Hogyan lehetne emberibbé tenni az orvos-beteg találkozókat?

Gaal Ilona, az Orvos-Beteg Kapcsolat program vezetője (Fotó: Csipes Antal)Gaal Ilona, az Orvos-Beteg Kapcsolat program vezetője (Fotó: Csipes Antal)
Daganatok.hu 2015. március 12.
Megosztás:

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bevonásával indul a 2014 augusztusában kezdődött Orvos-Beteg Kapcsolat program társadalmi kampánya.

A Magyar Hospice Alapítvány tavaly nyáron indította el Orvos-Beteg Kapcsolat programját: ennek keretében orvosokat, egészségügyi dolgozókat és betegeket képeznek a konfliktusmentes, sikeres és hatékony kommunikációra. Emellett egy kutatást is végeznek a téma érintettei körében.

A programhoz kapcsolódó társadalmi kampány - amelyhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is kapcsolódik - most indul. Az egyetemen olyan tárgyi megoldásokat és térinstallációkat álmodtak meg, amelyek alkalmasak a téma társadalmi szemléletformálására.

Dr. Muszbek Katalin - a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója - elmondta: a halál kérdése nemcsak a családokban és a kórházakban, de az egész társadalomban is tabu. Ezért is jó, hogy bekapcsolódott a munkába a MOME, amelynek diákjai "a halál mint tabu", illetve az orvos-beteg kapcsolat témáját dolgozták fel logókban, plakátokban, köztéri installációkban vagy éppen kisfilmben.

A diákok korábban egyhetes elmélyítő kurzusokon vettek részt a Hospice Alapítványnál, majd a csoportok együtt dolgozták ki a témába vágó social design-anyagaikat.

Társadalmi érzékenység a művészeti képzésben

A MOME fontos célkitűzésének tartja a társadalmi érzékenység beépítését a művészeti képzésbe. A Formatervező Tanszéken - a designkommunikáció oktatás keretében - évek óta foglalkoznak a társadalmi problémák komplex megközelítéseivel és feltárásával.

Kapcsolat:
A MOME Design Intézet Facebook oldala 

A Magyar Hospice Alapítvány a végstádiumban lévő daganatos betegek számára fájdalomcsillapító (palliatív) és lelki ápolást nyújtó intézmény. Ebből kifolyólag hatalmas tudást halmozott fel az orvosok és a betegek hétköznapjairól és problémáiról, valamint a két csoport egymáshoz való viszonyáról.

Az Orvos-Beteg Kapcsolat program célja, hogy a szereplők ma jellemző alá-fölé rendeltségi viszonya partneri viszonnyá alakuljon, és az orvos-beteg találkozások mindkét fél számára megnyugtatóak legyenek. Ezzel egyaránt javulhatnának a betegek gyógyulási esélyei és csökkenthetne az orvosok, illetve az ápolók kiégésének valószínűsége.

A program támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

(Magyar Hospice Alapítvány, MOME)

* * *

Hogyan érhetjük el, hogy kezelőorvosunk végighallgasson minket?

Az előadás szöveges összefoglalója itt olvasható 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.