Fej-nyaki daganatok - Kásler Miklós válaszolt

2008. január 8.
  e-mail nyomtatás

December havi szakértőnk, Prof. Dr. Kásler Miklós válaszolt az olvasók kérdéseire a fej-nyaki rákok felismerésével és kezelésével kapcsolatban. Kiderül többek között, hogy miért nevezik ezeket a ráktípusokat a "szegények betegségének", milyen módszerekkel kezelték az ilyen eseteket régen és ma, valamint, hogy hova érdemes fordulni a fej-nyaki daganatok legszínvonalasabb terápiájáért. A kérdéseket néhol rövidített formában, általánosítva adjuk közre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgáljunk.

Úgy tudom, ma már sokkal jobbak az esélyei egy fej-nyaki rákban szenvedő betegnek, mint tíz évvel ezelőtt. Igaz ez? Mi a legmodernebb kezelés?

A fej-nyaki daganatok legnagyobb része úgynevezett "planocelluláris" rák, ahol a tradicionális kezelés a műtét. Ez azt jelenti, hogy a műtét önmagában jelentősebb eredményeket hozott, mint a sugárterápia vagy a gyógyszeres kezelés külön, különös tekintettel arra, hogy a régebben használt gyógyszerek ezekre a szövettani típusú daganatokra nem nagyon hatottak. Azt lehet mondani, hogy a fej-nyaki tumorok sebészeti kezelése nem nagyon változott az évek során, tehát változatlanul arra kell törekedni, hogy a primer tumort, a nyakon elhelyezkedő regionális áttéteket és a kettő között lévő, esetleg tumoros sejtekkel beszűrt nyirokutakat egy műtéti blokkban hiánytalanul eltávolítsuk. A szemlélet azonban változott, a műtétek kiterjesztését megfontolás tárgyává tette az a tény, hogy a sugárterápia eredményessége, illetve a legújabb biológiai válaszmódosító gyógyszerek megjelenése jelentősen bővítette a terápiás fegyvertárat. Az egész filozófia most már abba az irányba megy el, hogy meg kell próbálni gyógyszerekkel a daganatot eredményesen kezelni - nagyon sok esetben el lehet érni azt is, hogy a daganat gyógyszeres kezelésre eltűnik, vagy jelentős mértékben megkisebbedik. A műtétnek illetve a sugárterápiának a szerepe pedig az, hogy a megkisebbedett daganatok radikális kiirtását, eltávolítását lehetővé tegye. Ide tartozik az is, hogy a műtéti defektusok helyreállítása ma már nagyon korszerű rekonstrukciós módszerekkel lehetséges - az Országos Onkológiai Intézetben világszínvonalon végzik ezeket és a legeslegelsők között voltunk a bevezetésükben.

A fej-nyaki daganatokra létezik már biológiailag célzott terápia?

Bizonyos szövettani típusokra igen.

Hangszalagjaimon rákos daganatot diagnosztizáltak, és sugárterápiára jegyeztek elő (külső Kobalt sugárforrással.) Pacemakerem az érintett területtől alig 10-15 cm távolságra helyezkedik el. A kardiológián kapott betegtájékoztató szerint "Vannak olyan eljárások, melyek befolyásolják a készüléket, ilyen például a sugárterápia, stb." Esetemben a sugárterápia alkalmazható, avagy kontraindikált?

A gégerákok kezelése attól függ, hogy milyen stádiumban van az adott tumor. Ha kezdeti állapotban van a daganat, akkor szinte teljesen mindegy, hogy lézerterápia, hagyományos műtéti rezekció vagy besugárzás a választandó gyógymód - mindegyik esetben kb. 95 százalék körüli a gyógyulási ráta. Ha előrehaladottabb stádiumban van a betegség, akkor egyre inkább előtérbe kerül a műtéti megoldás. Tehát, ha bármilyen kezelési formának van kontraindikációja, akkor a rendelkezésre álló egyéb terápiás formák ezt képesek kiváltani.

A fej-nyaki daganatok sugárterápiájakor nincs veszélyben az agy?

Nincs.

Igaz, hogy bizonyos műtétektől elvesztik a betegek az ízérzékelésüket?

A műtéttől általában nem veszítik el. Kiterjesztett szájüregi műtéteknél, mikor az ízlelőbimbók jelentős részét is eltávolítják, bekövetkezhet az ízérzékelés elvesztése. Általában azonban a sugárterápia következményeként romlik az ízérzés, akár tartósan is.

Van Magyarországon a fej-nyaki daganatokra, vagy ezek valamelyikére specializálódott onkológiai ellátóhely?

Ezekre a daganatokra specializálódott az Országos Onkológiai Intézet Fej-Nyak Sebészeti Osztálya, amely 60 ággyal működik - ez rendkívül jelentős ágyszám. Ez azt jelenti, hogy a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő összes daganat - primer tumor és áttétek - eltávolítása lehetséges az Intézetben. Nincs olyan sebészi kezelés, sugárkezelési vagy gyógyszeres kezelési forma illetve ezek kombinációja, amit ezen az osztályon ne lehetne elvégezni, rendkívül magas színvonalon, évtizedek óta. Van még egy két olyan fej-nyak sebészeti osztály, ahol magas színvonalon folyik a fej-nyaki tumorok ellátása: hasonlítható még az Intézethez az Uzsoki utcai fej-nyak sebészeti osztály. A fej-nyak egyes területein jelentős tevékenységet végeznek, de szűkebb spektrumon a budapesti szájsebészeti klinikán, a szegedi fül-orr-gégészeti klinikán és a pécsi fül-orr-gégészeti klinikán. Ezeken a helyeken a spektrum már lényegesen szűkebb; hiányzik az egy teamen belüli sugárterápia, az egy teamen belüli gyógyszeres kezelés, és mindazok a szövettani, molekuláris patológiai lehetőségek, amelyek az Országos Intézetben egy helyen adottak. Hozzá kell tenni, hogy az előfordulás gyakoriságához képest ez a néhány osztály, amit felsoroltam, rendkívül kevés.

Miért esik sokkal kevesebb szó a sajtóban a fej-nyaki daganatokról, mint például az emlő- és tüdőrákról? Hallottam olyat, hogy ez a "szegények betegsége" - igaz ez?

Pontosan így van. Ez általában a társadalom legszegényebb rétegeinek megbetegedése - ott fordul elő legtöbbször, ahol teljesen elhanyagolt a szájüregi higiénia. Alkoholista, erősen dohányzó embereken jelentkezik elsősorban. A fej-nyaki ráktípusoknak hihetetlen jelentőségük van, mert nagyon gyorsan növekszik az ezek miatti halálozás. Amíg általában Magyarországon a rákhalálozás enyhe csökkenő tendenciát mutat 1999. óta, a szájüregi tumorok okozta halálozás 15 év alatt 250 százalékkal nőtt, ami elképesztő, és nincs Európában még egy ország, ahol hasonló lenne a tendencia. Az, hogy miért nincs az érdeklődés középpontjában ez a téma: talán azért, mert nagyon kevés olyan ellátóhely van, amelyek egyáltalán képesek ezzel a problémával érdemben foglalkozni. A szájüregi tumorok problematikája kiterjedne a primer prevenció problémájára is, tehát a nikotin és az alkohol kiiktatása, a mentálhigiénia ugyancsak ide tartozik. Kérdés Magyarországon a szájüregi szűrések megszervezése, aminek a központi kérdése az, hogy ezt a nagyon lecsúszott társadalmi réteget hol lehet elérni - hiszen soha nem megy orvoshoz, különösen nem fogorvoshoz. Problémát jelent, hogy rendkívül bonyolult műtéti technika és látható, esztétikailag fontos helyen, az arcon történnek a műtétek. Nagyon kiterjesztett műtéteknek a rekonstrukciója is nagyon nehéz és Magyarországon összesen két-három olyan hely van, amelyik ezt képes ellátni. Az emlőrákkal vagy a colorectalis tumorokkal foglalkoznak ötven helyen - a fej-nyaki rákoknál összehasonlíthatatlanul szűkebb a kapacitás. Az Országos Onkológiai Intézet egyik legnagyobb osztálya a Fej-Nyak Sebészeti Osztály, pontosan azért, mert ez egy rendkívül jelentős betegség.

Milyen diagnosztikai módszerek vannak a fej-nyaki rákok megállapítására?

Először is a hagyományos, klasszikus módszerek a megtekintés, a tapintás. Ezen kívül a képalkotó diagnosztikának gyakorlatilag az összes kvalitását lehet valamire használni. Egyértelműen a rosszindulatú daganat-diagnózist csak a szövettani vizsgálat valamelyik formája mondja ki - még akkor is, ha ránézésre képalkotó diagnosztikával rosszindulatú daganatot állapítunk meg.

Milyen jelekre kell figyelni az önvizsgálat során, mi utalhat szájüregi ill. gégerákra (és egyéb fej-nyaki ráktípusokra)?

Bármilyen elváltozás a nyálkahártyán gyanús lehet, különösen, ha kifekélyesedik, vérzik, nem múlik el. Az idegentest érzés, "gombóc" érzés is figyelmeztető jel - nagyjából ezek a leggyakoribb tünetek.

Minden fogorvos ért a szájüregi rákok szűréséhez? Megkérhetem a fogorvosomat, hogy vizsgáljon meg ilyen szempontból is?

A fogorvosok erre vonatkozó képzésben részesülnek. Nem minden fej-nyaki ráktípust tudnak ellenőrizni, de a szájüreggel kapcsolatban tájékozottak.

Mi okozhat szájüregi daganatot? Igaz, hogy a HPV vírus ezek hátterében is ott van és emiatt az orális szex veszélyes lehet? A szájüregi rák ellen is véd a HPV védőoltás?

Az orális szex veszélyes lehet: a fej-nyaki tumorok jelentős részében valóban ki lehet mutatni a HPV vírust. A megfelelő életkorban alkalmazott vakcináció ezek ellen is véd.

Az alkohol milyen fajtái okozhatnak fej-nyaki rákokat? A sör kevésbé veszélyes, mint a tömény italok?

Minél töményebb egy ital, annál inkább veszélyeztet.

Olyan érzésem szokott lenni néha, mintha szó szerint gombóc lenne a torkomban. Ez főleg darabos ételek fogyasztása után jelentkezik. Lehet a ráknak ilyen tünete? Hova mehetek ellenőriztetni, hogy mitől van?

Feltétlenül nézesse meg szakemberrel, mert ez lehet tünete a nyelvgyöki tumoroknak.

26 éves férfi vagyok, családomban eddig nem fordult elő rákos megbetegedés. Egy hete észrevettem egy kb. 0,5 cm átmérőjű csomót belül, az alsó ajkamban. Korábban is voltak (ill. vannak) apró kemény "csomók" az ajkamban, de ez más, nagyobb. Fájdalommentes, nem nő, de ottléte rendkívül zavar, és nem tapasztaltam az elmúlásának jeleit. Nem emlékszem, hogy ért volna olyan külső hatás (pl. ütés), melynek hatása indokolná a csomó keletkezését. Kihez forduljak panaszommal? (Háziorvos, fogorvos, esetleg valamilyen szakrendelés?) Lehet ez a csomó a szájrák tünete?

Mindenképpen azt javaslom, hogy forduljon onkológiára. Rendkívül gyorsan tisztázni lehet a csomó mibenlétét. Aspirációs citológiai vizsgálatot kell végezni, amely pontosan meghatározza az elváltozás természetét, illetve hogy hogyan lehet gyógyítani.

Az állam alatt szokott jelentkezni egy csomó, de aztán általában el is múlik. Mindig ugyanott jön vissza. Lehet ez rák?

Meg kell mutatni szakembernek.

Egy ismerősömnek nátha szerű tünetei voltak, egy-két hét után hirtelen meghalt, és kiderült, hogy gégerákos volt. Lehetséges, hogy ilyen késői stádiumban sem ismerhető fel ez a betegség?

Nem, ezt nem tartom elképzelhetőnek, az lehetséges, hogy a gégerákja mellett náthás is volt.

Gyerekeknél is előfordulhat gégerák? Igaz, hogy a sok csuklás erre utal?

Nem.

Nagyon megégettem a szájpadlásomat, és már hetek óta nem múlik a nyoma. Lehet ezt a gyógyulást valahogy elősegíteni? Kialakulhat ilyen sebből rosszindulatú daganat?

Ebből nem szokott kialakulni rákos folyamat. Hámosító szerek használatával elősegíthető a gyógyulás. Forduljon fogorvoshoz, szájsebészhez - ez nem onkológiai probléma.

A fogkefével sokszor kidörzsölöm, megcsikarom az ínyemet, és vérzik. Ez mennyire veszélyes rák szempontjából?

A szájüregi higiénia, a szájüreg rendszeres tisztán tartása, a fogmosás megelőző szerepet tölt be. Nem kell annyira dörzsölni a fogínyt, hogy véres legyen. Meg kell nézni, hogy nincs-e valamilyen fogíny betegség. Ugyanakkor megfordítva, ha kezdődik egy szájüregi rák, mondjuk egy fogínyről kiinduló rák, az hajlamos a kifekélyesedésre.

A fogorvos hidat rakott be egy éve. Javaslatára kb. hetente fogselyemmel "benyúlok alá", ilyenkor általában vérzik kicsit az ínyem. Ez kóros?

Meg kell mutatni fogorvosnak. Önmagában a nyomás is okozhat vérzést a fogínyen.

A rágóról, bizonyos cukorkákról a fogorvos azt mondja, jó a fogaknak, mert tényleg fontos étkezés után a száj PH értékének helyreállítása. Rák kialakulása ellen is hatékonyak ezek? Nyilván nem helyettesítik a fogmosást, de végülis hasznosak vagy károsak?

Nem tudunk róla, hogy rákkeltőek lennének a forgalomban lévő szerek, de nem is védenek a rák ellen.

A fogorvosi kezeléshez elzsibbasztották a számat, és azt kirágtam, amíg nem éreztem. Most már fáj a seb, és nagyon aggódom, hogy hogy fog begyógyulni. Ugye nem leszek rákos?

Ettől biztosan nem, az ilyen seb gyorsan begyógyul.

Reggelre sokszor teljesen kiszárad a szám, a nyelvemet meg egy száraz fadarabnak érzem - lehet ennek bármi köze a rákhoz?

Nem, ennek biztosan nincs.

A reflux betegségtől lehet gégerákot kapni?

Nem, viszont nyelőcsőrákot lehet kapni.

A "szőlőzsír" véd az ajakrák ellen?

Erről sajnos nem tudok.

A szájon gyakran kiújulú herpesz növeli az ajakrák kockázatát?

Nem tudok ilyen irodalmi adatról.

A rákkeltőnek nevezett ételek (pl. égett pirítós kenyér, bizonyos módon feldolgozott húsok, stb.) az emésztőrendszerre veszélyesek, vagy inkább a szájüregre?

Az emésztőrendszerre.

A kábítószerek (pl. marihuana) élvezete jelent különös kockázatot daganatos betegségek szempontjából?

Nem tudok ilyen összefüggésről.

Hallottam, hogy létezik sztómások számára úszásoktatás - erről hol lehet érdeklődni?

Az Országos Onkológiai Intézet Fej-Nyak Sebészeti Osztályán. Itt kezdeményezték ezt az oktatást, itt indították el, és itt végzik.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.