A háromdimenziós képalkotás a korai prosztatadaganatot is láthatóvá teszi

Daganatok.hu 2013. július 3.
Megosztás:

Három dimenzióban mutatja a prosztatát és a korai stádiumú prosztatarákot is kirajzolja az a képalkotó és mintavételi eljárás, amelyet az Európai Urológus Társaság idei kongresszusán mutattak be. A Dunántúli Napló a pécsi Urológiai Klinika szakembereit kérdezte arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztek az eszköz kipróbálása során. A diagnosztikai egység ára 55-60 millió forint, amelyre jelen pillanatban sajnos nincs fedezete a klinikának.

A prosztatarák esetében ugyanaz jelenti a fő probléma, mint a többi daganatnál: a korai, még gyógyítható állapotban lévő tumornak nincsenek tünetei, ezért a legtöbbször nem is kerül felismerésre. Ezen segíthetne az a fejlett diagnosztikai eszköz, amely háromdimenziós képalkotással teszi láthatóvá a prosztatát, emellett kirajzolja a még korai stádiumú prosztatadaganatot is.

Az eljárást idén, az Európai Urológus Társaság márciusi kongresszusán mutatták be. A diagnosztikai eszköz nemcsak képalkotásra, hanem egyidejűleg ultrahangvezérelt mintavételre is alkalmas. Ez azonban nem 10-12 tűszúrással történik, mint jelenleg, hanem mindössze 1-2 szúrással, sőt a háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően alkalmas a tumortérfogat pontos meghatározására is - írja a Dunántúli Napló cikke.

Három nap alatt 53 beteget vizsgáltak meg a berendezéssel

A pécsi egyetem Urológiai Klinikáján - egy tervezett együttműködés keretében - júniusban lehetőség nyílt az új diagnosztikai eszköz kipróbálására. Három nap alatt 53 beteget vizsgáltak meg, és mint Benkő Tamás, az Urológiai Klinika tanársegédje mondja, a módszer rutinszerű alkalmazása komoly előrelépést jelentene, ennek azonban - a szükséges anyagi fedezet hiányában - jelenleg kevés realitása van. A diagnosztikai egység ára 55-60 millió forint.

"Maga a beavatkozás 2-3 perces, végbélen keresztüli ultrahangvizsgálatból, majd ezt követően egy 20 perces számítógépes adatelemzésből áll. Pozitív esetben egy újabb 2-3 perces ultrahangvizsgálattal egybekötött célzott mintavétel következik" - mondta a Dunántúli Napló Benkő.

A pécsi egyetem Urológiai Klinikáján évente körülbelül 500 mintavételt történik, melyek 10 százalékában igazolódik be prosztatadaganat. A mintavétel jelenleg a végbélen keresztül, ultrahangcélzással történik, melyet a prosztata meghatározott területeiről vesznek. Ezen vizsgálat hátránya, hogy a korai stádiumban a prosztatarák még nem látható.

45-50 éves kortól javasolt az első szűrővizsgálat

"Általában 50 éves kortól javasoljuk az első szűrővizsgálat elvégzését. Ez egy vérvételből, illetve a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálatából áll. Azoknál a betegeknél, akiknél felmerül a prosztatarák lehetősége, szövettani mintavétellel kell igazolni vagy kizárni a betegséget" - mondja Farkas László, a pécsi Urológiai Klinika igazgatója.

Amint arról korábban írtunk, a prosztatarákot kizárólag rendszeres orvoshoz járással lehet megelőzni. A vizsgálat egy vérvételből, illetve a prosztata végbélen keresztül történő tapintásából áll.

A vérben a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét mérik, amely sajnos nem rákspecifikus. Ez azt jelenti, hogy a PSA-szint nemcsak prosztatarák, hanem prosztatagyulladás vagy prosztata-megnagyobbodás esetében is megemelkedhet. Ennek ellenére ez is nagy segítség a tapintásos vizsgálat mellett, hiszen az évek alatt emelkedő értékből következtethetni lehet a veszélyetetettségre.

Egyes tanulmányok szerint ha 45 évesen 1 nanogramm/milliliter alatt van a PSA mértéke, akkor minimális a prosztatarák kialakulásának esélye. Ez a vizsgálat ingyenes, de emellett léteznek már sokkal érzékenyebbek is: a PCA3 vizeletből, a proPSA pedig vérből elemez.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.