A vírusfehérjék szerepe a rákterápiában

Daganatok.hu 2022. július 27.
Megosztás:

Néhány vírus fehérjéje részt vehet a rákos sejtnövekedés csökkentésében, miközben nem károsítják az egészséges sejteket.

A vírusfehérjékről ismert, hogy különböző mechanizmusokat szabályoznak a gazdasejtekben azáltal, hogy eltérítik a sejtek anyagcseréjét a vírus szaporodása érdekében. Ennek révén egyes vírusfehérjék tumorszuppresszorként működhetnek. Az a képességük, hogy szabályozzák a különféle sejtjelző mechanizmusokat, kifejezetten a rákos sejtekben, érdekes jelöltté teszik őket a rákterápiában való alkalmazásukra.

Az emberi és nem humán vírusforrásokból származó fehérjék terápiás molekulákként eredményesek lehetnek a daganatos betegségek kezelésében azáltal, hogy stimulálják a programozott sejthalált és megcélozzák a sejtciklus szabályozását. Ennek eredményeképpen a vírusfehérjék megalapozhatják a rák elleni új terápiás gyógyszerek kifejlesztését.

A rákos sejtekben kialakulhat a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia, de a vírusfehérjék hosszú távú terápiás megoldást nyújtanak a molekuláris és citogenetikai válaszok, valamint dózisfüggő gyógyszerhatások kiváltásával. Az új funkciójú vírusfehérjék segíthetnek olyan kicsi, egyszerű és nem immunogén (azaz immunválaszt nem kiváltó) polipeptidek megtervezésében is, amelyek még képesek elérni a kívánt daganatellenes biológiai aktivitást.

A további vizsgálatok rávilágíthatnak a vírusfehérjék más fehérjékkel vagy rákellenes szerekkel kombinált alkalmazására is, mivel képesek szabályozni a sejtnövekedés zavarában szerepet játszó mechanizmusokat. A vírusfehérjékkel kapcsolatos kutatások tehát előkészítik az utat a sikeres, célzott, személyre szabott rákkezelés előtt, amely eredményeképpen a jövőben a vírusfehérjék vagy polipeptidek lehetnek az új, innovatív onkoterápiás gyógyszerek.

Forrás: https://www.mdpi.com/2072-6694/13/9/2199/htm

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.