Részleges emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtét

Daganatok.hu 2020. június 15.
Megosztás:

Dr. Debreczeni Béla immár csaknem két évtizede végez különféle emlőhelyreállító műtéteket, így mára több száz olyan páciense van, akinek a daganat miatt végzett emlőeltávolító műtétet követően visszaadta az elvesztett nőiességét. Cikksorozatunkban bemutatjuk az emlőhelyreállító műtétek különféle fajtáit és azt, hogy ezek során milyen lépéseket végez el a plasztikai sebész szakorvos. A műtéti módszerek technikai részleteinek ismertetésének kívül Debreczeni abba is betekintést nyújt, hogy miként élik meg az átalakulási folyamatot a páciensei, illetve ő maga.

2003-ban szerzett plasztikai és égéssebészet szakvizsgát, és azóta végez rendszeresem emlőhelyreállító műtéteket dr. Debreczeni Béla, aki a saját tevékenységét egyszerre tartja tudománynak és művészetnek is. Tudomány, mert szükséges hozzá az emberi test anatómiájának igen alapos elsajátítása, ismerni kell az élettant, az emberi test egészséges és kóros működését, valamit az öregedési folyamatokat. És művészet is, mert a műtétek tervezési fázisában először rajzvázlat készül, hasonlóan egy szép festmény vázlatához. Amíg a szobrászok az anyagból, a sebészek az emberi szövetekből formázzák meg művüket.

Cikksorozatunk második részében a részleges emlőeltávolítást követően elvégzett emlőhelyreállító műtétek módszertanát ismertetjük, bemutatva a műtéttel véglegesen elérhető eredményeket.

Hogyan zajlik a részleges emlőeltávolítást követő helyreállító műtét?

Az emlődaganat sebészi kezelése során arra törekednek az orvosok, hogy amennyiben lehetséges, az emlő megtartásával, lehető legkisebb részének eltávolításával érjék el az onkológiai szempontból biztonságosnak tartott eredményt. Az, hogy részleges vagy teljes emlőeltávolítás történik, a daganat méretétől, a daganat szöveti jellemzőitől és az emlő méretétől függ.

Emlőmegtartó műtét tervezése esetén a beavatkozás esztétikai eredményét is figyelembe kell venni. A műtéti típus megválasztása minden esetben a beteg véleményének figyelembevételével történik (forrás: III. Emlőrák Konszenzus Konferencia - Az emlőrák korszerű sebészi kezelése).

A részleges emlőeltávolítást ma már többször alkalmazzák az orvosok, mint az emlő teljes eltávolítását. Ennek fő oka, hogy a daganatot egyre többször fedezik fel időben, amikor még viszonylag kis méretű. Egyre több nő vesz részt ugyanis a népegészségügyi szűrésben, és egyre érzékenyebbek az emlődaganat kimutatására szolgáló műszeres vizsgálatok.

"Részleges emlőeltávolításokat követően is bátran el merem vállalni a mell helyreállítását"

A részleges emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtétek esetében megfontolandó, hogy sokszor a kevesebb több lehet. "Ha egy mellnek eltávolítják a negyed részét, akkor később nagyon nehéz lesz ezt a hiányt bepótolni. Esztétikai kompromisszumokat nem érdemes kötni, ezért ilyenkor akár épp mellszövetek feláldozása is szóba jöhet annak érdekében, hogy végül létrehozható legyen a kívánt emlőforma" - mondja dr. Debreczeni Béla.

A részleges emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtétek esetében a plasztikai sebészeti műtétekhez hasonló módszerrel - például a mirigyrészek eltávolítására is alkalmas emlőredukciós technikával - nyílik mód egy teljes értékű emlő megformázására. A műtét ilyenkor nem csak a daganat kimetszését, hanem az újraformázását is célozza, ezt viszont kizárólag plasztikai sebész fogja tudni a megfelelő módon elvégezni. "A sebészorvosok nagyon szépen operálnak például hagyományos góckimetszéseket, és a teljes emlőeltávolítást is tökéletesen képesek megoldani. A részleges emlőeltávolítás és a mell ezt követő helyreállítása speciális tudást - a szövetek mozgatásának és formázásának képességét - igényel. Ehhez nemcsak sima sebészeti, hanem plasztikai sebészeti tapasztalatra van szükség" - hangsúlyozza dr. Debreczeni Béla.

