Méhnyakrák Megelőzési Hét: a méhnyakrák oltással és szűréssel előzhető meg

 Az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztató után dr. Pete Imre osztályvezető főorvos oltotta be a lányokat (Fotó: Fekete Dániel, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet) Az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztató után dr. Pete Imre osztályvezető főorvos oltotta be a lányokat (Fotó: Fekete Dániel, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet)
Daganatok.hu 2013. január 22.
Megosztás:

2013. január 20. és 26. között immár 7. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek idei fő témája: "Minden nő értékes. A méhnyakrák oltással és szűréssel megelőzhető, tegyünk érte!" Az összefogás nagyszerű példáját mutatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. immár több évre visszanyúló együttműködése. A Segélyszervezet idén 200, nehéz körülmények között élő lánygyermek és anya számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltást. A védőoltáshoz való hozzáférés elősegítéséhez és a hazai átoltottság növeléséhez jelentősen hozzájárulna, ha az oltás ingyenesen elérhetővé válna egy korosztály számára.

A méhnyakrák annak ellenére a 2. leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 év alatti nők között Európában, hogy védőoltás és rendszeres szűrés együttes alkalmazásával már van lehetőségünk megelőzni. A méhnyakrák elleni védőoltás ma már a kislányok mellett a szexuális életet élő felnőtt nőknek is javasolt. Hazánkban már több mint százezer lány és felnőtt nő élt a méhnyakrák elleni védőoltás lehetőségével - írja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. közös sajtóanyaga.

"A GlaxoSmithKline Kft. elkötelezett a méhnyakrák megelőzése mellett, és fontosnak tartja, hogy társadalmi összefogás keretében tudja felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére és az egyéni felelősségvállalás jelentőségére. Nagy örömünkre szolgál, hogy az évek óta tartó kezdeményezésünk idén is folytatódni tud a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével" - emelte ki Leitner György, a védőoltást gyártó cég vezetője, majd hozzátette: "Sajnos van olyan család, aki önerejéből képtelen előteremteni a szükséges forrásokat, ezért úgy döntöttünk, hogy nehéz körülmények között élő anyák és lánygyermekek számára biztosítjuk a méhnyakrák elleni vakcinát. Fontosnak tartjuk, hogy minél több lány és anya legyen védett a méhnyakrák ellen."

"Örömteli, hogy a GlaxoSmithKline Kft.-vel való stratégiai együttműködésnek köszönhetően immár harmadik alkalommal segíthetünk ebben a formában is a rászorulóknak. A látókörünkben élő családok között most is nagy volt az érdeklődés a vakcina iránt" - mondta Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója a védőoltás-adomány átvételekor. "Munkatársaink azok közül választották ki a 200 lányt illetve anyukát, akik megfelelnek az orvosi feltételeknek, s felelősséggel vállalták, hogy mindhárom oltáson részt vesznek"- tette hozzá.

A VII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétről

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egy nemzetközi kezdeményezés, amely immár hetedik éve kerül megrendezésre. A programsorozat főszervezője az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association; ECCA), amely megalakulása óta számos akciót indított a méhnyakrák megelőzéssel kapcsolatban, köztük a 2007 óta január végén megrendezésre kerülő méhnyakrák megelőzési hetet.

Fotó: Fekete Dániel, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Az Országos Onkológiai Intézetben tartott rendezvényen Kásler Miklós professzor, az intézet főigazgatója is beszélt a méhnyakrák megelőzésének fontosságáról 

A kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. A figyelemfelhívó akció keretében tavaly 30 országban több mint 3 ezer különböző rendezvényt tartottak a megelőzési héten, így több millió személy jutott naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról. A programsorozat ezzel valódi párbeszédet kezdeményez a betegségről a nők, egészségügyi dolgozók, a politikusok, a média és a közvélemény között.

A megelőzési héthez szervesen kapcsolódik a Pearl of Wisdom elnevezésű civil kezdeményezés, amelynek szintén kiemelt célja felhívni a lakosság figyelmét a méhnyakrák-megelőzés jelentőségére. A kampány globális szimbóluma az "Odafigyelés Gyöngye" (Pearl of Wisdom bross), amelynek viselője a méhnyakrák elleni küzdelem melletti elköteleződését fejezi ki. A jelkép 2008-as bevezetése óta Európában több mint 1 millió darab gyöngyöt osztottak szét: a gyöngy ezzel a méhnyakrák elleni fellépés elsődleges szimbólumává vált.

A méhnyakrákról

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, ugyanis a szexuális életet élő nők közel 80%-a fertőződik meg HPV-vel élete során. A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt elmúlik a szervezet természetes immunvédekezése következtében, azt azonban nem lehet megmondani, hogy kinél szűnik meg vagy indul el a rákképződés folyamata.

Fotó: Fekete Dániel, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy másik tizenéves lánynak adja be a méhnyakrák elleni oltást 

Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik. A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása. Egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után nem alakul ki megfelelő védettség, a nők életük során többször is megfertőződhetnek.

A méhnyakrák elleni védőoltás szexuális életet élő nőknek is javasolt, így megelőzhetővé válnak a további rákkeltő HPV okozta fertőzések. Magyarországon évente közel 10 000 nőnél végeznek méhnyakcsonkolást (konizációt) rákmegelőző állapotban (az Országos Onkológiai Intézet közleménye csak évi 6-8000 ilyen esetet említ - a szerk.) Ez a szám rendkívül magas. A méhnyakcsonkolást követően egy későbbi gyermekvállalás esetén nehezebb lehet a teherbe esés, illetve koraszülést is eredményezhet. Védőoltással jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. A betegség súlyát tovább jelzi, hogy évente több mint 30 ezer méhnyakrákos esetet fedeznek fel, valamint 15 ezren vesztik életüket méhnyakrák következtében. Magyarországon Európa viszonylatában is súlyos a helyzet: hazánkban tavaly közel 400 nő halt meg a betegségben.

A felvilágosító kampány célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen védekezhetünk a méhnyakrák ellen.

A védőoltás és a szűrés

A méhnyakrák-megelőzés első lépése lehet védőoltás beadása. Az oltóanyag megakadályozza a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés kialakulását. A teljes oltási sor három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, bármelyik orvos felírhatja. A vakcina a méhnyakrákok nagy többségét képes kivédeni, a ritka rákkeltő HPV típusok ellen nem véd, ezért a rendszeres szűrést az oltás után is folytatni kell.

Fotó: Fekete Dániel, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

A sajtótájékoztatón jelen volt még Leitner György, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója (jobbról a harmadik) és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója (balról a második) is 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control; ECDC) 2012-es ajánlása alapján Európában már 19 országban van rész- vagy teljes finanszírozás keretében méhnyakrák elleni védőoltás az integrált, szűrésből és védőoltásból álló méhnyakrák-megelőzési program részeként. A Központ állásfoglalásában egyértelműen megjelent, hogy a méhnyakrák elleni vakcináció, a méhnyakrák-szűrés, valamint a méhnyakrákkal kapcsolatos egészségtudatosság fokozása együtt kell, hogy egy integrált méhnyakrák megelőzési stratégiát alkossanak. A védőoltáshoz való hozzáférés elősegítéséhez és a hazai átoltottság növeléséhez jelentősen hozzájárulna, ha az oltás ingyenesen elérhetővé válna egy korosztály számára.

A szűrővizsgálat a kóros elváltozások, rákmegelőző állapotok időben történő felfedezését teszi lehetővé. Sajnos az elváltozások megközelítőleg 20%-a a szűrés során nem kerül felfedezésre. Ezért a védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetről

Az 1991-ben alapított Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hazánk egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert, kiemelkedően közhasznú karitatív szervezete. Határokon átívelő humanitárius tevékenységén felül, kiterjedt magyarországi intézményhálózatának félszáz különálló szolgáltatásával segíti elhivatottan a szociális problémákkal küzdő hazai rászorulókat. Munkájának középpontjában a bajba jutott családok támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll.

Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, GlaxoSmithKline Kft.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: