A hasnyálmirigyrák egyharmadát nem mutatják meg a vizsgálatok

2022. november 9.
Megosztás:

A hasnyálmirigyráknak a korábbi képalkotó vizsgálatokon elszalasztott jelei "hatalmas elszalasztott lehetőségek"-et jelentenek - állítják brit kutatók, akik újszerű elemzésről számolnak be.

A vizsgálat célja a CT- és MRI-vizsgálatokon elmulasztott hasnyálmirigyrák-diagnózisok előfordulásának és kiváltó okainak azonosítása volt - ismertették a kutatók az Egyesült Európai Gasztroenterológiai Hét (UEG) 2022 című konferencián.

A kutatócsoport 600 hasnyálmirigyrákos (PC) esetet vizsgált, köztük 46 esetet (7,7%), amelyek a képalkotó vizsgálat utáni hasnyálmirigyrák (PIPC) kategóriába sorolhatók - olyan esetek, amelyeket a diagnózist megelőző 3-18 hónappal végzett képalkotó vizsgálatokon nem fedeztek fel. Emellett 46 CT- és 4 MRI-vizsgálatot is áttekintettek, amelyeket PIPC-pácienseknél végeztek.

A részletes elemzés kimutatta, hogy a PIPC-esetek 36%-a potenciálisan elkerülhető lett volna, jelentette az első szerző, Dr. Nosheen Umar, a Birminghami Egyetem (Birmingham, Egyesült Királyság) gasztroenterológiai kutatója. A PIPC-betegek 10%-ánál a hasnyálmirigyrákkal összefüggésbe hozható képalkotó jeleket, mint például a kitágult epe- vagy hasnyálmirigy-járatok, nem ismerték fel, és nem vizsgálták tovább. A felvételek 26%-ában a radiológus nem vette észre a tömeges elváltozásra utaló jeleket.

Az eredmények azért figyelemre méltóak, mert a gyógyító PC-műtétre rendelkezésre álló időablak gyakran rövid, és a diagnózis elmulasztása a keresztmetszeti képalkotáson rosszabb klinikai eredményeket eredményezhet a betegeknél, akik már így is egy kihívást jelentő, általában rossz kimenetelű daganatos betegséggel küzdenek - mondta Umar a Medscape Medical Newsnak.

Valójában a hasnyálmirigyráknak van a legalacsonyabb túlélési aránya az összes daganatos megbetegedés közül Európában - jegyezte meg az UEG sajtóközleményében. A diagnózis felállításakor a várható élettartam mindössze 4,6 hónap, az 5 éves túlélés pedig kevesebb mint 10%, mondta Umar. A hasnyálmirigyrák évente 95000 halálesetet okoz az Európai Unióban - jegyezte meg az UEG, hozzátéve, hogy 2035-re az előrejelzések szerint a megbetegedések száma csaknem 40%-kal fog emelkedni.

Az elmulasztott képalkotó jelek részletei

A tanulmány célja az volt, hogy megállapítsa a PC képalkotó jeleinek elmulasztására vonatkozó legvalószínűbb magyarázatokat - magyarázta Umar, hozzátéve, hogy a korai diagnózis létfontosságú ahhoz, hogy a betegeknek a legjobb esélyt kínáljuk a túlélésre.
A tanulmányhoz elemzett eseteket a 2016-2021 között PC-vel diagnosztizált felnőttek elektronikus orvosi nyilvántartásaiból azonosították két nemzeti egészségügyi szolgáltatónál. Algoritmust dolgoztak ki a PIPC kategorizálására és az elmulasztott diagnózisok lehetséges okainak értékelésére.

A PIPC-eseteket típus szerint kategorizálták:

1. típus - A korábbi képalkotó vizsgálatokon a PIPC-vel azonos hasnyálmirigy-szegmensben jelentett fokális elváltozás (az esetek 0%-a).

2. típus - korábbi képalkotó vizsgálatokon jelentett, PC-vel összefüggésbe hozható képalkotó elváltozások (az esetek 20%-a).

3. típus - A PIPC-vel azonos hasnyálmirigy-szegmensben a korábbi képalkotás során nem jelentettek PC-vel kapcsolatba hozható elváltozást vagy képalkotási változást, de a PIPC diagnózisát követő felülvizsgálat során elváltozást vagy képalkotási változást észleltek (az esetek 26%-a).

4. típus - A PIPC-vel azonos hasnyálmirigy-szegmensben a korábbi képalkotás során nem jelentettek PC-vel kapcsolatba hozható elváltozást vagy képalkotó elváltozást, és a PIPC diagnózisát követő felülvizsgálat során nem észleltek elváltozást vagy képalkotó elváltozást (az esetek 54%-a).

Reméljük, hogy ez a tanulmány felhívja a figyelmet a képalkotói vizsgálat utáni hasnyálmirigyrák problémájára és azokra a gyakori okokra, amelyek miatt a hasnyálmirigyrák kezdetben elkerülheti a figyelmet - nyilatkozta Umar az UEG sajtóközleményében. Ez segíteni fog a kérdéssel kapcsolatos jövőbeli vizsgálatok egységesítésében és a minőségjavítási erőfeszítések megfelelő irányában, hogy növelhessük a hasnyálmirigyrák korai diagnózisának valószínűségét, növelhessük a betegek túlélési esélyeit, és végső soron életeket menthessünk.

https://www.medscape.com/viewarticle/982460
Forrás: United European Gastroenterology (UEG) 2022: Abstract 2785. Presented October 11, 2022.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: