Daganatos Betegek Napja - az elhangzott előadások videón

Daganatok.hu 2014. december 18.
Megosztás:

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa keretében 2014. november 12-én fórumot rendeztek a daganatos betegek számára. A rendezvényen szó esett a rák örökölhetőségéről és a betegség genetikai hátteréről, a táplálkozás szerepéről a daganatos megbetegedést követően, valamint a Rákgyógyítás magazin elmúlt hat évéről. A nap végén a szakértők a betegek korábban összegyűjtött kérdéseire válaszoltak. Dr. Kulka Janina patológus, Kisa Judit dietetikus, B. Papp László szerkesztő előadásai és a betegek kérdéseire adott válaszok videón.

Dr. Kulka Janina: Örökölhető-e a rák?

Dr. Kulka Janina, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének igazgatóhelyettese előadásában elmondta: a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy a daganathajlam örökölhető, így egyes daganatok valóban öröklődnek. Általánosságban azonban ez nem igaz, mert a tumorok kialakulásához - a legtöbb esetben - önmagában még nem elegendő az örökletes hajlam.

Mai tudásunk szerint a daganatok 5-10 százaléka köthető örökletes, vagyis a már megtermékenyített petesejtben is jelenlévő génhibákhoz. Az az eset elég ritka, amikor valaki mindkét szülőjétől hibás génváltozatokat örököl, és a daganat emiatt akadálytalanul kialakulhat. Gyakoribb, hogy csak az egyik szülőtől származó génváltozat hibás, ekkor pedig még nem biztos, hogy valóban ki is alakul majd a daganat.

A daganathajlamot fokozó, örökletes gének többnyire olyanok, amelyek a DNS másolása során keletkező hibák javításáért felelősek. Egy-egy génhiba általában nem elég egy daganat kialakulásához, viszont ha az örökletes okok miatt kevésbé javítódnak ki a hibák, akkor jelentősen nő a további, a daganatot már valóban előidéző mutációk kialakulásának a valószínűsége. Ennek fényében kell értelmezni a daganatok örökletes jellegét.

A tumorok 70-80 százaléka sporadikus, és jelenleg úgy gondolják, hogy nincs közük semmiféle örökletes génhibához. A már említett 5-10 százalék örökletes, 15-20 százaléknál pedig észlelhető a családi halmozódás, de nem ismertek a pontos génhibák.

Kisa Judit: A táplálkozás szerepe a daganatos megbetegedést követően

Hogyan változtassunk az étrendünkön egy daganatos betegség diagnózisát követően? Maradhat-e minden változatlanul, vagy feltétlenül gyökeres változásra van szükség? Kisa Judit dietetikus előadásából kiderül, hogy kinek, mikor és mi lehet az ideális megoldás, ha a tumor kiújulásának valószínűségét a helyes táplálkozás bevezetésével is csökkenteni szeretnénk.

B. Papp László: A Rákgyógyítás magazin elmúlt hat esztendeje

B. Papp László, a Rákgyógyítás Magazin főszerkesztője a rákbetegek hiteles tájékoztatásáról beszélt: előadásában felelevenítette a nemrég elhunyt Bajor Imre esetét, akiről a médiában szinte naponta jelentek meg egymásnak ellentmondó információk, és beszélt a leukémiával küzdő Czeizel Endréről is, aki ugyanazt az orvosi kezelést választotta, amit mindenki másnak is adnának ebben a betegségtípusban.

Hol juthatunk hiteles információkhoz a daganatos betegségekkel kapcsolatban? Hogyan segíti a rákbetegek és hozzátartozóik tájékoztatását a már hat éve folyamatos megjelenő Rákgyógyítás Magazin?

A szakértők válaszolnak a betegek kérdéseire

A Daganatos Betegek Napjának zárásaként a résztvevők kérdéseket tehettek fel a jelenlévő szakembereknek. Videónkban Ruzsa Ágnes, Kulka Janina, Végh Éva és Rohánszky Magda válaszol a daganatos betegségekkel és a kezelési lehetőségeikkel kapcsolatos kérdésekre.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.