Amit a betegszállításról tudni kell

Megosztás:

Általános tudnivalók a betegszállítás 2008. január 1-én életbe lépett új rendjéről. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének tájékoztatója.

 

A betegszállító gépjármű típusa szerint lehet ülő- vagy fekvőbeteg szállító gépkocsi.

Az ülőbeteg-szállító gépkocsi legalább 4+1 személy szállítására képes, mosható üléssel, egyszerű elsősegélynyújtó ládával felszerelve. Az ülőbeteg-szállító gépjárműben általában betegkísérő nincs, a gépkocsivezető csak általános elsősegélynyújtó ismeretekkel rendelkezik, szaksegítség-nyújtásra nem képes.

A fekvőbeteg-szállító gépjármű hordággyal rendelkező, mosható üléshuzattal ellátott, egyszerű elsősegélynyújtó ládával felszerelt gépkocsi, ahol a gépkocsivezetőn kívül a betegkísérő is a járműben tartózkodik. A betegkísérő szakképesítéssel nem rendelkező személy, aki laikus és eszköz nélküli elsősegélynyújtásra képes, fő feladata a fekvőbetegek mozgatása.

A betegszállító gépjárművek életmentő felszerelést nem tartalmaznak, ezért nem alkalmasak olyan betegek szállítására, akiknek az állapota nem stabil, szállításuk közben szakbeavatkozásra lehet szükség (pl. zavart tudatállapot, nagy fájdalom, ellátatlan sebek, törések, zúzódások, szédüléses állapotok, keringési elégtelenség, légzési elégtelenség, sürgős ellátást igénylő tünetek, betegségek, hányás, hányinger, stb.)

A fentebb felsorolt állapotokban lévő, vagy betegségekben szenvedő páciensek esetén a szállítást rendelő az Országos Mentőszolgálattól az alábbi szállításokat kérheti a beteg állapotától függően:
- szakkísérettel (mentőápolóval és mentőautóval) végzett betegszállítás,
- 2 órán belüli mentőszállítás (szakápolóval, mentőautóval),
- őrzött mentőszállítás (szakápolóval, mentőautóval),
- úgynevezett "kórházközti" (egy intézmény telephelyei közötti), szakkíséretes, vagy őrzött szállítás.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott szakkíséret nélküli betegszállítás, csak az orvos által rendelt Betegszállítási utalvány alapján végezhető!
Szakkíséretes betegszállítás orvos által rendelt Mentőutalványon rendelhető!

A szakkíséret nélküli ülő- vagy fekvőbeteg-szállítás a végrehatás idejét illetően lehet:
- 6 órán belüli,
- 24 órán belüli,
- időre kért (programozott szállítás).

A betegszállítási utalvány szakszerű kitöltéséért és annak szakmai tartalmáért az utalványozó orvos a felelős!
A szállítási utalvány kiállításának időpontjától, a betegszállítás tényleges elvégzéséig terjedő időszakban, a beteg állapotváltozását a megrendelő szolgáltatónak kell jelezni a szállítást végző szervezet felé. Amennyiben megítélése szerint az eredetileg szakkíséret nélküli szállítás szakkíséretet igénylő szállítássá minősült, akkor a szolgáltatás elvégzését az Országos Mentőszolgálatnak kell átadni.

Az OEP finanszírozott, szakkíséret nélküli ülő- és fekvőbeteg szállításokat az Országos Betegszállító Szolgálat tagszervezetei végzik.

A szolgáltatóknak megyénként területi ellátási kötelezettségük van, működési idejük reggel 6-22 óráig tart, és 22 órától 06 óráig a megyei irányító szervezet biztosítja a folyamatos működést (ügyelet).

A hatékony és gyorsabb betegszállítás, valamint a 0-24 órás elérhetőség érdekében a magán betegszállítók létrehozták az Országos Betegszállító Szolálatot (OBSZ). Az OBSZ olyan irányító szervezete a betegszállítóknak, amely biztosítja a 0-24 órás elérhetőséget, a gépkocsik ügyeleti rendszerét és a szállítások szükség és igény szerinti koordinálását. Az OBSZ megyei irányító szervezetei kapcsolatot tartanak az Országos Mentőszolgálattal, valamint az Országos Katasztrófavédelmmel és az OBSZ felsőbb szerveivel. Az OBSZ irányító központjai nem direkt hívás felvevők. Ezt továbbra is a helyi betegszállító szervezetek végzik. A megyei irányító központ csak koordinál, szállításokat ad és vesz át, távolsági szállításokat szervez, kapacitás áterendezéseket végez.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.