Onkohematológiai limfóma tanácsadás az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban

Prof. Dr. Rosta AndrásProf. Dr. Rosta András
Daganatok.hu 2014. március 11.
Megosztás:

Milyen esetekben áll fenn nyirokrák, vagyis limfóma gyanúja? Mindenképpen indokolt az orvosi és diagnosztikai vizsgálat, ha Önnél az utóbbi időben egy vagy több nyirokcsomó minden előzmény nélkül bukkant fel, és hosszabb idő után - egy hónapon belül - sem múlt el. Ebben az esetben - és ha a nyirokcsomó időközben növekedésnek indult! - ajánljuk, hogy konzultáljon hazánk egyik vezető hematológusával, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum onkohematológiai limfóma tanácsadásán.

Dr. Rosta András több évtizedes szakmai tapasztalata garantálja, hogy Ön - egy limfómás megbetegedés esetleges gyanúja esetén - biztosan olyan tanácsot kapjon, amely minden szempontból megalapozottnak tekinthető. Nyirokcsomók a különféle gyulladásos folyamatok miatt is kialakulhatnak időnként, ezekre azonban az a jellemző, hogy a gyulladás elmúltával ahogy megjelentek, úgy el is tűnnek.

Milyen esetekben indokolt, hogy Ön az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum orvosával konzultáljon?

Limfómára azokban az esetekben gyanakodhat a hematológus orvos, amikor egy-egy nyirokcsomó minden előzmény - például más betegség jelenléte - nélkül, hirtelen alakult ki, a csomó megjelenését nem kíséri fájdalom, és hetek, illetve hónapok múltán sem tűnik el. Ezek a nyirokcsomók általában jól tapinthatóak és növekedhetnek is, lassan, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is gyorsan. Ilyenkor mindenképpen indokolt az orvosi és diagnosztikai vizsgálat!

Ha Ön limfóma gyanújával keresi fel az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum onkohematológiai konzultációját, akkor Rosta professzor a következőkben fog tudni segíteni:

  • A vizsgálat során tapintásra kerülnek a megnagyobbodott nyirokcsomók;
  • Ha úgy tűnik, hogy a nyirokcsomó semmilyen módon nem utal a limfóma gyanújára (például ha a jelenléte egyértelműen összefüggésbe hozható valamilyen más betegséggel, esetleg egy már korábban is meglévő nyirokcsomóról van szó, amely nem mutat méretnövekedést), akkor általában nem javasolt azonnali nyirokcsomó-eltávolítás vagy szövettani mintavétel, csak egy későbbi időpontban megismételt kontrollvizsgálat (amennyiben erre valóban szükség van);
  • Ha viszont valóban felmerül a limfóma vagy valamely egyéb daganat jelenlétének lehetősége, akkor javasolttá válik a nyirokcsomóból történő szövettani mintavétel, vagy akár a teljes nyirokcsomó sebészeti úton történő eltávolítása. Ezekre azért van feltétlenül szükség, hogy egyértelműen, 100%-os biztonsággal kizárható vagy igazolható legyen a limfóma vagy egyéb daganatos betegség jelenléte.

Ha a szövettan eredménye igazolja a limfóma gyanúját, akkor el kell végezni az úgynevezett staging vizsgálatokat, amelyekkel meghatározható, hogy mennyire kiterjedt a betegség (a stage magyarul stádiumot jelent, amit római számokkal, I-estől IV-esig terjedő beosztással jelölnek). A staging vizsgálatok képalkotó módszerekkel (CT vagy PET/CT) történnek.

A szövettani mintavételre - akár biopsziával, akár sebészeti beavatkozással történik - helyben, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban is sor kerülhet. Önnek emiatt tehát nem kell másik intézménybe átfáradnia, ami jelentősen lerövidíti a pontos diagnózis felállításáig eltelő időt. A szövettani vizsgálatot jól képzett, hematopatológiában jártas szakember végzi.

Miben tud Önnek segíteni az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum hematológus szakorvosa, ha Ön már a limfóma pontos diagnózisával érkezik hozzá?

Ha Ön már a pontos diagnózissal, de még a kezelés megkezdése előtt keresi fel a centrumot, akkor Rosta professzor először is részletesen tanulmányozza a másik szakorvos által korábban már felállított diagnózist.

Ha Ön ettől az orvostól már kapott is egy javaslatot a választandó terápiára, akkor egy második szakvéleményt is kérhet Rosta professzortól - törvényi joga van élni ezzel a lehetőséggel.

A választható kezelési alternatívák a konzultációs során szintén megvitatásra kerülnek, így Ön - az összes rendelkezésre álló információ birtokában - valóban felelős döntést hozhat a saját kezeléséről.

Abban az esetben, ha Önnél a limfómák valamely előrehaladottabb formája van jelen, az esetleges kezelésváltás lehetőségeiről is tud érdeklődni.

Rosta professzor ebben az esetben áttekinti az addigi kezelési tervet és az azzal elért eredményeket, majd őszintén tájékoztatja Önt arról, hogy maradt-e még bármilyen egyéb, válaszható alternatíva a kezelésben.

Előfordulhat például, hogy a hazai limfóma centrumok egyikében éppen olyan klinikai vizsgálatot indítottak, amelyben egy újfajta - és az Ön esetében talán hatékony - célzott gyógyszer kerül épp kipróbálásra.

Az is lehet, hogy jelenlegi kezelőorvosa figyelmét véletlenül elkerülte egy esetlegesen kínálkozó kezelési alternatíva, vagy éppen az volt a véleménye, hogy Önnél ez nem jöhet szóba. Ezekben az esetekben - az összes lehetséges kezelési alternatívát figyelembe véve - másodvéleményt kap az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum onkohematológus professzorától.

Bővebb információk az onkohematológiai limfóma tanácsadásról:

Miben tud segíteni Önnek az onkohematológiai limfóma tanácsadás?


Bejelentkezés az onkohematológiai limfóma tanácsadásra

"Megtanultam, miként kell emberségesen, empatikusan foglalkozni a betegekkel"
- Rosta professzor arról, hogy kiktől sajátította el az emberséges, humánus hozzáállást

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.