Hogyan harcoljon eredményesen a tüdőrákkal?

Megosztás:

Mik a tüdőrák megelőzésének és leküzdésének legfontosabb elemei? Hogyan csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, és mit tegyen, ha már kialakult a betegség?

A tüdőrák elleni harc messze legfontosabb eszköze a dohányzás elhagyása. A dohányzás abbahagyása után a tüdőrák kialakulásának kockázata folyamatosan és egyre nagyobb mértékben csökken. Mint korábban említettük: a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdőrák kialakulásának kockázata oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nem dohányzóknál észlelt kockázat szintjénél.

A dohányzás visszaszorítása mellett a betegség időben történő felismerésének is rendkívüli a szerepe. Nagyon fontos lenne, hogy azok, akik legalább tíz éven keresztül dohányoztak, vegyenek részt mellkasröntgen-vizsgálaton. Bár világszerte keresik a tüdőrák szűrésének megfelelő módszerét, a mellkasröntgen segítségével is elérhető, hogy a nagy kockázatú egyéneknél, vagyis a dohányosoknál korábbi stádiumban fedezzék fel a betegséget. Összességében a tüdőrákos betegek 20-22 százalékát tudják idejében megoperálni. De azok között, akiket tüdőszűrésen fedeztek fel, ez az arány 34 százalék, szemben azzal a 14 százalékkal, akik már panaszok miatt jelentkeztek az orvosnál.

Szerepet játszhat a táplálkozás is: a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozhatja a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a zöldségek, gyümölcsök, a magas C- és E-vitaminban gazdag és szeléntartalmú táplálkozás csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A tüdőrák kezelése után

A tüdőrák az agresszív tumorok közé tartozik, és gyakran kiújul a kezelés után. Ezért nagyon fontos a rendszeres megjelenés az ellenőrző vizsgálatokon. A kezelőorvos határozza meg a vizsgálatok típusát és rendszerességét. Azonnal fel kell keresni az orvost bármilyen újabb panasszal. Végül, ha valaki még nem tette meg, abba kell hagyni a dohányzást.

* * *

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.