy-egy daganatellenes folyamatát.

Az immunterápiák hatékonysága ma már szerencsére szintén megjósolható a korábban már említett molekuláris diagnosztikai vizsgálatok segítségével. A PD-1 gátló gyógyszereknél például meg kell vizsgálni a DNS hibajavítási folyamataival összefüggő hibákat, valamint azt, hogy valóban a PD-1 ligandja, a PD-L1 fehérje aktivitása okozza-e a daganattal szembeni immunválasz létrejöttének elmaradását.

"Jelen pillanatban hatalmas nemzetközi igény mutatkozik arra, hogy mesterséges intelligenciát is alkalmazó módszerrel történjen az orvosok terápiás döntéshozatalának elősegítése. Természetesen rajtunk kívül is több cég fejleszt mesterséges intelligenciára épülő orvosi megoldásokat, azonban csak viszonylag kevés olyan cég létezik, amelyik hozzánk hasonlóan kifejezetten az onkológiai döntéstámogatásra fókuszál" - hangsúlyozza dr. Peták István.

Dr. Peták István orvos, Gábor Dénes díjas rákkutató kollégáival több mint 20 éve fejleszt olyan módszereket, amelyek lehetővé teszik a daganatos betegek személyre szabott, molekuláris szinten célzott kezelését. Munkatársaival úttörője volt a daganatok molekuláris diagnosztikai vizsgálatainak. Legújabb fejlesztésük egy olyan orvosi szoftver, amely segít az orvosnak a kimutatott génhibák alapján kiválasztani a legjobb célzott gyógyszert. Az új módszer 2019-ben az Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának (American Society of Clinical Oncology; ASCO) konferenciáján, Bangkokban kapott nemzetközi szakmai elismerést, emellett megnyerte a Budapesten megrendezett Get in the Ring! V4 versenyt is. 

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.