Méhnyakrák: javítja a túlélést a gyógyszeres és a sugárterápia kombinált alkalmazása

2010. január 28.
  e-mail nyomtatás

Egy átfogó elemzés megerősítette azt a korábbi tapasztalatot, miszerint a sugárkezelés mellett alkalmazott kemoterápia javítja a túlélési esélyeket méhnyakrákos nőknél. A tizenöt klinikai tanulmány eredményeit újraelemző felmérés tekinthető a témában végzett eddigi legátfogóbb kutatásnak.

A méhnyakrák nőknél világszerte a második leggyakoribb ráktípus: a betegség általában a negyven év felettieknél alakul ki, Magyarországon évente több mint ezer új beteget fedeznek fel és kezelnek. A méhnyakrák kezelésének módszere többek között a betegség stádiumától függ. Az I-es és II-es stádiumú daganatok esetében leggyakrabban sebészi eljárást alkalmaznak, a III-as és a IV-es fázisban - illetve sokszor a többi stádiumban is - együtt alkalmazzák a sugár- és a kemoterápiát. "Ma már, ha a méhnyaki daganatok esetén sugárkezelésre gondolunk, az radiokemoterápiát jelent, a betegség összes stádiumában" - mondta a Daganatok.hu-nak dr.Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

A korábbi kezelési irányelvek azóta változtak meg jelentősen, hogy az amerikai Nemzeti Rák Intézet (National Cancer Institute) 1999-ben kiadta ajánlásait: ebben az állt, hogy a kizárólag röntgensugarakkal végzett kezelés alternatívájaként érdemes megfontolni a radiokemoterápiát is, vagyis a kemoterápia sugárkezelés melletti kiegészítő alkalmazását. Az elmúlt évtizedben világszerte a kétféle kezelési mód együttes alkalmazása vált tehát a méhnyakrákban szenvedő nők általánosan elfogadott kezelési módszerévé.

Claire L. Vale (Medical Research Council Clinical Trials Unit, London) és munkatársai tizenöt olyan korábbi klinikai vizsgálat adatait hasonlították össze a túlélés szempontjából, amelyben a résztvevők vagy csak sugárkezelésben, vagy a sugárkezelés és a kemoterápia kombinációjában részesültek. A tanulmányokban összesen 3452 nőt vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a sugárkezelés kemoterápiával történő kiegészítése - a sima sugárterápiával összehasonlítva - abszolút értékben véve 6%-kal növelte az ötéves túlélést (a relatív növekedés nagyjából 20%-os volt). Pontosan számszerűsítve mindez azt jelentette, hogy öt évvel a terápia befejezését követően a kemoradioterápiás csoportokban 100 nőből 66-an, a csak sugárkezelést kapó csoportokban pedig 60-an voltak életben. A túlélési idő növekedése a platinaalapú és a nem platinaalapú kemoterápiás szereknél is egyaránt igaznak bizonyult - olvasható a MedPage Today beszámolójában.

További eredmény, hogy a kemoradioterápiás kezelés csökkentette a méhnyaki daganatok kiújulásának esélyeit, továbbá kisebb eséllyel fordult elő, hogy a tumor más területekre is továbbterjedjen. Az adatok egy kisebb alcsoportja emellett arra enged következtetni, hogy ha a kombinált kezelés abbahagyását követően tovább alkalmazzák a gyógyszeres kezelést, azzal még tovább javíthatóak a túlélési arányok. Ennek teljes igazolására azonban további vizsgálatokat is el kell majd végezni, mert a jelenlegi adatok ezzel kapcsolatban még nem jelentenek kellő bizonyítékot.

"Metaanalízisünk egyértelműen igazolta, hogy a sugárkezelés kemoterápiával együtt történő alkalmazása előnyösebb, mint a sima sugárkezelés. A terápia gyógyszeres kiegészítése mérsékelt, de statisztikailag is értékelhető javulást eredményez a túlélésben, a méhnyakrák összes vizsgált stádiumában" - mondta Claire L. Vale kutatásvezető.

Az eredeti tanulmány a Cochrane Database of Systematic Reviews idei első számában jelent meg.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.