Másfélszeresére nőtt a melanómás betegek száma az elmúlt évtizedben

A teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnekA teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek
Daganatok.hu 2017. június 15.
Megosztás:

Az elmúlt években átlagosan 2300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon.

Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére - mondja dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van - mondja dr. Holló Péter kiemelve, hogy ritkábban ugyan, de barna bőrűeknél is kialakulhat ez az elváltozás.

Összességében elmondható, hogy a többi bőrrák - pl. basalioma, laphámrák - esetében is jelentős növekedés mutatkozik a betegek számában. Ezek lényegesen gyakoribbak, mint a melanóma, de kevésbé veszélyes tumortípusok. Ha idejében felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel, ám ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttéteket is képezhet.

A bőrt érintő tumorok legtöbbje mögött genetikai tényezők mellett a káros UV sugárzás és a többszöri leégés áll, ezért is kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem - mondja az egyetemi docens. A déli órákban és magas UV sugárzás esetén kerülni kell a napot, emellett használjunk naponta többször magas faktorszámú fényvédőt - tanácsolja dr. Holló Péter kiemelve, hogy ablak mögött, így akár az autóban, vagy árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrünket, tehát ott is óvnunk kell magunkat az erős sugárzástól.

A teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák - javasolja a klinika igazgatóhelyettese, hangsúlyozva az önvizsgálat fontosságát. Amennyiben új anyajegy jelenik meg, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, viszket vagy vérzik, akkor érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni. Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet.

(Semmelweis Egyetem)

Egy centrumban az összes fontos vizsgálat és plasztikai sebészeti beavatkozás

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Melanoma és Bőrdaganat Diagnosztikai Központjában prof. dr. Hunyadi János onkodermatológus bőrgyógyász szakorvos ellenőrzi az Ön anyajegyeinek, bőrnövedékeinek állapotát.

A daganatok, a kényes helyeken lévő anyajegyek plasztikai sebészeti eltávolítását és a bőr utólagos helyreállítását pedig a szintén több évtizedes gyakorlattal rendelkező dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész szakorvos végzi el.

Az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatban prof. dr. Liszkay Gabriella bőrgyógyász onkológus szakorvos ad Önnek tanácsot a melanoma konzultáció keretében.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.