A vastagbéltükrözés előnyei

Daganatok.hu 2022. szeptember 28.
Megosztás:

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) mindössze fél óráig tartó vizsgálat. Ez kevés, de fontos idő, amelyet rászánhatunk egészségünk védelmére és a vastagbélrák kockázatának csökkentésére. Bár kellemetlen lehet a szervezetünket felkészíteni a vizsgálatra, vastagbéltükrözés szükségessége nem tagadható, hiszen számos esetben életmentő lehet. A vastag- és végbélrák gyakori daganatos megbetegedés, de megelőzhető, a kolonoszkópia pedig a legjobb diagnosztikai módszer.

Miért érdemes elvégeztetni a vastagbéltükrözést?

A vastagbélrák mindenkit érinthet

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, és a második leggyakoribb daganattal összefüggő halálok. A vastagbélrákos betegek többsége 50 év feletti, az elmúlt évtizedben azonban a fiatalabb felnőtteknél növekedett a gyakorisága. Bárkit érinthet, még az egyébként egészséges embereket is, akiknek a családjában nem fordult elő ez a daganatos betegség.

A kolonoszkópiával megelőzhető a vastagbélrák kialakulása

Számos daganatos megbetegedéssel ellentétben a vastag- és végbélrák megelőzhető. Ez a ráktípus a vastag- vagy végbél nyálkahártyáján kialakuló kis növedékekből, úgynevezett polipokból indul ki. Idővel néhány ilyen polip rákossá válhat. A kolonoszkópia során az orvosok észlelik és eltávolítják ezeket a polipokat, ami csökkenti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.

Nem hagyatkozhatunk csak a tünetekre

A polipok és a korai stádiumú gyógyítható vastagbélrák általában nem okoz tüneteket. A kolonoszkópia lényege, hogy a szakorvos eltávolítsa a polipokat, mielőtt azok rákossá válnának, ezért nem ajánlott addig várni a vastagbéltükrözéssel, amíg a tünetek kialakulnak.

A kolonoszkópia kellemetlen, de nem fájdalmas vizsgálat

Az emberek többsége kellemetlennek gondolja a hashajtást, amellyel előkészítik a bélrendszert a vizsgálatra. Manapság azonban a tisztító formulák sokkal hatékonyabbak és kevésbé kellemetlen az elfogyasztásuk.

A vastagbéltükrözés pontos

A kolonoszkópia és szövettani vizsgálat a vastagbélben található rákos sejtek és úgynevezett rákmegelőző polipok több mint 95 százalékát képes kimutatni.

A kolonoszkópia biztonságos diagnosztikai módszer

A vastagbéltükrözés rendkívül biztonságos, képzett és tapasztalt szakemberek végzik. Ugyan fennáll a vérzés és a bélperforáció veszélye, de ezek kockázata minimális.

Fontos a rendszeres vastagbélrákszűrés

A 45 és 75 év közöttiek számára javasolt, hogy a szakemberek által javasolt időpontokban vegyenek részt a vastag- és végbélrákszűrésen. Amennyiben a családban előfordult már a vastagbélrák, ajánlott lehet korábban és gyakrabban is elvégeztetni a vizsgálatot.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: