Sokan leszoknak a cigiről egy új tüdőrákteszt után

Daganatok.hu 2011. augusztus 10.
Megosztás:

A dohányosok jelentős része abbahagyta a dohányzást, miután egy 2009-ben kifejlesztett és egyelőre csak külföldön kapható genetikai teszttel megvizsgálták náluk a tüdőrákra való hajlamot. Mivel Európában az utóbbi években Magyarország áll az élen a tüdőrák miatti halálozást tekintve, jó lenne, ha az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban elérhető genetikai teszt nálunk is minél hamarabb elérhetővé válna.

A tüdőrák kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de nem minden dohányos lesz tüdőrákos - illetve olyanok is megbetegedhetnek, akik nem dohányoztak. A tüdőráknak tehát genetikai alapjai is vannak. A genetikai "kitettség" mértékét számos dohányos szeretné tudni.

Az Új-Zélandon kifejlesztett Respiragene nevű teszt a genetikai adottságokat és egyéb ismert kockázati tényezőket - például a kort, a korábbi tüdőbetegségeket és a tüdőrák családi előfordulását - kombinálva ad személyre szóló tájékoztatást a tüdőrákban való megbetegedés várható kockázatáról. A teszt egy egyszerű szájkenet alapján, a tüdőrákra hajlamosító ismert pontmutációkat (egypontos nukleotid-polimorfizmusokat, SNP-ket) elemezve méri fel a genetikai kockázatot.

Az Aucklandi Egyetem kutatói 55 olyan dohányost választottak ki véletlenszerűen az egyetem adatbázisából, akik a közelmúltban sikertelenül próbáltak meg leszokni a dohányzásról. A vizsgálatban végül 46 önkéntes volt hajlandó részt venni. Valamennyi önkéntesen elvégezték a Respiragene tesztet, hogy felmérjék náluk a tüdőrák kockázatát.

Hat hónappal a teszt elvégzése után a vizsgálatban részt vevő dohányosok 32 százaléka teljesen leszokott a dohányzásról, és további 48 százalékuk csökkentette az elszívott cigarettamennyiséget. A tesztben részt vevő dohányosok több mint fele (63 százalék) használt nikotinpótló termékeket, amit elsődleges terápiaként ajánlanak a dohányosoknak a leszokás elősegítésére. A kockázatfelmérő vizsgálatban részt vevők több mint 90 százaléka ajánlotta a teszt elvégeztetését dohányzó családtagjainak és barátainak.

"Ennek a kutatásnak az eredményei is alátámasztják több más kutatás megállapítását, miszerint a dohányosok genetikai alapú kockázatfelmérése jelentősen csökkenti a dohányzási arányt" - mondja dr. Robert Young, az Aucklandi Egyetem orvosi és molekuláris genetikai karának docense, a kutatás egyik vezetője. "A jelenlegi leszokási arány elég csüggesztő. Figyelembe véve a tüdőrák okozta éves halálozást, fő célkitűzés kell hogy legyen a leszokási arány növelése."

Az Amerikai Ráktársaság adatai szerint gyógyszerek vagy más segítség nélkül csak az emberek 4-7 százaléka képes leszokni a dohányzásról egy-egy próbálkozáskor. Ezt az arányt azért is növelni kell, mert a tüdőrák világviszonylatban is a leggyakrabban előforduló rákféle, egyben a rákos halálozás legfőbb oka. A járványok terjedését ellenőrző amerikai intézet, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legutóbbi, 2006-os statisztikái szerint a tüdőrák az USA-ban több halálesetért volt felelős, mint az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák együttvéve.

Európában az utóbbi években Magyarország áll az élen a tüdőrák miatti halálozást tekintve. Ezért jó lenne, ha az egyelőre az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban elérhető Respiragene teszt minél hamarabb nálunk is széles körben hozzáférhetővé válna.

A genetikai alapú kockázatfelmérés rohamosan fejlődő terület. Több olyan termék került már piacra, amelyek bárki számára elérhetők, és a genetikai állományban lévő pontmutációk alapján nyújtanak információkat bizonyos betegségekre való hajlamról. Ez nem azt jelenti, hogy az illető mindenképpen megbetegedik, de ezért tennie is kell: csökkentheti a káros környezeti tényezőkből fakadó kockázatot, ami jelen esetben azt jelenti, hogy leszokik a dohányzásról.

Forrás: [origo] Tudomány
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: