"Nem az orvosoktól kell várni, hogy tájékoztassanak minket"

Illyés András 2020. június 18.
Megosztás:

Fontos lenne, hogy a daganattal diagnosztizált férfiakat még a kezelés előtt tájékoztassák arról, hogy ha a későbbiekben gyermeket szeretnének, akkor érdemes a még egészséges hímivarsejtjeiket lefagyasztatniuk. Rolandnál ez nem történt meg, ő viszont nem neheztel emiatt az orvosokra: mint mondja, az orvosok elsődleges feladata az emberek életének megmentése. Sőt, ő úgy gondolja, hogy valójában a szülők feladata lenne a fiaikat tájékoztatni, hogy minden későbbi eshetőségre felkészülve érdemes eltároltatni a hímivarsejtjeiket.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy megőrizhető-e a férfiak nemzőképessége az onkológiai kezeléseket követően: a válasz elméletileg igen, a gyakorlatban ehhez a még egészséges hímivarsejtek időben történő lefagyasztására van szükség.

Mikor van valaki időben? Jellemzően a daganatellenes kezelések megkezdése előtt, a sugár- és/vagy kemoterápia ugyanis annyira lecsökkenthetik a hímivarsejtek számát, hogy az ondómintában végül már egyáltalán nem lesznek jelen hímivarsejtek, és a legrosszabb esetben akár egész életen át fennmaradó meddőség is kialakulhat.

Ez történt Rolanddal is, akinek ugyan az első heredaganatát követően még született egy gyermeke, a daganat másodszori kiújulását követően már nem maradt hímivarsejtje, amit le lehetett volna fagyasztani.

Már egyáltalán nem volt lefagyasztásra alkalmas hímivarsejt

"24 évesen műtöttek először heredaganattal, és akkor szó szerint semmire nem volt idő, épp csak be akartam ugrani a kórháza a leletekért, másfél óra múlva viszont már a műtőasztalon voltam. Ez elég meglepő volt, de nem ellenkeztem, az tettem, amit az orvos mondott. Huszonévesen egyébként nem is annyira jellemző, hogy egy férfi a családalapításon gondolkodjon, a többségnél ez csak később kerül előtérbe" - mondja Roland, akinek egyébként az első heredaganatát követően visszaállít a hímivarsejt-termelése, és természetesen úton született egy fia.

"Az első kapcsolatomnak később vége szakadt, és a mostani párommal kezdtünk el újra azon gondolkodni, hogy gyermeket szeretnénk. Én bíztam abban, hogy nem lesz semmi probléma, hiszen egyszer már korábban is összejött a spontán terhesség. Ez most sajnos nem így alakult, ezért aztán felkerestük a Krio Intézetet, ahol a minta levétele után elemzik a hímivarsejtek minőségét és mennyiségét, és ha minden rendben van, akkor a sejtek lefagyasztásra kerülnek. A párommal a heredaganat újbóli kialakulása után kerestük fel az intézetet, és bár nagyon reménykedtünk, sajnos azt a hírt közölték velünk, hogy egyáltalán nincs ivarsejtem a fagyasztáshoz" - meséli Roland.

Közvetlenül a mintavétel után, reményekkel telve

Miután kiderült, hogy a sejtek nem alkalmas a fagyasztásra: "Most elfogytak a szavak... erre nem számítottunk..."

Ne várjunk többet, mint hogy megmentik az életünket

Nemcsak a férfiak daganatainál, hanem a nőknél kialakuló daganatoknál is problémát jelent, hogy a diagnózist követően nem mindenki kapja meg azokat az információkat, amikre szüksége lenne például a nemzőképessége későbbi megőrzéséhez.

Roland szerint azonban mindez nem is annyira az orvosok feladata lenne, hiszen ők az életek megmentésével vannak elfoglalva, alapvetően ez az, aminek az érdekében mindent meg kell tenniük.

"Nyolcvanöt százalékban teljes életet élhetek, amiért hálás vagyok az orvosoknak, az pedig, hogy nem születhet több gyermekem, sajnos az én felelőtlenségem, amit soha nem bocsátok meg magamnak. Értek ugyan komoly veszteségek, de mégis úgy érzem, hogy nincs okom haragudni egyetlen orvosra sem. Miért várjak többet, mint hogy megmentették az életem? A másik, hogy sokan nem is mernek igazán őszintén kérdezni még a saját orvosuktól sem. Pedig ez nagyon fontos: én mindig őszintén teszem fel a kérdéseimet és hálás vagyok a KRIO Intézetnek és az onkológusomnak, amiért őszinték voltak velünk és nem engedték, hogy hiú ábrándokat kergessünk, mert így a hír hallatán, hogy nekem már nem lehet biológiai gyermekem, azonnal a lehetőségeket kezdtük keresni, hogyan válhatunk így is szülővé."

Roland sokkal inkább az emberek saját felelősségét hangsúlyozza a saját egészségükkel kapcsolatban. "Én sem mentem el a megfelelő meddőségi vizsgálatokra akkor, amikor még a teljes meddőség kikerülhető lett volna. Ezért aztán minden fiatal férfinak azt tanácsolom, hogy még ha egészséges is, érdemes hímivarsejtet lefagyasztatnia, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mit hoz később az élet."

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.