Hogyan csökkenthető hatékonyan a rákhoz társuló fáradtság?

A nordic walking nem annyira kimerítő, így akár a rákbetegek számára is ideális mozgásforma lehet a kezelések miatt kialakuló fáradtság csökkentéséreA nordic walking nem annyira kimerítő, így akár a rákbetegek számára is ideális mozgásforma lehet a kezelések miatt kialakuló fáradtság csökkentésére
Daganatok.hu 2017. március 9.
Megosztás:

A JAMA Oncology metaanalízise megvizsgálta, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód - testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia - közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. A szerzők szerint a rákhoz társuló fáradtság elsővonalbeli kezelése a testedzés vagy a pszichológiai intervenció kell legyen - írja a PharmaOnline beszámolója..

A kimerültség (fatigue) a rákellenes kezelések - kemo- és radiációs terápia, biológiai válaszmódosítók - leggyakoribb mellékhatása, ami a kezelés befejezése után általában javul, azonban bizonyos mértékben akár hónapokkal, évekkel tovább is fennmaradhat. A fáradtság azon daganatok tünete is lehet, amelyek anémiát, endokrin zavart vagy légúti obstrukciót okoznak, és azon előrehaladott rákbeteg esetén is gyakori, akik nem részesülnek aktív rák elleni kezelésben.

A különböző vizsgálatok szerint a rákkezelés okozta fáradtság a betegek 14-96%-a esetében jelentkezik, 19-82%-uk esetén pedig a kezelés után is megmarad, és az élet minden területét negatívan befolyásolja, így rontja a hangulatot, a fizikai funkciót, a munkateljesítményt, a szociális interakciókat, a családi feladatok ellátását, a kognitív funkciót és az önbecsülést, továbbá csökkenti a beteg készségét a rákellenes kezelés folytatására.

A JAMA Oncology metaanalízise annak járt utána, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód - testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia - közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. A metaanalízisben 113 vizsgálat (11 525 résztvevő) adatait elemezték; a vizsgálatok 47%-a emlőrákos nők körében zajlott.

A legtöbb onkológiai centrumban ma már hazánkban is igénybe vehető pszichoterápiás segítség is, államilag finanszírozott formában

A kutatók megállapították: a testedzés, a pszichológiai intervenció és e kettő kombinációja egyaránt nagyobb hatásfokkal csökkenti a rákhoz társuló fáradtságot, mind a rákellenes kezelés alatt, mind utána, mint a gyógyszeres beavatkozás (paroxetin, metilfenidát, dexamfetamin, metilprednizolon).

Mint kiderült, az elsődleges terápia alatt a testedzés enyhíti a fáradtságot leghatékonyabban, a terápia befejezése után a testedzés és a pszichológiai intervenció (kognitív viselkedésterápia, pszichoedukáció, különböző pszichoterápiák) kombinációja a leghatékonyabb.

A szerzők levonják a következtetést: a rákhoz társuló fáradtság elsővonalbeli kezelése a testedzés vagy a pszichológiai intervenció kell legyen.

(PharmaOnline

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.