Dr Debreczeni Béla

Az a plasztikai sebész, aki gyakran végez mellkisebbítéseket, implantátum-beültetéseket és mellfelvarrásokat, annak a részleges emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtétekkel sem lesz problémája. "Nekem komoly tapasztalatom van a felsorolt műtétek elvégzésében, így részlegesen emlőeltávolításokat követően is bátran el merem vállalni a mell helyreállítását" - mondja Debreczeni, akit minden alkalommal pozitív érzések töltenek el, amikor sikerül olyan melleket varázsolnia hölgypácienseinek, amilyeneket azok szerettek volna.

"Természetesen engem is örömmel tölt el, ha segíteni tudtam valakinek. A páciens túl van a nehezén, hiszen az életét sikerült megmenteni. A daganat már nincsen jelen a szervezetükben, így elkezdődhet a mell vagy a mellek újraformázása. Ez az időszak, amikor az átmenetileg elveszített nőiesség visszaállítása, visszaszerzése a cél. Ebben az időszakban azt tapasztalom, hogy a pácienseim egyre felszabadultabban érkeznek a konzultációkra és fokozatosan ismét egyre magabiztosabbá válnak. A műtétet követő első kötéscserére már gyakran új frizurával, kisminkelve érkeznek, és ezt mindig öröm látni" - mondja a szakember.

"Minden esetben a hegmenetes gyógyulásra törekszem, ezért nyomon követem azokat az egyetemi projekteket is, amelyek ennek elérését célozzák. A plasztikai sebészettel kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket úgyszintén nyomon követem. A szakmánk szerencsére jó irányba halad, és a hölgyek igényei nem az extremitások felé mennek: a trend jelenleg a sportos melleket jelenti, ahol nem annyira a méret, mint inkább a szép, kerek forma a lényeg. Ennek nagyon örülök, mert így tőlem is ritkán kérnek olyasmit a hölgyek, ami szerintem egyáltalán nem illene hozzájuk" - fogalmaz a szakember.

Emlőtumor kimetszés ívelt metszésből mirigymodellálással, expander beültetéssel

Az emlőhelyreállítás szempontjából az ideális megoldás az, ha a daganatmentesítést és a helyreállítást egy menetben, azaz egyszerre lehet elvégezni. Ha az onkológiai eredmények ezt megengedik, akkor erre kell törekedni. Ma már vannak olyan úgynevezett onkoplasztikai módszerek, amelyek hasonlóak az esztétikai célú beavatkozásokhoz, ezen belül is az emlő kisebbítését célzó (redukciós) műtétekhez. Ez azt jelenti, hogy már a daganat eltávolítása során úgy alakítják az emlőt, mint egy esztétikai beavatkozásánál, és az emlő megmaradt részéből azonnal megformáznak egy kisebb emlőt.

Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor általában sokkal jobb eredményt érnek el, mintha később, vagyis jóval a daganateltávolító műtét után végeznék el a helyreállítást. Ennek fő oka, hogy a részleges emlőeltávolítás után a páciensek mindig kapnak sugárkezelést (ezzel akarják biztosítani, hogy az emlő megmaradt szöveteiben is biztosan elpusztuljanak az esetleg még ott lévő tumorsejtek). A sugárkezelés azonban megviseli a megmaradt emlő szöveteit: romlik a vérkeringésük, a rugalmasságuk, így egy későbbi helyreállító műtét sokkal nehezebb helyzetből indul.

Ha tehát az onkológiai team - amelynek tagja az onkológus, a patológus, a radiológus, a sebész és a plasztikai sebész - megengedi, akkor a daganatmentesítést és a helyreállítást lehetőleg egy menetben, azaz egyszerre kell elvégezni. A második műtét az ellenoldali emlő korrekciós plasztikája lehet.

Ha a daganateltávolítás és az emlő helyreállítása nem lehetséges egyszerre, akkor a helyreállítást további, későbbi műtétekkel lehet elvégezni. Ezekre általában legkorábban egy évvel a daganat eltávolítása után kerülhet sor, ha az onkológiai team a pácienst daganatmentesnek minősítette.

A plasztikai sebészek szerint ez a legnehezebb rekonstrukciós feladat, ugyanis nem kis gyakorlatra és esztétikai érzékre van szükség ahhoz, hogy a mell hiányzó részét az ideális méretben és alakban pótolni lehessen, a mell megfelelő kontúrját kialakítva. Mindez olyan szakembereket igényel, akik a helyreállítási technikák mellett tapasztaltak az esztétikai célú beavatkozásokban is.

A halasztott rekonstrukció alapos tervezéssel kezdődik. Megállapítják, hogy mekkora térfogathiány, és szükséges-e implantátum, vagy kizárólag saját szövetekkel is meg lehet oldani a helyreállítást.

A rekonstrukciós folyamat több műtéttel történik. Az első a szövetpótló műtét. Ilyenkor a páciens hátából vagy a hasából kimetszett lebenyeket használnak az emlő helyreállításához. Ha a daganateltávolító műtét során viszonylag kis részt távolítottak el az emlőből, akkor önmagában a szövetpótló műtét is elegendő lehet a rekonstrukcióhoz.

Ha nagyobb térfogathiány miatt implantátum beültetését tervezik, az első lépésben akkor is egy szövetpótló műtét következik. Az implantátum azonnali beültetése ugyanis általában nem lehetséges, mert az egy torz alakú emlőt eredményezne. Az implantátum előtt kell helyrehozni az emlő alakját, saját szövetek átültetésével. Sok esetben már a szövetpótló műtét során behelyeznek egy ideiglenes implantátumot is, amely a szövetek tágítására szolgál (úgynevezett expander). A tágítás célja, hogy a később beültetendő végleges implantátum számára megfelelő méretű és formájú üreget alakítsa ki.

Egyre gyakrabban alkalmaznak olyan korszerű anyagokat, úgynevezett irhapótló mátrixokat, amelyek emberi vagy állati (sertés) eredetű, sejtmentesített irharétegek (bőr alatti kötőszövet, amelynek gyakorlatilag csak a kötőszöveti váza maradt egy). Ezekkel a hálószerű anyagokkal fedik be a beültetett implantátumot, amely fölött ezáltal nem vékonyodik el a bőr. Egyes esetekben ez a mátrix a saját szövetek felhasználását is kiválthatja.

A második műtét során kiveszik az expandert, és behelyezik a végleges implantátumot. Ekkor már - igény esetén - az ellenoldali emlőbe is elhelyezhetnek implantátumot. Ebben az esetben a műtét során egy speciális mérőeszközzel hangolják össze a két emlő térfogatát és formáját.

A harmadik műtét során végzik el az esetleg szükséges korrekciókat, továbbá ekkor lehet alkalmazni a saját zsírszövettel való feltöltést, és ekkor lehet felépíteni a mellbimbót is (ha az a részleges emlőeltávolítás során nem maradt meg).

A műtét utáni kontroll meghatározott rend szerint történik. Az első műtétet követően heti rendszerességgel találkozik az orvos és a páciens. Az implantátum beültetésének expanderes előkészítése (a fent részletezett tágítás) 4-5 hétig is eltarthat. A második műtét, az implantátum beültetése utáni első három hétben hetente kontrollálja az orvos a pácienst. A kontroll fő célja ekkor a hegek vizsgálata, illetve annak követése, hogy az implantátum körül nem alakul-e ki kötőszövetes tok, ami összenyomhatja az implantátumot. Újabb három hét múlva - tehát 6 héttel a második műtét után - méri fel az orvos az emlő külső megjelenését. A páciens ekkor kap tanácsokat az elért eredmény további javítását célzó eszközökre, módszerekre (például masszírozás) is.

A műtét után a mell végleges formája átlagosan három hónap múlva kialakul, a hegesedés azonban egy évig is eltarthat, így erre kell leginkább odafigyelni. A hegek gondos ápolást igényelnek. Ennek módját is tartalmazza a részletes tájékoztató anyag, amelyet a páciensek a műtét után megkapnak orvosuktól (a tájékoztató itt olvasható).

A helyreállító műtétek, illetve a beültetett implantátumok nem befolyásolják a későbbi onkológiai kontrollvizsgálatok eredményét (nem fednek el esetleg kiújuló daganatokat), és nem idézik elő daganatok kialakulását. 

Plasztika sebészeti konzultáció Dr Debreczeni Béla plasztikai sebész főorvossal

Azonnali on-line időpontfoglaláshoz kattintson ide!
Telefonos időpontegyeztetés:
+36 30 869 2193

Dr Debreczeni Béla konzultáció
hirdetés

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.