Fej-nyaki tumorok: a dohányzás és alkoholfogyasztás szerepét is felülírják a gének

A humán leukocita antigének a fehérvérsejtek felszínén helyezkednek elA humán leukocita antigének a fehérvérsejtek felszínén helyezkednek el
Daganatok.hu 2017. július 18.
Megosztás:

Korábban úgy vélték, hogy a nyelv-, garat- és gégerák kialakulásában az életmódfaktorok szerepe a leginkább meghatározó, most azonban kiderült, hogy a genetikai adottságok ennél sokkal többet nyomnak a latban.

A humán leukocita antigéneket (HLA) kódoló gének - a dohányzás és alkoholfogyasztás szerepét is felülírva - meghatározóak abban a tekintetben, hogy kialakul-e valakinél a feji-nyaki régióban daganatos megbetegedés, és ha igen, akkor milyen progresszióra lehet számítani - számol be a Lipcsei Egyetem kutatóinak új eredményeiről a Medical Online.

Kilencven, nyaki vagy feji tumorokban szenvedő beteg genetikai állományát elemezték

A genetikai elemzés során elsősorban a fehérvérsejtekre vonatkozó információkra, ezen belül is a humán leukocita antigéneket (HLA) kódoló gének előfordulásának gyakoriságára koncentráltak.

Kiderült: daganatos betegeknél ezeknek a géneknek (elsősorban a HLA-B-nek, de a HLA-A-nak is) más az előfordulási gyakorisága, mint az egészségeseknél.

A HLA-függő immunválasz, valamint a mutált sejtek elpusztítása a genetikailag prediszponált feji vagy nyaki daganatos betegek esetén zavart szenved.

"Úgy tűnik, hogy a HLA-B allél jelenléte - különösen a HLA-A alléllal és egyéb gén-komplexekkel együtt - a feji és nyaki régiót érintő rákos megbetegedések súlyosabb formáival hozható kapcsolatba, abban az esetben is, ha egyéb rizikófaktorok, pl. dohányzás, alkoholfogyasztás nem állnak fenn" - idézi a szakembereket a Medical Online cikke.

A progresszió megítélésében is segít

A feji és nyaki tumorok progressziójának megítélésében szintén magasabb a prediktív értéke a HLA-gének vizsgálatának a cikk szerint, mint az eddig használt klinikai faktorok együttese (életkor, dohányzás, alkoholfogyasztás, tumor helye, tumor mérete, nyirokcsomó érintettsége).

Ez meglepő, ugyanakkor magyarázatot nyújt rá, hogy miért alakulhat ki a betegség akár fiatalabb korban olyanoknál is, akik sosem dohányoztak és alkoholt sem fogyasztottak korábban rendszeresen.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.