Agyi áttétek - mely tünetekre érdemes figyelni a sikeres daganatellenes kezelés után?

2022. október 25.
Megosztás:

Az agyi áttétek tüneteinek korai felismerés segíthet a betegeknek abban, hogy a megfelelő kezelést a megfelelő időben kapják meg a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

A sikeres rákkezelést követően, a túlélők körülbelül 25%-ánál alakulhat ki agydaganat. Ezek az agydaganatok valójában nem az agysejtekből fejlődnek ki, hanem az eredeti daganatból származó rákos sejtek, amelyek a véráramon keresztül jutnak el a központi idegrendszerbe. Az agyi metasztázisok leggyakrabban a melanóma, valamint a tüdő-, emlő- és veserák esetén alakulhatnak ki.

Mely tünetekre kell figyelni?

Ha daganatos betegségben szenvedett, és az alábbi tüneteket tapasztalja, mielőbb jelezze a kezelőorvosának:

  • Látászavarok, például kettős látás vagy részleges látásvesztés
  • Fejfájás (hányingerrel)
  • Zsibbadás vagy bizsergés a test egy részén
  • Bénulás vagy a test bármely részének mozgási nehézségei
  • Járászavar
  • Egyensúlyproblémák és gyakoribb elesések
  • Beszédzavar, például összefüggéstelen beszéd, mások megértésének nehézsége, olvasási képtelenség
  • Mentális problémák, például nem az adott helyzethez illó viselkedés, reakció
  • Görcsrohamok.

Bár a metasztatikus agydaganatok általában fokozatosan, lassan alakulnak ki, súlyos epizódok is előfordulhatnak (például látásvesztés, görcsroham), így még a legenyhébb tünet esetén is érdemes orvoshoz fordulni a mielőbb kezelés elkezdése érdekében.

Az agydaganatok hatékonyan kezelhetők

Az orvosok évekig úgy gondolták, hogy az agyi áttétek végzetesek és a kezelés (a teljes agy besugárzása) csak a tüneteket enyhítheti. Szerencsére napjainkban az ilyen daganatok a technológiai és orvosi fejlődésnek köszönhetően hatékonyan kezelhetők, de ebben alapvető fontosságú a betegség korai felismerése. A teljes agy besugárzása helyett a precízen célzott kezelésekkel jobb eredmények érhetők el, kevesebb mellékhatással. A kezelési lehetőségek a daganat helyétől, típusától és kiterjedésétől függenek, és az alábbiak lehetnek:

Sugársebészet. A sugársebészet rendkívül fókuszált sugárnyalábokat irányít a daganatra, rendkívüli pontossággal, ezáltal megkímélhető a környező agyszövet.

Minimálisan invazív műtét. Az ilyen típusú műtét lehetővé teszi a szakorvosok számára a daganat gyorsabb és egyszerűbb eltávolítását. E célból a sebészek nagyon kis bemetszést végeznek a koponyán, ami csökkenti a posztoperatív, műtét utáni szövődmények kockázatát, minimalizálja a fájdalmat és a hegesedést, valamint lerövidíti a felépülési időt.

Sugárkezelés. A sugárterápia a rákos sejteket ionizáló sugárzásnak teszi ki, amely károsítja vagy elpusztítja azokat. Gyakran alkalmazzák a műtét előtt vagy azt kiegészítően.

Kemoterápia. A kemoterápia célja olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek elpusztítják a daganatsejteket. Számos, a szervezetben lévő daganatok kezelésére sikeresen alkalmazott gyógyszer nem tud behatolni az agyba, néhány esetben azonban a kemoterápiával is kezelhetők bizonyos agyi metasztázisok.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: