Zöld utat kapott a rákellenes hőkezelés

2005. szeptember 9.
Megosztás:

A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium rutineljárássá minősítette az úgynevezett lokális hipertermiás kezelést Magyarországon. A módszert - amely a rákos sejteket pusztítja el a test részleges felmelegítése révén - eddig csak klinikai próbaként alkalmazhatták, mostantól azonban hat onkológiai centrumban térítésmentesen érhető el a betegek számára.

A hipertermia (hőkezelés, lázkezelés) alternatív daganatkezelési módszer, amely azon alapul, hogy magas hőmérséklet hatására elpusztulnak bizonyos tumorsejtek. A test egészét (ún. teljestest-hipertermia) vagy a különböző testtájakat (ún. lokális hipertermia) egy speciális külső hőforrás segítségével melegítik fel, aminek hatására egyes tumorsejtek károsodnak, illetve fokozottan érzékennyé válhatnak a kemoterápia és/vagy sugárterápia iránt.

Szász András professzor, a Szent István Egyetem biofizikusa alkotta meg azt a technikai hátteret, mely lehetővé tette az eljárás biztonságos alkalmazását, és amelyet 1990 óta használnak Németországban. Az eljárás az onkológiai gyakorlatban elektro-hipertermia néven vált ismertté, de szélesebb körben egyre elfogadottabb és szívesebben használt az onkotermia kifejezés. A hipertermia mint általános eljárás a közelmúltban már a radiológusok és az onkológusok nemzetközi kézikönyveibe is bekerült.

Az onkotermiai eljárást azonban Magyarországon - a külföldi tapasztalatok és pozitív eredmények ellenére is - csak korlátozottan lehetett alkalmazni, 1998-tól. Nagy vihart kavaró szakmai viták, vélemény-csaták és etikai tiltások után hazánkban az onkotermiai módszer alkalmazása szinte lehetetlenné vált. 2005-ben a hazai onkológiai szakmának irányt adó testület, a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium külön bizottságot hozott létre a hipertermia helyzetének vizsgálatára.

A bizottság jelentése alapján a Szakmai Kollégium rutinszerűen alkalmazható eljárásnak minősítette a lokális hipertermiát, és hat hazai intézményben feltételek nélkül elfogadta annak alkalmazását. A közelmúltban tett bejelentés szerint ezzel gyakorlatilag megszűntek az eddigi korlátozások, amelyek eddig csak klinikai próbák keretei között engedélyezték az eljárást. Kérdésünkre Szász András elmondta: a módszer hazai elfogadását alapvetően az tette lehetővé, hogy mostanra itthon is kiteljesedtek azok a vizsgálatok, amelyek igazolják az eredményességet. A Magyar Onkológusok Társaságán belül létrejött a Hipertermia Szekció.

Csak a lokális változat engedélyezett

- Fontos kiemelni, hogy az engedélyek csak a lokális terápiára vonatkoznak, amelynek hatékonyságát már szigorú vizsgálatok igazolták. A teljestest hipertermia még mindig kísérleti stádiumban van - mondta Szász András.

- A hipertermia nem önálló kezelés - hangsúlyozta a Népszabadságnak adott nyilatkozatában Szűcs Miklós, a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium elnöke -, hanem az egyébként is alkalmazott sugár- és kemoterápiás eljárások mellett vehető igénybe, ha a hagyományos gyógymódokra nem reagál a beteg szervezete. A kombináció ugyanis akkor is eredményes lehet, ha az egyik vagy a másik kezelés külön-külön nem hatásos.

A most a rendszerbe belépő hat onkológiai centrumban a lokális eljárást tizenöt ráktípus - többek között vastagbél-, máj-, hasnyálmirigy-, méhnyak-, gyomor-, nyelőcső-, tüdőrák, agydaganatok - kezelésében használják.

A külföldi tapasztalatok szerint a kezelés 15-20 százalékkal növelte az öt-, illetve tízéves túlélés arányát. Egy nőgyógyászati tumorok esetében végzett klinikai vizsgálat szerint a hipertermia a sugárkezeléssel együtt megduplázza a túlélés esélyét - írja a Népszabadság, ahol Szűcs Miklós professzor megjegyezte: egyelőre a gyakorló orvosok maximális óvatossággal, csakis azokban az esetekben alkalmazzák a hipertermiát, amikor úgy gondolják, hogy a hagyományos módszerekkel nem tudnak megfelelő eredményt elérni.

A kezelés az alább felsorolt intézményekben vehető igénybe:

  • Bács-Kiskun Megyei Kórház, Onkoradiológiai Központ, Kecskemét

  • Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza, Megyei Onkológiai Központ, Gyula

  • Fővárosi Onkoradiológiai Központ, Budapest

  • Országos Onkológiai Intézet, Budapest

  • Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkológiai Klinika, Budapest

  • Vas Megyei Markusovszky Kórház-rendelőintézet, Onkoradiológiai Osztály, Szombathely

A teljestest hipertermia helyzete

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) még 1998. december 28-án engedélyezte, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórházban klinikai vizsgálati jelleggel teljestest hipertermiás kezelést alkalmazzanak rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő pácienseken. Az ETT később (2001 áprilisában) felfüggesztette az engedélyt, pontosabban a kórház nem vonhatott be új betegeteket az eljárásba.

A teljestest hipertermiás kezelésnél az utóbbi években megjelent közlemények szerint ugyanis bizonyos esetekben mellékhatások jelentkezhetnek a betegeken, például sokszervi elégtelenség, a kemoterápiás gyógyszerek hatásainak megváltozása miatt pedig máj- és veseelégtelenség. A döntés indoklásában fontos pont volt az is, hogy a kórházban a megengedettnél több daganattípus esetében alkalmazták az eljárást. A döntés nem érintette a lokálisan alkalmazott hipertermiás kezeléseket, amelyek azonban azóta szintén leálltak a kórházban (legalábbis egyelőre).

Az ETT később ideiglenes engedélyt adott a kórháznak, de egyben új feltéteket támasztott, amelynek a kórház nem tudott megfelelni, így tavaly végleg befejezték a kezeléseket. A teljestest-kezelésekkel kapcsolatos tudományos tapasztalatok gyűjtésére csak a Bács-Kiskun Megyei Kórház kapott engedélyt, amely jelenleg is zajlik, tehát az aktuális változások ezt nem érintették.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.