Oszlassuk el a méhnyakrákkal kapcsolatos tévhiteket!

Daganatok.hu 2012. december 12.
Megosztás:

Az alábbiakban olyan kérdéseket és válaszokat gyűjtöttünk össze, amelyek gyakran felmerülnek, és fontos tisztázni őket. Érdemes-e kérnie a felnőtt nőknek a védőoltást méhnyakrák ellen, vagy az csak a szűz kislányoknak jelent védelmet? Érdemes-e beoltatnom magam, ha rendszeresen járok szűrővizsgálatra?

Érdemes-e kérnie a felnőtt nőknek a védőoltást méhnyakrák ellen, vagy az csak a szűz kislányoknak jelent védelmet?

A Magyarországon elérhető méhnyakrák elleni védőoltásokat 9-55 éves korú nőkön vizsgálták. A védőoltás a szexuális életet még nem élő kislányoknak és a szexuálisan aktív nőknek is javasolt, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve a rákkeltő HPV-vel történő fertőzés és újrafertőződés veszélyének.

Érdemes-e beoltatnom magam, ha rendszeresen járok szűrővizsgálatra?

A méhnyakrákszűrés a már kóros elváltozást tudja kimutatni, míg a védőoltás magát a HPV fertőzést tudja megakadályozni. A daganatos megbetegedés korai felfedezése érdekében fontos a rendszeres méhnyakrákszűrés, ám a kóros esetek egy részét még ezzel sem lehet felfedezni. A méhnyakrák ellen leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha beadatjuk a védőoltást és azt követően is rendszeresen járunk méhnyakrákszűrésre.

Ha egyszer átestem HPV-fertőzésen, megfertőződhetek újra?

Sajnos a HPV-fertőzést követően nem alakul ki megfelelő védettség egy későbbi fertőzés kivédésére. Azok sem érezhetik magukat biztonságban, akiknél a fertőzés csak átmeneti volt, mert ugyanazon HPV törzzsel ismételten megfertőződhetnek.

Az óvszer megvéd a méhnyakráktól?

Bár az óvszer használata csökkenti ugyan a megfertőződés kockázatát, de nem nyújt elégséges védelmet, mert a nemi szerveken és a környező bőrfelületeken is megtalálható a HPV.

Gyógyítható a méhnyakrák?

A szűrővizsgálatokkal idejében felismert rákmegelőző állapotok gyógyíthatóak. Sajnos az előrehaladott rák kezelése összetett, költséges és gyakran eredménytelen. A kezeléssel együtt járó következmények pedig életminőség romláshoz vezetnek. A védőoltással és a rendszeres szűréssel együttesen védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.