Október: A mellrák elleni küzdelem hónapja

2022. október 18.
Megosztás:

A mellrákra való figyelemfelhívás kampánya 1985-ben indult az Amerikai Ráktársaság (American Cancer Society) kezdeményezésére. A figyelemfelkeltő akciót azóta egyre több híresség, egészségügyi szakember és szervezet támogatja és népszerűsíti.

A mellrák a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa világszerte. A sikeres kezelés érdekében a korai diagnózis döntő fontosságú, és a betegséggel kapcsolatos tudatosság növelése a legjobb módja annak, hogy a nőket rendszeres önvizsgálatra és szűrésre ösztönözze. A figyelemfelkeltő hónap további célja az emlőrák kezelésével kapcsolatos információk terjesztése, valamint a klinikai kutatások és rászoruló, érintett betegek támogatása.

Miért október a mellrák elleni küzdelem hónapja?

Először 1985-ben tartották a mellrák elleni küzdelem kampányait októberben az egykori amerikai First Lady, Betty Ford támogatásával, aki maga is túlélte a mellrákot. A későbbi években a hónap arról szólt, hogy a nők körében felhívják a figyelmet a betegségre, hogy ösztönözzék a szűréseket és a mielőbbi kezelést. Ahogy a mozgalom nemzetközivé nőtt, egyre több ismert ember, szakember, szervezet, túlélő és magánszemély jelentkezett a kampányokban és az adománygyűjtésekben való részvételre. Napjainkban számos szervezet és kórház szervez rendezvényeket a betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztésére és ingyenes mellrákszűrést a hónap folyamán. Ezek során a nők megismerkednek a mellrák tüneteivel és kezelésével kapcsolatos legfrissebb tényekkel, valamint megtanulják a megfelelő önvizsgálati technikákat a mellrák korai felismerése érdekében.

A mellrák elleni küzdelem hónap jelképe a rózsaszín szalag, melyet sokan viselnek októberben, hogy kifejezzék támogatásukat a kezdeményezés mellett.

Tények a mellrákról, amelyről mindenkinek érdemes tudnia

A mellrák elleni küzdelem hónapja az alábbi tényekre hívja fel a figyelmet:

  1. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) adatai szerint az emlőrák világszerte az egyik legelterjedtebb daganattípus a nők körében.
  2. Az emlőrák lehet nem invazív (a mellszövetre korlátozódik) vagy invazív (az emlőszöveteken keresztül más testrészekre terjed).
  3. Ha a melldaganatot lokalizált stádiumban észlelik, sokkal nagyobb a túlélés esélye.
  4. A családban előforduló emlőrák növeli a betegség kockázatát.
  5. Az emlőrák korábbi előfordulása, a hormonális egyensúlyhiány vagy a gyakori röntgensugárzásnak való kitettség a betegség kockázati tényezői lehetnek.
  6. A férfiaknál is kialakulhat mellrák, bár esetükben ez meglehetősen ritka.
  7. Az életmódbeli döntések (például a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás) csökkenthetik a mellrák kockázatát és elősegíthetik a gyorsabb gyógyulást.
  8. A 40 éves kor előtt végzett fizikális emlővizsgálattal, majd ezt követően a rendszeres mammográfiával az emlőrák tünetei korán felismerhetők, ami jelentősen javíthatja a teljes gyógyulás esélyeit.

A mellrákkal kapcsolatos tudatosság terjesztése nemcsak az egészségügyi szakemberek, hanem minden egyén felelőssége. Idén októberben bátorítsa a családjában és a barátii körében lévő nőket az önvizsgálatra és/vagy a szűrésen való részvételre. Ha mindannyian elkezdjük népszerűsíteni a mellrákszűrést, sok életet menthetünk meg együtt!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: