Új CAR-T kezelés súlyos mellékhatások nélkül

Daganatok.hu 2019. május 7.
Megosztás:

Amerikai kutatók olyan CAR molekulákat állítottak elő, mellyel kiküszöbölhetőnek tűnnek az onkológiai kezelések során rendszeresen jelentkező súlyos mellékhatások - írja a PharmaOnline.

A leukémia és limfóma kezelésében alkalmazott CAR-T terápia életmentő beavatkozás a betegek számára. A kezelés során a beteg véréből immunsejteket (T-sejteket) nyernek ki, majd ezeket a laboratóriumban úgy módosítják, hogy felületükön speciális struktúrákat (kiméra antigén receptorokat - CAR) hozzanak létre.

A módosított immunsejteket a beteg vérébe visszajuttatva azok képesek felismerni és elpusztítani a ráksejteket. A kezelés azonban rendszerint súlyos, gyakran életveszélyes mellékhatásokkal is jár, mivel a CAR-T sejtek gyorsan felszaporodnak a szervezetben, és nagy mennyiségben cytokineket bocsátanak ki, mely több szerv károsodását eredményezheti.

A jelenlegi kísérleti eljárás során a USC kutatói olyan CAR molekulák alakjának és szekvenciájának megváltoztatásával azt érték el, hogy a CAR-T sejtek ugyanúgy elpusztítják a ráksejteket, ám jóval lassabban szaporodnak fel a szervezetben, és kevesebb cytokint bocsátanak ki, ezzel lehetővé téve a szervezet számára, hogy elég ideje legyen a vérből kiüríteni a cytokineket.

A kutatók szerint ezzel a módszerrel egy hosszú időn keresztül fennálló tumorgátló hatást érhetnek el a korábbi CAR-T terápiák legjelentősebb korlátjának számító toxikus hatások nélkül. A kutatás egyelőre kezdeti szakaszban van, a USC kutatócsoportja most kezdi meg egy multicentrikus fázis II klinikai vizsgálat megszervezését.

(PharmaOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.