Új, komplex betegellátást nyújtó melanoma és bőrdaganat központ nyílt az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban

Daganatok.hu 2017. szeptember 8.
Megosztás:

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban indult Bőrdaganat és Melanoma Központban várakozás nélkül, egyetlen helyen érhető el az összes olyan vizsgálat és beavatkozás, ami a bőrdaganatok és melanomák diagnózisának felállításához, daganat jelenléte esetén pedig annak eltávolításához, majd a bőr plasztikai sebészeti módszerekkel történő helyreállításához szükséges. Személyes konzultációra is lehetőség van, ahol a diagnózissal és a kezeléssel kapcsolatos összes kérdésére választ kaphat, beleértve a legújabb célzott és immunterápiás kezeléseket is. A központ szakemberei abban az esetben is várják Önt, ha bőrén valamilyen gyanús elváltozást tapasztalt, és ezt szeretné megvizsgáltatni.

"Nagyon fontos szempont, hogy az összes vizsgálat és beavatkozás egyetlen intézményben és várakozás nélkül legyen elérhető. Központunkban nem kell külön várni arra, hogy a diagnózis felállítását követően elvégzésre kerüljön a daganat eltávolítására szolgáló műtéti beavatkozás, az operációt követően pedig a bőr plasztikai sebészeti módszerekkel történő helyreállítását is azonnal elvégezzük" - válaszolja dr. Szentirmay Zoltán patológus, a Bőrdaganat és Melanoma Központ szakmai vezetője arra a kérdésre, hogy mi indokolta az új központ létrehozását.

A gyors és összehangolt betegellátás igényén kívül a melanomás esetek gyakoriságnövekedését is a további indokok között említi a szakember: "Az áttétképzésre hajlamos és általában igen agresszíven terjedő melanoma gyakorisága csaknem másfélszeresére emelkedett Magyarországon az elmúlt tíz évben. Az összes daganatos megbetegedésen belül ez a legmagasabb emelkedés: évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak hazánkban" - mondja Szentirmay professzor.

Kik dolgoznak a Bőrdaganat és Melanoma Központban?

A komplex szemléletű betegellátás jegyében többféle terület specialistái működnek együtt az intézményben:

 • Prof. Dr. Hunyady János onkodermatológus bőrgyógyász szakorvos ellenőrzi az Ön anyajegyeinek, bőrnövedékeinek állapotát;
 • Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész végzi a daganatok és a kényes helyeken lévő anyajegyek plasztikai sebészeti eltávolítását, valamint a bőr utólagos helyreállítását: a melanomákat és a nagyobb méretű anyajegyeket egy nagyobb méretű biztonsági zóna létrehozásával kell eltávolítani (melanoma esetén ez jellemzően 5-15 milliméter), ami helyreállítás nélkül nagy és nem esztétikus heget eredményezne. A különféle plasztikai sebészeti beavatkozásokkal ezeket a hegeket lehet minél szebbé és a lehető legkevésbé láthatóvá alakítani;
 • Prof. Dr. Liszkay Gabriella bőrgyógyász onkológus szakorvos melanoma konzultációnk keretében ad Önnek tanácsot a szükséges gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatban: az Ön számára korábban javasolt kezelésről másodvélemény kérhető, újonnan elindított kezelés esetén pedig tájékoztatást kap a legújabban elérhetővé vált célzott, illetve immunterápiás kezelések alkalmazási lehetőségeiről;
 • Prof. Dr. Szentirmay Zoltán patológus, molekuláris genetikai diagnosztikai szakorvos vezetésével a patológiai laborban zajlanak a bőrelváltozások rosszindulatúságát, illetve a műtét utáni daganatmentességet igazoló szövettani vizsgálatok;
 • Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász-kozmetológus lézeres, illetve radiokauteres úton oldja meg a veszélytelen hámszemölcsök és fibrómák eltávolítását;
 • Abban az esetben pedig, ha Önnél már nem először fordul elő egy rosszindulatú bőrelváltozás, a daganat örökletességét kimutató molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat is elvégezzük géndiagnosztikai laboratóriumunkban.

Hogyan zajlik a részletes anyajegyvizsgálat?

A bőrdaganatok, illetve a melanoma veszélyének felismeréséhez a bőr és az anyajegyek dermatoszkóppal történő vizsgálatára van szükség. Ez egy speciális bőrmikroszkóp, amellyel a hagyományos, szabad szemmel történő vizsgálatnál sokkal pontosabban meghatározható, hogy szükség van-e egy-egy anyajegy eltávolítására vagy sem.

A bőrmikroszkópos felvételek tárolásra kerülnek, az anyajegyek méret-, alak- és színbeli változásai így egyszerűen és nagyon pontosan nyomon követhetővé válnak. 20-30-nál több anyajegy vagy családi halmozódás esetén még fokozottabban figyelnek Önre a központ szakemberei.

Anyajegyek, bőrdaganatok és melanomák műtéti eltávolítása plasztikai sebészeti minőségben

Az anyajegyek eltávolításának egyetlen, szakmailag is elfogadható módszere a sebészeti úton történő eltávolítás. A beavatkozást követően szövettani elemzés is készül, így biztosan fény derül rá, ha esetleg rosszindulatú elváltozás, melanoma volt jelen az anyajegyben.

Heg nélkül az esetek döntő többségében nem lehet operálni, a hegesedés mértéke azonban ma már a minimálisra csökkenthető. A szövetkímélő műtéti technikával levett anyajegyek helye szép hegekkel gyógyul: optimális esetben csak egy hajszálvékony vonalas heg marad vissza a bőrön.

A megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében bőrlebeny-forgatásra is szükség lehet. Az eltávolított bőrdarabot ilyenkor egy másik bőrlebennyel pótolják, jellemzően az arcon vagy a homlokon végzett beavatkozások során.

A melanomák és bőrdaganatok eltávolítását szintén az érintett bőrfelület plasztikai sebészeti módszerekkel történő helyreállítása követi, amellyel nagyrészt eltüntethetőek a műtét után visszamaradó hegek.

A daganatsejtek eltávolítása után a több évtizedes plasztikai sebészeti gyakorlattal rendelkező dr. Gyarmati Csaba vagy egy helyi lebenyt hoz létre a felvágott bőrfelületek egymás irányába történő forgatásával, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a test egy másik pontjáról származó bőrdarabot illeszt be a vágás helyére.

Miben tud Önnek segíteni a Melanoma Konzultáció?

A konzultációt vezető prof. dr. Liszkay Gabriella egyaránt várja azokat, akiknél:

 • bőrdaganat vagy melanoma gyanúja áll fenn;
 • frissen diagnosztizálták a bőrdaganat vagy melanoma valamely formáját, és még a kezelés előtt állnak;
 • a bőrdaganat/melanoma valamely előrehaladott formája van jelen, és a kezelésváltás lehetőségéről szeretnének érdeklődni.

Frissen diagnosztizált, illetve előrehaladott bőrdaganatok/melanomák esetén is egyaránt minden kérdésére válaszolni fognak:

 • Milyen lesz a várható kórlefolyás?
 • Szükséges-e további gyógyszeres kezelés, és amennyiben igen, melyik gyógyító intézményben kaphatja meg a legoptimálisabb kezelést?
 • Mi a százalékos valószínűsége az áttét megjelenésének?
 • Előfordulhat-e a műtéti területben kiújulás?
 • Milyen lehetséges okai voltak a daganat kialakulásának?

Amennyiben szükségesek a további gyógyszeres kezelések, a konzultáción arról is biztosítani fogják, hogy Ön valóban eljuthasson a javasolt központba.

Komoly előrelépések a melanoma gyógyszeres kezelésében

Bár a daganatok elsődleges ellátásában általában még mindig a sebészé a főszerep, a melanomák esetében a gyógyszeres terápiáknak is egyre fontosabb szerep jut. Ebben a daganattípusban ma már nemcsak célzott, hanem újabb immunterápiák is elérhetővé váltak, amelyek többféle sorrendben, többféle kombinációban is alkalmazhatóak.

Gyógyszeres kezelésre az előrehaladottabb, III-as és IV-es stádiumú, valamint a kiújuló daganatok esetében szokott sor kerülni, az ennél koraibb stádiumú daganatoknál a sebészeti eltávolítás az elsődlegesen alkalmazott kezelés. Előrehaladottabb esetekben tanácsot adnak Önnek a várhatóan leghatékonyabb gyógyszerkombinációk kiválasztásában, koraibb stádiumú daganatok esetében pedig - a későbbi kiújulás lehetősége miatt - szintén minden információt megosztanak Önnel a célzott és az immunterápiás kezelésekről, illetve a célzott kezelésekhez szükséges mutációvizsgálatokról.

A célzott gyógyszerek alkalmazhatóságának eldöntésére és a daganat várható lefolyásának meghatározására az alábbi mutációvizsgálatokat végzi el a központ:

A BRAF mutáció jelenlétének vizsgálata a BRAF gátlószerekkel szembeni érzékenység megállapítása érdekében,

Az NRAS mutáció jelenlétének vizsgálata: ez a mutáció egy rossz prognosztikai faktor (a betegség gyorsabb és agresszívabb lefolyására utal), illetve a BRAF gátlószerekkel szembeni ellenálló-képesség kialakulásának egyik lehetséges oka is. NRAS mutáns melanomákban hatékonynak bizonyultak a MEK gátlószerek.

Hogyan mutatható ki a melanomára való örökletes hajlam?

A melanoma kialakulását a legtöbb ember az UV fénnyel hozza kapcsolatba, a betegségre való hajlam azonban ritkábban öröklődhet is: a daganat létrejöttében ilyenkor az öröklődő mutációk következtében meghibásodott gének is szerepet játszanak.

A melanoma forrásául szolgáló anyajegyek ilyenkor néha már a születéskor, de általában csecsemőkorban megjelennek. Ezeket az anyajegyeket - megelőzés céljából - még kisgyermekkorban el kell távolítani.

A Melanoma és Bőrdaganat Központban jelenleg 2 gén, a CDK2A és a CDK4 vizsgálatával állapítható meg a melanomára való fokozott, örökletes hajlam.

Lézeres és radiokauteres bőrnövedék eltávolítás

A zavaró szemölcsök vagy fibrómák eltávolítása műtét nélkül, lézerrel vagy radiokauterrel is megtörténhet. Minden esetben a bőrnövedék típusától függően dől el, hogy melyik módszert érdemes alkalmazni. Műtét javasolt az összes olyan bőrnövedék esetében, amelyet nem szakszerű vagy egyáltalán nem is lehet lézerrel vagy radiokauterrel elpárologtatni.

(hirdetés) 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.