A rák legfontosabb kockázati tényezői

2022. szeptember 8.
Megosztás:

A rák számos életmódbeli döntés kedvezőtlen végeredménye lehet, de egy új tanulmány azonosította azokat a tényezőket, amelyek meghatározó befolyással bírnak a daganatos betegség kialakulására.

A kutatást végzők elemezték a korábbi klinikai vizsgálatokat, hogy megkíséreljenek azonosítani minden olyan kockázati tényezőt, amely öt éven belül a rák két százaléknál nagyobb abszolút kockázatához kapcsolódik.

Az eredmények szerint az összes ráktípus relatív kockázata a jelenlegi dohányosok körében volt a legmagasabb, összehasonlítva a "soha nem dohányzókkal", tehát a dohányzás nemcsak a tüdőrák, hanem az összes ráktípus kialakulása szempontjából meghatározó kockázati tényező.

Kifejezetten a férfiak esetében a rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás, a daganatos betegség családi halmozódása, a vörös húsok gyakori fogyasztása és a fizikai inaktivitás hiánya szintén összefüggést mutattak a rák fokozottabb kockázatával.

A nők körében a kutatók a magasabb testtömegindexet (BMI), a 2-es típusú cukorbetegséget, a méheltávolítást, a családi halmozódást, a magas vérnyomást, a petevezeték lekötését és a fizikai inaktivitást rákkockázati tényezőként azonosították.

Az abszolút ötéves kockázat csaknem minden 50 évnél idősebb résztvevőnél meghaladta a két százalékot. Ez igaz volt néhány 50 évnél fiatalabb résztvevőre is, akik jelenleg vagy korábban dohányoztak, BMI-jük 25-nél nagyobb volt, valamint a családi anamnézisében előfordult valamilyen daganatos betegség.

Az idősödés és a dohányzás mellett a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy az orvosoknak figyelembe kell venniük a túlzott testzsírt, a rákos megbetegedések családi anamnézisét és még számos egyéb tényezőt annak eldöntésekor, hogy a betegek számára előnyös lehet-e a gyakoribb rákszűrés vagy a megelőzés egyéb módja, mivel az egyedi ráktípus-specifikus szűrési ajánlások az adott daganattípus kockázati tényezőin alapulnak.

Mivel az innovatív tesztek többféle ráktípus azonosítására is alkalmasak lehetnek, meg kell határozni a lakosság azon alcsoportjait, akiknek a legnagyobb a kockázata bármely típusú rák kialakulására. Számukra előnyös lehet a célzott megelőzés, beleértve például a gyakoribb szűrővizsgálatokat és a genetikai teszteket.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35920750/

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: