Bemutatjuk a Pécsi Gyermekklinika Onko-hematológiai Osztályát

2009. február 9.
  e-mail nyomtatás

Évente 30-40 rosszindulatú betegségben szenvedő gyermek kerül a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájára, ahol a legtöbb diagnosztikai, sebészeti, sugárterápiás és gyógyszeres kezelés helyben elérhető. A játékra, tanulásra, lelki gondozásra különös figyelmet fordító osztály vezetőjével, Ottóffy Gáborral beszélgettünk.

onkológiai centrum adatlap
  • Elérhetőségek...
  • Részletes adatok...
  • Szolgáltatások...
  • Orvosok...
  • Térkép...
  • Milyen betegeket látnak el az osztályon?

    A Dél-Dunántúli régió gyermek onko-hematológiai betegeit látjuk el: Tolna és Baranya megyét, valamint Somogy és Zala megye egyes részeit. Évente mintegy 30-40 új beteg kerül ide rosszindulatú betegség miatt, de mellettük kezelünk vérképzőszervi megbetegedésben - például hemofíliában, vérszegénységben, vérlemezkehiányban - szenvedő gyerekeket is.

    Mekkora az osztály?

    Két állandó orvossal dolgozunk - egyikünk az osztályon, a másikunk a gondozóban látja el a betegeket. A korábbi osztályvezető, Kajtár Pál professzor úr is részt vesz a gyógyításban; tanácsadóként, "professzor emeritusként" segít nekünk. Ezen kívül két-három gyakornok is folyamatosan van az osztályon, akik "forgó jelleggel" fél évente váltják egymást.

    Összesen 18 ágyunk van, a kórtermek két-háromágyasak, illetve van egy négyágyas is. Külön fürdőszoba és wc csak egy kórteremhez tartozik, a többiek a folyosón lévő közös helyiségeket használják.

    Milyen kezelések elérhetők helyben, mi az, amire máshová irányítják a gyerekeket?

    A gyógyszeres kezelések közül mindent helyben, az osztályon tudunk biztosítani a gyerekeknek. Sugárkezelés szempontjából a Pécsi Onkoterápiás Intézet látja el a gyerekeket, de radioterápia ideje alatt is sokszor osztályunkon fekszenek. A Farkas András főorvos úr által vezetett Gyermeksebészeti Osztály helyben van. A korábbi osztályvezető, Pintér András professzor úr is részt vesz a munkában. Mindketten országszerte elismert szakemberek. Az ortopédiai műtéteket a PTE Ortopédiai Klinikán Illés Tamás professzor úr végzi. Vannak bizonyos ritka daganatok, amelyeknek a sebészeti megoldása Budapesten történik; ilyen például a hepatoblastoma, egy ritka gyerekkori májdaganat. Az agytumorosok egy része viszont Debrecenből, Szegedről és Pestről is Pécsre kerül. Az idegsebészeti műtéteket a Dóczi Tamás professzor úr által vezetett, igen kitűnő Pécsi Idegsebészeti Klinikán végzik.

    Milyen diagnosztikai háttérrel dolgoznak?

    Pécsett CT, MR működik, betegeinknek a várakozási idő minimális, gyakorlatilag nincs. A PTE Patológiai Intézet kitűnő, a szükséges molekuláris genetikai vizsgálatokat is el tudják végezni. Egyedül PET/CT nem áll rendelkezésre, ilyen vizsgálatra Budapestre küldjük a gyerekeinket.

    Mennyire elkerülhető a betegek várakoztatása?

    A kezelésekre nem kell várniuk a gyerekeknek. Napi szinten előfordul természetesen, hogy például a vizsgálat eredményére vagy a mentőre várni kell, de az utóbbi időben a betegszállítás például sokkal jobb, mint régen.

    A szülők elhelyezését hogy, illetve hol oldják meg?

     

    Van egy anyaszállónk és egy (családos-) apaszállónk a kórház fél km-es körzetén belül - mindkettő ingyenes, egy alapítvány, a Pécs-Normandia LIONS Club finanszírozza. A kórházon belüli szálláslehetőségünk nincs, de ritkán - inkább csak terminális állapotú betegeknél - előfordul, hogy a szülők bent maradnak a gyerekekkel.

    Játékra és tanulásra milyen lehetőségek vannak?

    Négy tanár és egy óvónő foglalkozik rendszeresen a gyerekekkel - ezt alapítványi támogatás, pályázati és részben önkormányzati finanszírozás teszi lehetővé. A tanárok gyönyörűen dolgoznak: ritkán fordul elő, hogy évet kell ismételnie egy gyereknek az iskolában, mert itt folyamatosan tanulnak, rendesen felelnek, dolgozatokat írnak, amit az adott iskolák általában el is fogadnak.

    A kisebbek különböző foglalkozásokon vesznek részt: festenek, készülnek az aktuális ünnepre - Karácsonyra, Húsvétra, stb. Hacsak nem túl alacsony éppen a fehérvérsejtszámuk, igyekeznek őket hetente kétszer az ebédlőbe kihozni a közös programokra.

    Van egy külön játszószoba is, a kicsiknek való játékok mellett számítógép, internet is van a nagyobbak számára.

    A gyógytorna szintén játékos foglalkozást szokott jelenteni.

    A gyerekek lelki gondozását hogy oldják meg?

    A Tölösi Péter Alapítvány segítségével pszichológust is foglalkoztatunk, aki kitűnő szakember. Emellett a bohócdoktorok is rendszeresen megjelennek, és vidám színfoltot jelentenek az osztály mindennapjaiban.

    Milyen fejlesztések történtek, illetve várhatók a közeljövőben?

    Az osztályt öt évvel ezelőtt teljesen felújítottuk, most nyugat-európai színvonalúnak mondható. Csakúgy, mint a gyógytornász és a pszichológus foglalkoztatásához, ehhez is az osztályon működő Tölösi Péter Alapítvány nyújtott jelentős segítséget.

    A kiegészítő, alternatív szerekről-módszerekről mit szoktak mondani a szülőknek?

    El szoktuk mondani, hogy nagyon kevés szernek van bizonyított hatása, sőt, a legtöbbnél még az sincs megfelelően kivizsgálva, hogy nem lép-e esetleg kölcsönhatásba az alkalmazott gyógyszerekkel. Arra biztatjuk a szülőket, hogy szóljanak, ha valamit adni szeretnének a gyereknek - ha ismerjük a szert, el tudjuk mondani a tudnivalókat, ha nem, utánanézünk, hogy van-e valami ellenjavallat.

    e-mail nyomtatás

    Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.