Fej-nyaki daganatok: a dohányzás ötszörösére is megnövelheti a rák kiújulási esélyeit

Daganatok.hu2010 2010. március 30.
Megosztás:

A Michigan Egyetem kutatóinak új elemzése kiderítette, hogy a humán papillómavírussal (HPV) kapcsolatba hozható fej-nyaki daganatok esetében még károsabb a dohányzás, mint azoknál, akiknél nincs jelen a vírus. Ez azért meglepő, mert a HPV-pozitív betegek általában jobban reagálnak a jelenlegi kezelésekre, és a gyógyulási esélyeik is jobbak, mint a HPV-negatív betegek esetében.

A humán papillómavírus magas kockázatú csoportba tartozó törzsei nemcsak a méhnyakrák, de a fej-nyaki daganatok kialakulásában is szerepet játszhatnak. Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Patológiai Osztályán kutatják a vírus szerepét a rák kialakulásában, Szentirmay Zoltán professzor vezetésével. A vírus meghatározását - más laboratóriumokhoz hasonlóan - a betegekből származó szövetmintákból sejttani vizsgálatok során levett anyagból végzik. Szentirmay professzor a Daganatok.hu kérdésére elmondta, hogy a humán papillómavírussal elsősorban a nyelv, a garatbemenet, a mandulák, a szájüreg, a gége és a gégebemenet daganatai hozhatóak összefüggésbe, amelyek legnagyobb részben úgynevezett laphámrákok. A vírus tehát nem minden fej-nyaki daganat kialakulási esélyét növeli meg, hanem elsősorban az előbb említett ráktípusokét. A fej-nyaki daganatok között 30-40%-os gyakorisággal fordulnak elő a HPV-vel összefüggésbe hozható daganatok.

"A HPV kóroki szerepét korábban nem ismertük, így elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tekintettük a fej-nyaki daganatok fő kockázati tényezőinek. A humán papillómavírusról csak később derült ki, hogy önmagában, más kockázati tényezők jelenléte nélkül is képes rákot okozni. A vírus miatt tehát olyanoknál is kialakulhat fej-nyaki daganat, akik nem dohányoznak, és alkoholt sem fogyasztanak nagyobb mennyiségben és rendszeresen. Ezek az esetek a nőknél valamivel gyakoribbnak bizonyulnak. A daganatok kialakulásához persze általában nem elég egyetlen rákkeltő tényező, így nőni fog a rák kialakulásának esélye, ha a HPV mellett valaki dohányzik is, illetve nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt. A dohányzás által kiváltott daganatok genetikailag kevésbé stabilak, így ezek általában rosszabb lefolyásúak, mintha csak a vírus van jelen. A kizárólag a HPV által okozott daganatok ezzel szemben valamivel jobb gyógyulási kilátásokkal jellemezhetőek" - mondta dr. Szentirmay.

A dohányzás növeli a kiújulás veszélyét a HPV-pozitív betegekben

Thomas Carey és munkatársai a Clinical Cancer Research című folyóiratban közölték új tanulmányukat: a kutatók azt a kérdést vizsgálták, hogy a jelenlegi vagy korábbi dohányzás eltérően befolyásolja-e a rák kiújulásának kockázatát a HPV-negatív, illetve a HPV-pozitív betegek körében. A felmérésben 124 beteg vett részt, akik közül mindenki előrehaladott stádiumú orofaringeális daganatban szenvedett. A fej-nyaki rákok ezen típusa a mandulákat, illetve a nyelv tövét érinti.
A betegek nagyobb részénél a humán papillómavírus magas kockázatú törzseinek örökítőanyagát is ki lehetett mutatni a tumorokban. Ez korántsem meglepő, hiszen egyes HPV-vírusok ismerten növelik az orofaringeális daganatok kialakulásának kockázatát. Huszonkét betegnél nem volt jelen a HPV - ezek a betegek mind aktív dohányosok voltak. A 102 HPV-pozitív beteg nagyjából kétharmada olyanokból állt, akik szintén aktívan dohányoztak, néhányan pedig korábbi, azóta már leszokott dohányosok voltak.

A HPV-pozitív betegek azon részénél, akik soha nem fogyasztottak dohánytermékeket, 6%-kos arányban újult ki a korábbi daganatos betegség. A HPV-vel fertőzött korábbi dohányosoknál ez az arány 19%-os, a jelenleg is dohányzóknál pedig 35%-os volt a kiújulási arány. Igaz ugyan, hogy ezek az adatok még így is jobbak voltak a dohányzó HPV-negatív betegek kiújulási arányainál (50%), de látható, hogy a korábbi vagy az aktív dohányfogyasztás a HPV-pozitív betegeknél jelentősen növelte a rák kiújulásának esélyeit - olvasható a Michigan Egyetem sajtóközleményében.

A dohányos, HPV-pozitív betegeknél agresszívebb kezelésre lehet szükség
Bár a HPV-pozitív fej-nyaki daganatos betegek a tapasztalatok szerint jobban reagálnak a kemoterápiára és a sugárkezelésre, az aktív vagy korábbi dohányzás - épp náluk - jelentősen ronthatja a sikeres kezelés esélyeit. A dohányfogyasztás hatására ezeknél a pácienseknél akár ötszörösére is megnőhet az egyszer már sikeresen kezelt daganat kiújulásának esélye - írják a tanulmány szerzői.

"Mivel a HPV-vírus jelenléte esetén általában sikeresebb kezelésekről beszélhetünk, meglepődtünk rajta, hogy a dohányzás ekkora mértékben rontotta a jónak mondható gyógyulási esélyeket" - mondta a kutatást vezető Thomas Carey. "A kezelések mellékhatásai nehezítik az evést és a táplálék lenyelését. Mivel a HPV-pozitív betegek láthatóan jobban reagáltak az alkalmazott terápiákra, feltettük a kérdést, hogy a csökkentett dózissal mérsékelhetőek lennének-e a kellemetlen mellékhatások. Kutatásunk megmutatta, hogy ha csökkentjük a kemoterápia vagy a sugárkezelés adagját, de emellett ugyanolyan jó eredményt várunk el, akkor a korábbi vagy aktív dohányfogyasztást is muszáj figyelembe vennünk."

A Michigan Egyetem kutatói a jövőben egy olyan klinikai vizsgálat beindítását tervezik, amelyben az alacsony kiújulási kockázattal jellemezhető betegek körében vizsgálnák a dóziscsökkentés eredményességét. Az alacsony kockázatú betegcsoportba azok tartoznak, akiknél a tumorsejtekben kimutathatóak egyes biológiai jelzőanyagok (például a HPV-vírus), és akik sosem dohányoztak. 

A daganat kezelése a mérettől és az előrehaladottságtól függ

Szentirmay professzor a Daganatok.hu kérdésére elmondta, hogy a kezelést mindig attól függően választják meg, hogy milyen a daganat klinikai állapota. Műtétre elsősorban azokban az esetekben kerül sor, amikor a daganat látható és kivehető. Hazánkban egyébként ma már igen fejlett műtéti módszereket is alkalmaznak, így számos esetben akkor is operálható a daganat, ha rejtetten helyezkedik el (például a mandulákat érinti).
"Mindig magát a tumort elemezzük, és ez alapján választunk kezelést. Sugárkezelést főleg akkor alkalmazunk, ha a daganat még nem annyira kiterjedt. Gyógyszeres kezelést, vagyis kemoterápiát pedig azokban az esetekben választunk inkább, ha a tumor már nagyobb méretű, kiterjedtebb. Természetesen az a legjobb, ha a daganat műthető, hiszen a tumor teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a későbbi teljes gyógyulásra. A dohányzás sajnos minden esetben rontja a kezelés várható eredményét: a korábbi vagy jelenlegi dohányos betegeknél a nemdohányzókhoz képest megnőhet a daganat kiújulási esélye" - mondta dr. Szentirmay.

Fej-nyaki daganatok

A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből kiinduló tumorok. Ide tartozik a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az arc, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy.
A fej és a nyak szerveit nagyon sokféle szövettípus alkotja, amelyek mindegyikéből kiindulhatnak rosszindulatú daganatok. A fej-nyaki daganatok legnagyobb része úgynevezett laphámrák, amely főleg a nyirokrendszer útján képez áttéteket a környezetében lévő nyirokcsomókban.
A fej-nyaki daganatok kockázati tényezőiről, a megelőzésről és a kezelés lehetőségeiről betegtájékoztató anyagunkban olvashatnak részletesen.
A Daganatok.hu olvasóinak fej-nyaki daganatokkal kapcsolatos kérdéseire korábban Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa is válaszolt.

Ill

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.