Új kutatás az eutanázia társadalmi megítéléséről - morfintúladagolásos esetek az Uzsoki utcai Kórházban?

Önkéntes vagy nem önkéntes eutanázia?Önkéntes vagy nem önkéntes eutanázia?
Illyés András 2011. november 24.
Megosztás:

A Szinapszis Kft. 2011 novemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta az eutanáziával kapcsolatos lakossági véleményt. A válaszadók száma összesen 1029 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor, nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív. Az eutanáziával kapcsolatos kérdések azért váltak ismét aktuálissá, mert a Lege Artis Medicinae című orvosi folyóiratban idén tavasszal megjelent cikk nyomán rendőrségi nyomozást indítottak a budapesti Uzsoki Kórházban, sorozatos emberölés gyanújával, ismeretlen tettesek ellen.

Az Uzsoki Kórházban folytatott - egyelőre nem igazolt, csak feltételezett - orvosi gyakorlat miatt indított nyomozásról elsőként a Magyar Hírlap számolt be. "Évekkel ezelőtt történt morfin­túl­adagolásos halálesetek ügyében indított nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában" - írta az újság online kiadása, majd ezt követően több olyan cikk is megjelent a hazai médiában, amely a végstádiumú daganatos betegeket érintő feltételezett orvosi gyakorlatról, illetve ezzel kapcsolatban az aktív és a passzív eutanázia engedélyezésének társadalmi támogatottságával foglalkozott.

A gyanú szerint az Uzsoki Kórházban általános gyakorlatnak számított, hogy "az osztályon dolgozók a végstádiumban lévő, de még heteket vagy akár hónapokat is túlélő daganatos betegek fájdalomcsillapításához szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintett néhány napon belül meghalt" - írja a Magyar Hírlap.

A nyomozás előzménye egy a Lege Artis Medicinae című orvosi szaklapban fél éve megjelent cikk, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel, Márkus Attila tollából. "Egy magyar kórházi osztályon folytatott gyakorlatot mutatunk be a harmadik évezred elsô évtizedéből, és vetünk fel ennek kapcsán etikai kérdéseket. Az ismertetett eljárás lényege, hogy olyan daganatos betegeknél, akiknek gyógyulása esélytelen, és várhatóan két-három héten belül bekövetkezik a vég, a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érik el, hogy néhány órán belül kómába essenek, és néhány napon belül meghaljanak. A szakma ismeri a terminális palliatív szedáció nevű eljárást, ami néhány paraméterében megegyezik a leírtakkal, ám itt a sok lényegi különbség miatt másról van szó" - írja a cikk, amely teljes terjedelmében itt érhető el.

Önkéntes és nem önkéntes eutanázia

A témáról Bognár Gergely bioetikus blogján olvasható egy új bejegyzés, amely segít a megfelelő kontextusba helyezni a dolgokat. A bejegyzésben tisztázódik például, hogy mi a különbség az aktív és a passzív eutanázia között, valamint kiderül az is, hogy mi a valódi probléma az Uzsoki Kórházban a gyanú szerint történtekkel. "Miről is van szó? Akik a történtek kapcsán aktív eutanáziáról beszélnek, azok összekevernek két megkülönböztetést. Az egyik valóban az aktív és a passzív eutanázia különbség. (…) Passzív eutanázia az, amikor az orvos a beteg kérésére megszünteti vagy meg sem kezdi az életfunkciókat fenntartó kezelést — például lekapcsolja a beteget a lélegeztető-gépről vagy megszünteti a beteg mesterséges táplálását. Minderre csak akkor van lehetőség, ha a beteg gyógyíthatatlan, rövid úton halálhoz vezető betegségben szenved. Még ilyen betegség esetében sem engedélyezett azonban az aktív eutanázia, vagyis a beteg halálának meggyorsítása (például fájdalomcsillapító szerek túladagolásával) vagy a beteg öngyilkosságához nyújtott segítség" - olvasható a Bioetika blogban.

"Miért elfogadhatatlan mégis az, ami - ha a gyanú beigazolódik - ebben a kórházban történt? Nem azért, mert az aktív eutanázia lenne. Egy sokkal fontosabb megkülönböztetés az önkéntes és a nem önkéntes eutanázia közötti — vagyis az, hogy az életet megszüntető beavatkozást a beteg kérésére hajtja-e végre az orvos. Nem szabad összekeverni ezt az aktív és a passzív eutanázia közötti ingatag különbséggel. Ez a megkülönböztetés ugyanis teljesen világos és stabil. Ha egy döntésképes beteget az orvos saját kérésére segít a halálba, akkor az emberölés erkölcsileg igazolható. Ha mindezt a beteg beleegyezése vagy pláne tudta nélkül teszi, akkor egyszerűen gyilkosságról van szó. Ha igaz, ami az eredeti cikkben áll, akkor ennek a kórházi osztálynak a dolgozói nem eutanáziát hajtottak végre, hanem sorozatgyilkosságot" - vélekedik a Bioetika blog szerzője.

Megnőtt azoknak az aránya, akik az eutanázia minden formáját elutasítják

Bár a lakosság többsége változatlanul elfogadja az eutanázia aktív vagy passzív formáját, az elmúlt két évben jelentős mértékben nőtt a "kegyes halált" teljesen elutasítók tábora. A WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. 2011. november elején készített felmérést az eutanázia társadalmi megítéléséről.

A piackutató cég 2009-es felméréséhez képest 2011-re jelentős mértékben növekedett a kérdésben állást foglalók száma, a megkérdezettek mindössze 10 százaléka nem kívánt válaszolni. A válaszolók legnagyobb része változatlanul az eutanázia passzív formáját tartja elfogadhatónak (például a beteg lekapcsolása az életfunkciókat biztosító gépről), ám hasonlóan magas az aktív (például méreggel történő) eutanáziát is elfogadók aránya. A két évvel korábban mért véleményekhez képest a legjelentősebb változás ugyanakkor az eljárást semmilyen módon nem támogatók arányának növekedése - írja a Szinaszpis Kft. sajtóközleménye.

A válaszadók száma összesen 1029 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor, nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív. Forrás: Szinapszis Kft.

Kapcsolódó anyagok:

Morfintúladagolás végzett a betegekkel - A Magyar Hírlap cikke 

Fekete Angyalok az Uzsoki kórházban? - Az Index cikke  

Szándékos morfintúladagolás Magyarországon - Márkus Attila cikke a Lege Artis Medicinae című orvosi folyóiratban 

Halálgyár - Bognár Gergely, a Bioetika blog szerzőjének írása 

Kutatás az eutanázia társadalmi megítéléséről

Párbeszéd a halálról - Az eutanázia a jogrend peremén - magyar és német nyelvű konferenciakötet dr. Filó Mihály szerkesztésében 

Beszélni a halálról - Az Elitmed.hu könyvajánlója

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: