Rákkezelés okozta potenciális kardiotoxicitás

Daganatok.hu 2022. július 25.
Megosztás:

A rákgyógyításban az elmúlt évtizedekben elért fejlődés a daganatos betegségben szenvedők túlélési arányának emelkedéséhez vezetett. Ezek az életmentő kezelések, bár hatékonyak a rák kezelésében, néha szív-és érrendszeri problémákat okozhatnak, amit kardiotoxicitásnak neveznek.

A kardiotoxicitás kialakulhat a rákkezelés során vagy az azt követő napokon, hónapokon vagy éveken belül jelentkezhet, még akkor is, ha a betegek már kigyógyultak a daganatos megbetegedésből. A kemoterápia által kiváltott kardiotoxicitás által okozott szívkárosodás csökkentheti az életminőséget és növelheti a szívvel összefüggő okok miatti halálozás kockázatát.

Milyen típusú rákkezelés okozhat kardiotoxicitást?

Nem minden típusú rákkezelés okozhat kardiotoxicitást, de az alábbiak számos esetben szívkárosodást válthatnak ki:

Milyen típusú szívproblémákat okozhatnak a rákkezelések?

A rákkezelés hatására a szív kevésbé hatékonyan pumpál, ami változásokat okozhat a véráramlásban és/vagy növelheti a szívrohamot előidéző ​​vérrögképződés (trombózis) kockázatát. A rákkezeléssel összefüggő legsúlyosabb kardiotoxikus problémák közé tartozik a pangásos szívelégtelenség, a szívizomgyulladás (pericarditis) és a koszorúér-betegség, de az alacsony vagy magas vérnyomás, a kóros szívritmus (aritmia) és a billentyűbetegség is gyakori. Egyes változások visszafordíthatók, míg mások maradandók lehetnek.

Kiket veszélyeztethet a kardiotoxicitás?

Általánosságban elmondható, hogy a rákkezelés megkezdésekor fennálló szívbetegségben szenvedő és a szívbetegség kockázati tényezőivel rendelkező betegek lehetnek a legnagyobb kockázatnak kitéve. A szívbetegség kockázati tényezői a következők:

  • dohányzás
  • túlsúlyosság vagy elhízás
  • magas zsírtartalmú étrend
  • mozgásszegény életmód
  • szívbetegségek a családban.

A mellkasi sugárterápia és egyes kemoterápiás gyógyszerek hatással vannak a szívizomra és az erekre, így az ezeket a gyógyszereket szedő betegeknél nagyobb a kardiotoxicitás kockázata, különösen, ha szívbetegségek kockázati tényezői is fennállnak.

Hogyan előzhető meg a kardiotoxicitás?

A potenciálisan kardiotoxikus kezelésben részesülő daganatos betegeknél a rákkezelés megkezdése előtt teljes fizikális és szívvizsgálatot kell végezni. Ez az értékelés segíthet az orvosoknak azonosítani a magasabb kockázatú betegeket, és intézkedéseket tehetnek a rizikó minimalizálására (például a beteg szívműködésének monitorozása a kezelés előtt, alatt és után, szüksége esetén a terápia megszakítása, a kezelési terv módosítása a kevésbé toxikus dózis biztosítására).

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: