Egyszerűbbé tennék az otthoni hospice ellátást

Daganatok.hu 2016. július 12.
Megosztás:

A keddi Magyar Nemzetben megjelentek szerint az otthoni hospice-ellátás elrendelésének egyszerűbbé tételével csökkentené a meglévő ágyhiányt a kormányzat, mivel több száz ágy hiányzik a rendszerből egy WHO-ajánlás alapján.

A magyarországi kórházakban jelenleg kétszáz hospice-ágy áll rendelkezésre, miközben az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint ötszázra volna szükség.

A kormány a problémát az élet végi ellátás otthoni erősítésével kezelné: a Magyar Nemzet cikke szerint egy friss rendelettervezet alapján szeptembertől szakorvosi javaslat nélkül is elrendelhetnék a háziorvosok az otthoni hospice-ellátást.

Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója szerint a módosítás azért pozitív, mert talán ezáltal a háziorvosképzésbe is jobban beemelnék a palliatív, élet végi ellátás fontosságát, az orvosok többet tudnának arról, hogy kiknek és milyen esetekben van szükségük a hospice-ra, és így több beteg kaphat majd ilyen ellátást.

- Úgy tudom, az orvosi egyetemek klinikáin sincs ilyen ellátás, ami azért is baj, mert így az orvostanhallgatók soha nem találkoznak ezzel az ellátási formával. Egy háziorvos úgy végez, hogy soha nem látott hospice-osztályt, pedig nagy szükség lenne arra, hogy ezzel is tisztában legyenek. Ismerek olyan családot, ahol orvost kellett váltani, mivel az első háziorvos nem volt hajlandó azt a mennyiségű és minőségű fájdalomcsillapítót felírni a szenvedő fiatal lánynak, amire szüksége lett volna, mert tájékozatlan volt - közölte a szakember.

Beszélt arról is, az otthon ápolt betegek ellátása lényegesen kevesebbe kerül a fenntartónak, mint a kórház vagy intézet esetében, így gazdasági szempontok alapján is kedvezőbb volna, ha emelkedne az otthoni hospice-ellátottak száma. Az országban mintegy hetven otthon ápoló szervezet működik.

"Ott, ahol nincs hospice-ellátás, a haldokló betegek az általános ellátásba kerülnek, ám az az aktív osztályon nagyon drága, az ápolási osztályokon pedig nagyon gyenge. A megoldás véleménye szerint az volna, ha felemelnék a támogatást a kétszeresére, ami 500 ágy esetében már biztosíthatná, hogy a betegek az egész országban minőségi ellátást kaphassanak életük végén" - mondta Muszbek Katalin.

(Magyar Nemzet, Hirado.hu)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.